Το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 ορκίζεται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Γιώργος Χατζηδάκης, νέος Δήμαρχος Ηλιούπολης.

Από την επομένη 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς ο Γιώργος Χατζηδάκης και η ομάδα του έκαναν την μεγάλη έκπληξη στις εκλογές 2 Ιουνίου ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις που έφερναν τον κ. Βασίλη Βαλασόπουλο νικητή.

Στην αμέσως προηγούμενη Κυριακή 26 Μαΐου 2019 για την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων και το «εισιτήριο» για την δεύτερη θέση, έγινε το πρώτο βήμα για τη μεγάλη ανατροπή.

Ο Γιώργος Χατζηδάκης κατέκτησε τη δεύτερη θέση που του έδωσε το δικαίωμα να αναμετρηθεί με το Βασίλη Βαλασόπουλο και τελικά να επικρατήσει.

Με την νίκη του ο Γιώργος Χατζηδάκης έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο που χαρακτηρίζεται από ένα Δημαρχοκεντρικό και ιδιαίτερα προσωποκεντρικό μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ηλιούπολη.

Η απλή αναλογική «έκανε το θαύμα της» και ταυτόχρονα αποκάλυψε την Αχίλλειο πτέρνα της που δεν είναι άλλη από την «εργαλειοποίησή» της από την κυβέρνηση που την ψήφισε, αλλά δεν «δούλεψε» για να την εδραιώσει!

Αποτέλεσμα, μαύρα σύννεφα μαζεύονται και απειλούν την απλή αναλογική πριν καν αυτή δοκιμαστεί, πριν καν γεννηθεί!

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Γιώργος Χατζηδάκης σηματοδοτεί μια νέα περίοδο, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η ανάδειξη, η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της Διοίκησης του Δήμου.

Σ αυτό βοήθησε η άκρως πολιτική πράξη του κ. Βασίλη Βαλασόπουλου που αποχώρησε από την ηγεσία της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη» που ο ίδιος δημιούργησε.

Η απόφαση του Βασίλη Βαλασόπουλου να αποχωρήσει, θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα ηγετικά στελέχη άλλων, «προσωποπαγών» ή μη, παρατάξεων να ακολουθήσουν το δρόμο του, ανοίγοντας έτσι προοπτικές για την Ηλιούπολη;

Ίδωμεν !!

Η «εν κινήσει» αναδιάρθρωση του «προσωποπαγούς παραταξιακού μοντέλου» του πολιτικού συστήματος της πόλης, πράγμα που επιτρέπει ο νόμος, θα επιτρέψει να διαμορφωθούν και να αναδειχθούν συγκροτημένες ιδεολογικές πολιτικές που έχει ανάγκη το Αυτοδιοικητικό Κίνημα.

Τα τελευταία χρόνια, από τη μεταπολίτευση και μετά, κυριάρχησαν προσωποκεντρικά πολιτικά σχήματα, άμεσα όμως εξαρτημένα από το κεντρικό πολιτικό σύστημα.

Η κρίση στο κεντρικό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας εκφράστηκε με μια πολυδιάσπαση και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα την παρουσία εννέα παρατάξεων στη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης.

Τι διαφορετικό έχουν να πουν εννέα διαφορετικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις στην Ηλιούπολη εκτός από την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών , θεμιτών μεν αλλά μέχρι ενός σημείου.

Η σοβαρή, υπεύθυνη, και με δημοκρατική πίστη αναδιάρθρωση του πολιτικού προσωπικού θα είναι σημαντικό όφελος για την πόλη, ιδιαίτερα τώρα που μια σειρά σοβαρών προκλήσεων βρίσκονται μπροστά μας και θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κίνδυνος να αναλωθεί η δυναμική του νέου Δημοτικού Συμβουλίου σε άγονες προσωπικές, «θυμωμένες» πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι ορατός και θα είναι κακό για την Ηλιούπολη αν επικρατήσουν και χαρακτηρίσουν την νέα Δημαρχιακή περίοδο όσο σύντομη ή μακρά αποδειχτεί!

Σε όλα αυτά ο Γιώργος Χατζηδάκης και η ομάδα του θα δοκιμαστεί και δεν θα είναι οι μόνοι που θα δοκιμαστούν.

 

 

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 28.8.2019
 

Προβλήθηκε 1023 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...