'Αρχισαν να πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους σε νοσοκομεία, που δεν μπορούν να πειθαρχήσουν στο πάθος τους για κάπνισμα σε χώρους όπου νοσηλεύονται ασθενείς.

Η πρώτη “καμπάνα” έπεσε σε εργαζόμενη που κάπνιζε στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”, μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενήργησαν στις 8 Αυγούστου στις 10:30 το πρωί, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής.

Η εργαζόμενη συννελήφθη επ' αυτοφόρω να καπνίζει, στην ίδια Μονάδα Λοιμώξεων, στην οποία έγιναν οι καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μέσω του iatropedia.gr, από τον ακτιβιστή της διαδικτυακής ομάδας “Συνήγορος των ΑμεΑ” κ. Ανδρέα Μπαρδάκη.

'Οπως αναφέρουν οι Επιθεωρητές στο πόρισμά τους:

“Κατά την ώρα της αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι μια εργαζόμενη κάπνιζε σε γραφείο της γραμματείας της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων και της επιδόθηκε η επιβολή προστίμου εκατό (100) ευρώ, σύμφωνα με την πράξη αριθμό Νο 197. Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων απουσίαζε λόγω κανονικής άδειας, όπως μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι”.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέας Μπαρδάκης, πολίτης με αναπηρία, ακτιβιστής και δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των αναπήρων “Συνήγορος των ΑμεΑ”, μιλώντας στο iatropedia.gr:

“Πραγματικά, κάνει εντύπωση που παρόλο που δημιουργήθηκε σάλος από τα media για το νοσοκομείο, στο συγκεκριμένο τμήμα εξακολουθούσαν να καπνίζουν αδιάφορα.

Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, εκτός από το πρόστιμο που επέβαλε, ενημέρωσε με αρκετά αυστηρές επισημάνσεις τους υπεύθυνους διαχείρισης των νοσοκομειακών μονάδων, κι αυτό είναι ιδαίτερα θετικό και συμβαίνει για πρώτη φορά”

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

Τσουχτερά πρόστιμα ύψους 500 ευρώ και στους Διοικητές των νοσοκομείων και τους Υπεύθυνους Τμημάτων που δεν εφαρμόζουν τον νόμο

'Οπως αναφέρουν στο έγγραφό τους οι Επιθεωρητές, όταν δεν τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος στους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα επιβάλλονται σχετικά πρόστιμα και στους υπεύθυνους των υγειονομικών μονάδων, δηλαδή, στους Διοικητές των νοσοκομείων και Προϊσταμένους των Τμημάτων.

“Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, στον κάθε παραβάτη επιβάλλεται το πρόστιμο των εκατό (100) ευρώ. Πρόστιμα επιβάλλονται και στους υπεύθυνους Διαχείρισης των Μονάδων, ύψους (500) ευρώ, για κάθε παράβαση στις εξής περιπτώσεις:

  • Ανοχή ή μη επέμβαση του Υπευθύνου,
  • Μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες
  • Μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων
  • Μη Ανάρτηση της σήμανσης
  • Μη ανταπόκριση του υπεύθυνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης
  • Μη κλήση αρμοδίων οργάνων
  • Μη συνεργασία του υπεύθυνου με τα αρμόδια κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.

Στο έγγραφο των Επιθεωρητών δεν αναφέρεται, ωστόσο, εάν επιβλήθηκε σχετικό πρόστιμο και στον υπεύθυνο της Μονάδας Λοιμώξεων, ή εάν αυτός απουσίαζε, στον αντικαταστάτη του, καθώς και στον Διοικητή του Νοσοκομείου. Δεν αναφέρεται, επίσης, εάν στην αυτοψία τους έλεγξαν για το αν υπάρχει απαγορευτική σήμανση στους χώρους.

Το δις εξαμαρτείν.... - Διπλασιασμός των προστίμων για τους “απείθαρχους”

Εν τω μεταξύ, η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ.Π. οικ. 104720 του 2010, που προσδιορίζει τις πειθαρχικές κυρώσεις και τα πρόστιμα για τους δημοσίους λειτουργούς που παραβαίνουν διατάξεις απαγόρευσης του καπνίσματος, προβλέπει:

  • επίπληξη που καταγράφεται επιτόπου στον προσωπικό υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου
  • πρόστιμο ανάλογου ύψους με το διοικητικό που επισύρει η ίδια παράβαση.
  • κάθε επαναλαμβανόμενη παράβαση του ιδίου υπαλλήλου στον ίδιο ή άλλο χώρο ή αντίστοιχα επαναλαμβανόμενη παράβαση σε χώρο αρμοδιότητας του ιδίου Προϊσταμένου υπαλλήλου επισύρει διπλασιασμό του αμέσως προηγούμενου επιβληθέντος προστίμου

Ο κ. Μπαρδάκης και συμπληρώνει:

“Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν παραβιάζεται μόνο η αντικαπνιστική νομοθεσία. Παραβιάζονται επίσης οι κανονισμοί περί υγιεινής κι ασφάλειας στην εργασία κι αυτό είναι πιο σοβαρό επειδή έχει και ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη. Βάσει της νομοθεσίας (ν. 3730/2008 "αντικαπνιστικός νόμος") οι Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ έχουν αρμοδιότητα να ελέγχουν για το κάπνισμα, αλλά αυτό στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Ο λόγος είναι, ότι δεν έχει επικαιροποιηθεί με την τροποποίηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας η υπουργική απόφαση που ορίζει τα αρμόδια όργανα ελέγχου”

Οι συστάσεις των Επιθεωρητών Υγείας προς τον Διοικητή και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιμώξεων

Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας υπενθυμίζουν τον νόμο και ζητούν την αυστηρή εφαρμογή του:

“Με το παρόν έγγραφο ενημερώνουμε τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς” και τον Προϊστάμενο της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί της απαγόρευσης του καπνίσματος:

Απαγορεύεται, πλήρως από 1ης Ιουλίου 2009, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, με ιδιαίτερη έμφαση στους Εκπαιδευτικούς, στους Νοσηλευτικούς χώρους, στα μέσα και σταθμούς μαζικής μεταφοράς, στους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ

'Υστερα από τα ανωτέρω, παρακαλείστε για:

  • την ενημέρωση των υφισταμένων σας αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους εργασίας τους και
  • τον έλεγχο της εφαρμογής του Νόμου

www.iatropedia.gr

Προβλήθηκε 846 φορές

ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση, στελέχωση και ενίσχυση των ΚΥ Ηλιούπολης, Δάφνης, Αργυρούπολης

Με ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ ζητά την άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Δάφνης – Υμηττού, όπου σημειώνονται σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε εξοπλισμό και προβλήματα στις υποδομές των Κέντρων Υγείας

ΕΟΔΥ: Ανησυχητική η άνοδος κρουσμάτων σύφιλης και γονόρροιας στην Ελλάδα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία, καθώς μπορεί να έχουν μείζονες επιπτώσεις τόσο στην γενικότερη υγεία των ατόμων, όσο και στην αναπαραγωγική, σεξουαλική και ψυχική τους υγεία.