Βρισκόμαστε ακριβώς στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και την επόμενη. Είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ατενίσουμε τόσο το πριν όσο και το μετά, και να αντλήσουμε κάποια πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα.
 
Η καταγραφή ενός εντυπωσιακού για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα με ελάχιστη προβολή ποσοστού για το ΜέΡΑ25 έδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι πολίτες διψούν για μια απάντηση στο βασικότερο ερώτημα για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον τους:
 
Πως μπορεί να ξανασταθεί μια χώρα στα πόδια της;
 
Αμέσως μετά την τις εκλογές,  ο Γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης απηύθυνε ένα πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης προοδευτικών πολιτών πάνω στη βάση του προγράμματός μας. Η λογική ήταν ότι μόνο ένα πραγματικά πλατύ μέτωπο, αποτελούμενο από ανθρώπους που είναι έτοιμοι να παραμερίσουν τις επιμέρους διαφορές τους θα καταφέρει να ανατινάξει την πόρτα της φυλακής χρέους στην οποία βρισκόμαστε. Την επόμενη μέρα μπορούμε να διαφωνήσουμε γόνιμα για την κατεύθυνση που θα πάρει η πατρίδα στη νέα σελίδα της, αλλά το επείγον είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά του χρέους και το κτίσιμο ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για να επιστρέψουν τα παιδιά μας που φύγανε από μια χώρα που δεν τους παρείχε πια τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
 
Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Τις πιο «επώνυμες» περιπτώσεις τις πληροφορηθήκατε από τα δημοσιεύματα και έχουν τη συμβολική σημασία τους. Εξ ίσου σημαντική ωστόσο ήταν η άδολη και ενθουσιώδης συνεισφορά εκατοντάδων πολιτών που βρήκαν επιτέλους έναν λόγο να σηκωθούν από τον καναπέ και να εμπλακούν (για πρώτη φορά ενεργά όπως μας εξομολογούνται) με την πολιτική. Είναι οι άνθρωποι που στελέχωσαν τα ψηφοδέλτιά μας δίπλα στους παλιότερους συνοδοιπόρους που έστησαν το ΜέΡΑ25 με πενιχρά μέσα απ’ το μηδέν.
 
Υπήρχαν φυσικά και άλλες αντιδράσεις. Οι αναμενόμενες επιθέσεις, τόσο από τα δεξιά, όσο και (δυστυχώς) από τα αριστερά. Κάποιες έθεταν με ειλικρινή αγωνία ζητήματα πολιτικής κατεύθυνσης. Κάποιες είχαν όλη τη φινέτσα μεθυσμένου μεταμεσονύχτιου τηλεφωνήματος σε πρώην. Τις πρώτες τις ακούμε με προσοχή και τις ενσωματώνουμε στους προβληματισμούς μας. Τις δεύτερες τις προσπερνάμε σαν μια άτυχη στιγμή καλόπιστων κατά τα άλλα συντρόφων.
 
Υπήρξε και υπάρχει και μια άλλη κατηγορία αντίδρασης, η οποία εκφράζεται τόσο απ’ έξω κι από μέσα απ’ το ΜέΡΑ25, και αφορά αντιρρήσεις για μεμονωμένα πρόσωπα. «Τι σχέση έχουμε εμείς μ’ αυτόν/ην;» για να το θέσουμε περιληπτικά. Μέχρι ενός σημείου ,είναι ανθρωπίνως κατανοητή αντίδραση.
 
Το ευρύ μέτωπο είναι κάτι που έχει γενική αποδοχή σα θεωρητικό σχήμα, όταν όμως παίρνει σάρκα και οστά και αφορά αληθινά πρόσωπα με καταγεγραμμένες πορείες, με τα παράσημα αλλά και τα λάθη τους, όταν ο ευγενής όρος «συμπόρευση» γίνεται πολύ συγκεκριμένα η Πέπη, ο Στάθης, η Πάολα, ο Τάκης, η Σοφία, η Νένα κλπ, τότε βγαίνει στην επιφάνεια η πολύ ελληνική παράδοση της διαίρεσης, και πισωπατεί η άλλη πολύ ελληνική παράδοση: της ομόνοιας και του πολύ ηρωικού αγώνα ενάντια στην εκάστοτε πραγματική απειλή.
 
Οφείλουμε στους εαυτούς μας και στη χώρα να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
 
Να μάθουμε απ’ τις καλύτερες στιγμές του παρελθόντος μας και να διδαχτούμε απ’ τα λάθη μας ώστε να μην τα επαναλάβουμε. Αλλά κυρίως, σήμερα, τώρα, οφείλουμε να δώσουμε τη ζωτικής σημασίας μάχη ενωμένοι σε αρραγές μέτωπο. Η Πέπη, ο Στάθης, η Πάολα, ο Τάκης, η Σοφία, η Νένα, Εσύ.
 
Και κάπως έτσι ξαναστήνεις μια χώρα στα πόδια της.
 

του Σπύρου Δερβενιώτη, Εκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25 

Προβλήθηκε 244 φορές

25 Νοεμβρίου 1942 - Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και η σημασία της.  (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Είναι γεγονός, ότι τις δεκαετίες που πέρασαν, έχουν γραφεί πολλά για την στρατιωτική σημασία της επιχείρησης του Γοργοπόταμου. Με την απόσταση των 77 χρόνων που μας χωρίζουν από την κοινή επιχείρηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ με τον Αρη Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και των Βρετανών με τον συνταγματάρχη Ε.Μάγιερς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα είναι βέβαιο

''Οι Μύγες'' (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Μύγες οι κοινές ή αλλιώς οικιακές (Muscae domesticae) είναι τα ενοχλητικά δίπτερα έντομα, με τα οποία είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώνουμε. Αναπαράγονται με ευκολία λόγω της ικανότητάς τους να τοποθετούν τα αυγά τους πάνω σε υλικά που αποσυντίθενται και λόγω της ταχύτητας αναπαραγωγής τους.

Βγάλτε την ουρά σας απ' έξω... (Μανιάτης Πέτρος, δημοτικός σύμβουλος με την ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη)

Όλη η ενότητα του έθνους, μαζεύεται στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης για να υποδείξει στους "ιθαγενείς" πώς τα συμφέροντα των αφεντικών τους ταυτίζονται με την καθημερινή μιζέρια της ζωής τους και σημαίνουν καταστροφή λαών, μαζικές δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα του κράτους και στρατόπεδα συγκέντρωσης σε κάθε δεύτερο νησί ή κάθε τρίτη επαρχιακή πόλη.

Ηρακλής Τσιμέκας προς την Δημοτική Αρχή: ''Κάντε πράξεις που θα δώσουν χαμόγελα σε μικρούς αλλά και μεγάλους κατοίκους''

Πριν αρκετό καιρό η νέα διοίκηση ανακοίνωσε μέσω ενός δελτίου τύπου ότι τα προβλήματα της πόλης μας δεν λύνονται μέσω FB η προβολής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ο ενεργός πολίτης θα πρέπει να ενημερώνει την δημοτική αρχή για τα προβλήματα και αυτή να τα δρομολογεί με την σειρά της προς επίλυση ανάλογα με την περίπτωση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα..

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - YΠOMNHMA στον Δήμο Ηλιούπολης

Όπως σας είναι γνωστό, εδώ και 2 χρόνια έχει καταργηθεί για μια σειρά λόγους από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού και υπάρχει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση οικοδομικών εργασιών στο σύνολο του βουνού.

ΜΕ ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ  (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, να δώσει το όνομα της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη σε αίθουσα του θεάτρου Ρεξ, προκάλεσε την αντίδραση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.