Λόγω των αλλαγών που επέφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η επίθεση φερόμενων μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» το 2013 στην Ηλιούπολη, πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.
 
Ανάμεσά τους ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός και ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος.
 
 «Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κωδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη», επισήμανε η εισαγγελέας και ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, υπό το πρίσμα του νέο Ποινικού Κώδικα «η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας έχει καταργηθεί, θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα. Επίσης, για την πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, έχει παύσει υφ’όρου η ποινική δίωξη, σύμφωνα με το νόμο 4411/2016».
 
Όσον αφορά το αδίκημα της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης η εισαγγελέας σημείωσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες. Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες είναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες».
 
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ όρων».
 
Όσο αφορά την αποδιδόμενη ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις η εισαγγελέας τόνισε πως «οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαγούν αφού δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική αυτουργία αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα».
 
Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι εφόσον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις κύριες πράξεις, δεν τίθεται ζήτημα τέλεσης της οπλοχρησίας.
 

www.newsit.gr 

Προβλήθηκε 597 φορές

Mεταφορά του Αγάλματος του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στην πλατεία της 25ης Μαρτίου στην Ηλιούπολη

Ο χώρος στην πλατεία της 25ης Μαρτίου διαμορφώθηκε με συντονισμένες εργασίες για να υποδεχθεί το άγαλμα, τοποθετήθηκαν 2 κολώνες με Led για να φωτίζεται ο Εθνικός μας Ήρωας και να τιμάται όπως του αξίζει.