Του Θεοχάρη Χατζηγρηγορίου*

Κάτι μάλλον περίεργο και μοναδικό συντελείτε για πρώτη φορά σε ελληνικό δήμο. Σε αυτόν της Ηλιούπολης.

Για τον δεύτερο γύρο και το χρίσμα της δημαρχίας θα αναμετρηθούν οι παρατάξεις του Β. Βαλασόπουλου, νυν δημάρχου –και της παράταξής του, ΠΡΩΤΑ Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ και η πολυσυμμετοχή παράταξη του Γ. Χατζηδάκη ΗΛΙΟΥΠ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Τα ποσοστά του πρώτου γύρου, 30,76% για τον πρώτο (λίγο ως πολύ αναμενόμενα) και 15,92% για τον δεύτερο. Όχι και άσχημα, για τον κύριο Χατζηδάκη και για μια παράταξη με ημερομηνία ζωής μόλις έξι μήνες.

Και εκεί ακριβώς εστιάζεται το περίεργο στην πολυσυλλεκτικότητα αυτής και το πως δημιουργεί συνεργασίες (κάτι που και ο «Κλεισθένης» το ζητά)

Η παράταξη του Γ. Χατζηδάκη «ΗΛΙΟΥΠ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» είναι μια πολυσυλλεκτική, πολύ-συμμετοχική παράταξη.

Που περιέχει όλο το φάσμα της αστικής σύγχρονης σκέψης- όσον αφορά την πολιτική θέση των στελεχών της.

Από το κοινωνική λαϊκή αριστερά, μέχρι και την φιλελεύθερη θεώρηση των τεκταινόμενων, συγκεντρώνει πολίτες από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, με έναν κοινό σκοπό. Την καλύτερη διακυβέρνηση του δήμου, με εστίαση στην καθημερινότητα του Πολίτη.

Και με βιογραφικά που περιλαμβάνουν δεξιότητες της καθημερινής διαχείρισης από θέματα ιδιαίτερα λεπτά- όπως το σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών έως και οικονομική διαχείριση με έμφαση δεξιοτήτων για την διεκδίκηση κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.

Παράταξη Πολιτών δηλαδή, που τη συναντά κανείς μόνο σε δήμους πρότυπο ανά τον κόσμο, όπως το Brisbaneστην Αυστραλία, Austinστο Texas, St. Louis στην Αμερική, Garmisch-Partenkirchenστην Γερμανία, το Hallstatt στην Αυστρία και πάει λέγοντας.

Και πάμε στο επόμενο πρωτότυπο στοιχείο.

Εάν εκλεγεί η παράταξη ΗΛΙΟΥΠ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία δυνάμεων από ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

Όμως δεν σταματά εκεί. Θα πρέπει ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΘΕΙ από μία ευρεία πλειοψηφία δυνάμεων που για να περιλαμβάνει την έγκριση του κάθε θέματος, θα απαιτείται τουλάχιστον η συμφωνία 4 παρατάξεων πολλών δημοτικών συμβούλων και των δημοτικών συμβούλων των μικρότερων - κατά αναλογική συμμετοχή παρατάξεων.

Πρόκειται δηλαδή για μια ευρεία συμμετοχή - την οποία επίσης την συναντάμε σε προηγμένες κοινωνίες όπως ακριβώς το είχε προβλέψει ο Άλβιν Τόφλερ, στο βιβλίο του το Τρίτο Κύμα (thethirdwave), όπου πρώτη φορά μπήκε η ιδέα της Συμμετοχικής Ημί-Άμεσης Δημοκρατίας των Πολιτών.

Και πάμε και στην τελευταία επίσης πρωτότυπη λεπτομέρεια.

Αυτή η σύγκλιση των δυνάμεων που θα επιτευχθεί εάν τελικά νικήσει η παράταξη του Γ. Χατζηδάκη- «ΗΛΙΟΥΠ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» συγκλίνει προγραμματικά στον τρόπο λήψης αποφάσεως σχεδόν με όλες τις παρατάξεις που αργότερα θα πρέπει να συνεργαστεί.

Τρόπος λήψης αποφάσεων – με άμεση συμμετοχή του πολίτη- με διαφάνεια και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες που βασίζονται στα εξής:

  • Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και ψηφοφορία
  • Ηλεκτρονικός τρόπος λήψης αποφάσεων μέσω μίνι δημοψηφισμάτων σε τοπικό επίπεδο
  • Πλήρη έκφραση της γνώμης του πολίτη μέσω πλατφόρμας που θα συγκεντρώνονται τα παράπονα και οι υποδείξεις των πολιτών προς την Δημοτική Αρχή.
  • Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του Ηλιου- Πολίτη στην συνδιαλλαγή του με το Δημόσιο και τις αρχές.
  • Προώθηση των αρχών της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και αθλητισμού της φιλοζωίας, των δράσεων στην πόλη κλπ

Και εν τέλει ένα δημοτικό συμβούλιο και μια διευρυμένη δημοτική αρχή που θα ενεργεί με προτάσεις από τον Πολίτη για τον Πολίτη που θα λύνει πολλά θέματα καθημερινότητας.

Για αυτό ζητάμε αυτή την Κυριακή 2/6/2019 να συνταχθείτε ΟΛΟΙ πίσω από την παράταξη ΗΛΙΟΥΠ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τον Γιώργο Χατζηδάκη και κατ επέκταση, τον Τάσο Ευσταθίου, τον Χρήστο Κοκοτίνη, τον Γαβριήλ Αραμπατζή, τον Αποστόλη Στασινόπουλο, τον Πέτρο Μανιάτη τον Γιώργο Σόφη. Ανθρώπους που ζουν στην Ηλιούπολη και νοιάζονται για αυτή.

Για να σταματήσουμε να έχουμε φαινόμενα σαν το παρακάτω…

https://www.youtube.com/watch?v=LJeLSe8nSI8

*Θεοχάρης Χατζηγρηγορίου: Σύμβουλος Εταιρικής Διακυβέρνησης

Επικοινωνία: [email protected]

www.presspublica.gr 

Προβλήθηκε 771 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...