"Έφυγε" σε ηλικία 94 ετών το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς, με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Πάνο Σκουρλέτη να εκδίδουν ανακοινώσεις.

Τάκης Μπενάς – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Τάκης Μπενάς, γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά, όπου ξεχώρισε, ως ένας από τους ηγέτες του μαθητικού κινήματος. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Από το ΕΑΜ Νέων θα προσχωρήσει στην ΕΠΟΝ και θα αγωνιστεί κατά των κατακτητών.

Το 1948 καταδικάζεται σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου. Τελικά, παραμένει έγκλειστος, στη φυλακή, για 12 χρόνια, μέχρι το 1960. Όταν αποφυλακίζεται, εργάζεται στο γραφείο του Ηλία Ηλιού. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Αναδεικνύεται γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ και, από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967 διέφυγε της σύλληψης. Το 1969 καταδικάζεται σε ισόβια. Θα βγει από τη Γιούρα, την επομένη μέρα της πτώσης της χούντας. Από τότε ως το 1986, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και στην ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ακολούθησε το εγχείρημα του ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, πρωταγωνιστώντας στην ίδρυση της εφημερίδας «Εποχή». Υπέρμαχος της συνεργασίας και της ενότητας της ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ηγετική μορφή της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς και του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα. Αφήνει πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με πληθώρα δοκιμίων και απομνημονευμάτων, που προάγουν την πολιτική και μαρξιστική σκέψη.

Παράδειγμα και πρότυπο αγωνιστή, ο Τάκης Μπενάς θα παραμείνει για πάντα ένας φωτεινός φάρος στους αγώνες των μελλοντικών γενεών.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφό του, Ευγενία, και τα παιδιά του».

Τάκης Μπενάς – Η ανακοίνωση του Πάνου Σκουρλέτη

«Η είδηση του θανάτου του Τάκη Μπενά μας φέρνει στο νου την πολυτάραχη ζωή όλων εκείνων των στελεχών της ελληνικής Αριστεράς, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των μεγάλων ιδανικών και αξιών του Σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, που πίστεψαν στο όραμα του δημοκρατικού Κομμουνισμού.

Η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα, το πάθος και η βαθιά συντροφικότητα χαρακτήριζαν πάντα τη στάση του σε όλες τις στιγμές της αγωνιστικής του πορείας. Βαθιά ενωτικός, υπηρέτησε την υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης με τέτοιο τρόπο που πάντα κέρδιζε την εκτίμηση των συντρόφων του, μικρών και μεγάλων», αναφέρει σε δήλωσή του για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Τάκη Μπενά, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Και συνεχίζει: «Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, υποκλινόμαστε και τον αποχαιρετούμε, ευχαριστώντας τον, γιατί με την παρουσία του μας έμαθε πολλά, γιατί μας δίδαξε τί θα πει ήθος και συντροφικότητα, αλλά και συνέπεια.

Καλό ταξίδι σύντροφε, οι ιδέες δεν πεθαίνουν, οι αγώνες είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους».

www.newsit.gr 

Προβλήθηκε 496 φορές
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό - Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία

Όσοι βρίσκονταν στο δικαστήριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης, ενώ αυτή την ώρα πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και πανηγυρίζει.

Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.