του Περικλή Καπετανόπουλου

Την υποψηφιότητα του και επίσημα για το αξίωμα του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος(ΚΕΔΕ), ανακοίνωσε ο δήμαρχος Aμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο κ. Κυρίζογλου στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε  δεν απέκλεισε την συνεργασία με τον δεύτερο «γαλάζιο» υποψήφιο για την προεδρία της ΚΕΔΕ δήμαρχο Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

«Εκτιμώ ιδιαίτερα τον συνάδελφο κ. Παπαστεργίου. Δεν αποκλείω και την περίπτωση της συνεργασίας. Θα κάνουμε διάλογο»,δήλωσε ο κ.Κυρίζογλου και πρόσθεσε: «Εγώ θα είμαι υποψήφιος. Αν η ΝΔ θέλει να στηρίξει την προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη. Εγώ δεν έκρυψα ποτέ την πολιτική μου προέλευση. Είμαι ΝΔ». Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για «γαλάζια» αναμέτρηση με πρωταγωνιστές δύο πρόσωπα, με αυτοδιοικητική εμπειρία και πλούσιο έργο, σε διαφορετικά πεδία.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Κυρίζογλου έθεσε ως προτεραιότητα την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αλλά και του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων με την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση μέσω της καύσης του υπολείμματος για παροχή ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Κυρίζογλου ανέπτυξε τις θέσεις όπως αναφέρονται στη διακήρυξη αρχών της Π.Α.ΣΥ, απάντησε στις ερωτήσεις που του έγιναν και μεταξύ άλλων δήλωσε:

"Επιζητούμε περισσότερη αποκέντρωση. Περισσότερες αρμοδιότητες με περισσότερους πόρους, πιο απλά, περισσότερη Δημοκρατία με περισσότερη Αυτοδιοίκηση." Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση του συνόλου του διοικητικού συστήματος της χώρας, στη διαχείριση των απορριμμάτων και στο μεταναστευτικό.

Στη συνέντευξη του Λάζαρου Κυρίζογλου παραβρέθηκε πλήθος αυτοδιοικητικών από όλη την Ελλάδα όπως: ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Ασπρόπυργου Ν. Μελετίου, ο Γραμματέας της ΚΕΔΕ Γ. Μουράρογλου, ο Γ. Δαμουλάκης Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου - μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο πρώην Δήμαρχος Δομοκού - μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ Δ. Τζιαχρήστας, ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρ. Γκοσλιόπουλος, το μέλος του ΔΣ του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Σ. Βλάσσης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονία Μ. Γεράνης, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλής, η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά κ.α.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι δήμαρχοι, από τον χώρο της Ν.Δ, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Λάζαρος Κυρίζογλου

Εκλέχθηκε πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων το 1982 σε ηλικία 26 ετών.

Από το 1991 μέχρι το 1993 Νομάρχης Ευβοίας. Εκλέγεται πρώτη φορά Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 2002 με ποσοστό 58%.

Επανεκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 2006 με ποσοστό 50,3%

Εκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης το 2010 με ποσοστό 54,39%.

Είναι Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου που θα διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ ως επικεφαλής της παράταξης της Πανελλήνιας Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας, εκλέγεται δήμαρχος επί 5 τετραετίες.

Το 2014 επεδίωξε και πάλι να είναι υποψήφιος για την ΚΕΔΕ, αλλά υποχώρησε καθώς ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς έδωσε το «δαχτυλίδι» στον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη.

Tην υποστήριξη του στην υποψηφιότητα Κυρίζογλου εξέφρασε και ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ και περιφερειαρχης Αττικής Γ.Πατούλης. «Δεν θα ήταν δυνατόν ένας αυτοδιοικητικός άνδρας με τόση ιστορία να βρίσκεται στο σπίτι της αυτοδιοίκησης και να μην βρίσκομαι εδώ δίπλα του για να του συμπαρασταθώ με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια» δήλωσε ο κ.Πατούλης.

Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), ο κ. Κυρίζογλου εναντιώθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, κερδίζοντας πόντους στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη.

Η επανεκλογή του για πέντε συνεχή φορά στον δημαρχιακό θώκο και η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ στις 7 Ιουλίου, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να διεκδικήσει ο κ. Κυρίζογλου το ανώτατο αξίωμα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Την υποψηφιότητα Κυρίζογλου υποστηρίζουν 68 νυν και πρώην δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δημήτρης Παπαστεργίου

Ως Δήμαρχος Τρικκαίων ανέλαβε από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Είναι μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας της Ενωσης των Δήμων της χώρας μας.

Επίσης είναι πρόεδρος – εκπροσωπώντας τον Δήμο Τρικκαίων – στο Δίκτυο Ψηφιακών Πόλεων κεντρικής Ελλάδας (Citiesnet) και στο Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, καθώς και αντιπρόεδρος στο Δϊκτυο Πράσινων Πόλεων. Εκλέχθηκε πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2002 και επανεξελέγη το 2006.

Διατέλεσε Αντιδήμαρχος έργων, Αντιπρόεδρος της ΔΕΚΑ, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Δημοτικού Θεάτρου, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και το Ποδήλατα καθώς και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού.

Ο κ. Παπαστεργίου βρίσκεται σε μπαράζ συναντήσεων με αιρετούς, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητά του.

Αναζητά συνεργασίες όχι μόνον από την αυτοδιοικητική παράταξη της Ν.Δ , αλλά ευρύτερα. “Εγώ προτάσσω ένα μοντέλο σύγχρονης διοίκησης των δήμων με ψηφιακές εφαρμογές που θα κάνουν την ζωή των πολιτών πιο εύκολη”, δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου δίνοντας το στίγμα του. “Ξεκαθαρίζω, πάντως, ότι τα χωριστά ψηφοδέλτια δεν συνιστούν βεντέτα”, κατέληξε.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στον τομέα της καινοτομίας, μετατρέποντας τα Τρίκαλα, σε πόλη-πρότυπο, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Οργανώνεται μεθοδικά για την εκλογική αναμέτρηση με τον κ. Κυρίζογλου, πραγματοποιώντας επαφές με αυτοδιοικητικούς παράγοντες στην Αθήνα και όχι μόνο.

«Να οργανωνόμαστε σιγά-σιγά για την ΚΕΔΕ. Πρώτη συνάντηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας στο Βόλο, με στόχο την ενημέρωση αιρετών και στελεχών», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ.Παπαστεργίου, ενώ λίγο αργότερα δημοσίευσε «στον Πύργο και την Αμαλιάδα, συζητώντας με τους συναδέλφους δημάρχους, Τάκη Αντωνακόπουλο και Γιάννη Λυμπέρη (και οι δυο στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ) για την αυτοδιοίκηση αλλά τα ζητήματα των περιοχών μας».

Αποστάσεις από την Ν.Δ

Την ίδια ώρα, η ΝΔ τηρεί ίσες αποστάσεις, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη να μην δώσει χρίσμα σε κανένα από τους δύο υποψηφίους.

Την ίδια στάση κρατά και η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, έχοντας αντιληφθεί από «πρώτο χέρι» την βαθειά διάσπαση που υπάρχει στην αυτοδιοικητική παράταξη της Ν.Δ, περισσότερο με γεωγραφικούς και λιγότερο με πολιτικούς όρους.

Οι δήμαρχοι από την Λάρισα «και πάνω» δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία στον υπουργό Εσωτερικών Π.Θεοδωρικάκο, ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα Κυρίζογλου για την ΚΕΔΕ.

Αντίθετα οι δήμαρχοι της νότιας Ελλάδας εκτός, εκτός λίγων εξαιρέσεων, δεν έχουν πάρει θέση υπέρ της καμίας υποψηφιότητας.

Σε επίπεδο συσχετισμών στο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 από τους 332 Δήμους συνολικά, οι 205 έχουν αναφορά στη Ν.Δ, 85 στον ευρύτερο χώρο του ΚΙΝΑΛ, 37 στηρίχτηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, 1 είναι ΚΚΕ και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι.

Προβλήθηκε 855 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...