Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια ανακοίνωση της παράταξης της απελθούσας διοίκησης για τα «αδιέξοδα» της νέας Διοίκησης του Δήμου με τον κ. Γιώργο Χατζηδάκη.
«Θυμωμένοι», ξεχνώντας την ετυμηγορία των Ηλιουπολιτών, ασκούν κριτική αναμασώντας τετριμμένες παλαιοκομματικές πολιτικές για να «δικαιώσουν» τα πεπραγμένα της αυταρχικής περιόδου και να αποσιωπήσουν τα μεγάλα λάθη τους.

Είναι φανερή στην πόλη η μάχη που δίνει η νέα Διοίκηση για να κερδηθεί η καθημερινότητα μετά από την αποτυχία της προηγούμενης Διοίκησης σ’ αυτόν τον τομέα.

Το μεγάλο πρόβλημα της Ηλιούπολης, όπως αυτό αναπτύχθηκε στα χρόνια των Δημαρχοκεντρικών Διοικήσεων και επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, ήταν η προσωπικές επιλογές των Δημάρχων ανάλογα με τις πολιτικές-κομματικές «διασυνδέσεις» του κάθε ενός!
Τέτοιες πολιτικές οδήγησαν να καταστούν ως κυρίαρχα πολιτικά ζητήματα του Δήμου «αυτονόητες» λειτουργίες της πόλης!
Η αποκομιδή των απορριμμάτων, των κλαδιών ή φωτισμός κλπ είναι τα απλά και «αυτονόητα» θέματα που όμως μετατράπηκαν σε κυρίαρχα προβλήματα γιατί οι «εμπνευσμένοι ηγέτες» τα αγνόησαν και ασχολήθηκαν με τα «προσωπικά τους οράματα»!

Γιατί όμως φτάσαμε εκεί;
Φτάσαμε ως εκεί γιατί η παλαιά Δημοτική Αρχή, δέσμια της ανάγκης προσωπικής «υστεροφημίας», δεν ασχολήθηκε με τα απλά τα τετριμμένα, δεν ασχολήθηκε με την «καθημερινότητα» και τελικά «καταβροχθίστηκε» από την «καθημερινότητα»!

Ακόμα, δεν ανέπτυξε ισχυρό υπηρεσιακό μηχανισμό μελετών και σχεδιασμού στο Δήμο που θα γίνεται σοβαρό εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και θα διασφαλίσει τη συνέχεια και την συνέπεια στη δράση του Δήμου.

Αντ΄ αυτού και ελλείψει αυτού, ο Δήμος λειτουργούσε αναλαμβάνοντας την «πατρότητα» «ως δικών του εισηγήσεων», προτάσεων «συλλογικών συμφερόντων» ή ακόμα και «ατομικών συμφερόντων»!

Με επιμονή μιλάει η παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» για την «Αστική Σήραγγα» σαν να είναι ένα έργο έτοιμο να ξεκινήσει αύριο.

Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους Ηλιουπολίτες:

-να λάβουν γνώση των φακέλων, των μελετών που παραδόθηκαν και παρέλαβε η νέα διοίκηση του Δήμου για το έργο!
-να λάβουν γνώση, με ποιες μελέτες διαπιστώθηκαν οι συνέπειες, θετικές ή αρνητικές, από την υπερτοπική κίνηση της Κατεχάκη.

-να λάβουν γνώση, με ποιες μελέτες, ποιών φορέων και με πιο κόστος τους, προκρίθηκε η λύση της Αστικής Σήραγγας.

- να λάβουν γνώση ποια, με βάση μελέτες, θα είναι τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά από την Αστική Σήραγγα σε σχέση και με το μεγάλο έργο του Ελληνικού.

Μέχρι σήμερα έχουμε κατάθεση πολλών προτάσεων, όλες με ιδεολογικό πρόσημο.

Λείπει όμως από όλες η ανάλογη «τεχνοκρατική» τεκμηρίωση για τα αποτελέσματα τους.

Για να κριθεί και να προκριθεί η οποιαδήποτε λύση, θα πρέπει να έχει προσδιορισθεί «αντικειμενικά» η ταυτότητα της πόλης όπως αυτή είναι , όπως και όσο τη γνωρίζομε ή όπως την θέλουμε;

Πως όμως θα αποφασίσουμε την «ταυτότητα» που θα δώσουμε στη πόλη και με αυτή τη «ταυτότητα» θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε τις δράσεις, τα έργα, τις επιλογές μας;

Ακόμα και οι «πολιτικές προτάσεις» οφείλουν να αναφέρονται στην «ταυτότητα» που αποδίδουν στην πόλη.

Τελευταία έγινε πολύς λόγος για την αποτυχημένη προσπάθεια του “OPENMALL” Ηλιούπολης !

Η ιδέα του “OPENMALL” Ηλιούπολης που προωθεί και ο νεοσύστατος εμπορικός σύλλογος, θέλει, τον συμφέρει να έρχεται κόσμος στην Ηλιούπολη;

Η ιδέα της Αστικής Σήραγγας φέρνει κόσμο στην Ηλιούπολη η διώχνει κόσμο από την Ηλιούπολη;

Για να απαντηθεί το ερώτημα, με ψήγματα συνέπειας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την απάντηση σε ένα άλλο σχετικό ερώτημα:

Η Ηλιούπολη είναι μια «πόλη προάστιο» ή ένα «προάστιο ύπνου», «ένα ξενοδοχείο ύπνου» του ευρύτερου λεκανοπεδίου της Αττικής;

Αν είναι ένα «προάστιο αποκλειστικής κατοικίας», ένα «ξενοδοχείο ύπνου» τότε χρειαζόμαστε «ησυχία» και συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα και πολλά άλλα, αξίζει, έχει νόημα, ένας διάλογος στην κοινωνία της Ηλιούπολης;

Ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να γίνει οργανωμένα και δεν πρέπει να περιοριστεί μεταξύ των Δημοτικών Παρατάξεων αλλά να διευρυνθεί με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, Δημοτών της Ηλιούπολης και γιατί όχι, ακόμα και με εμπλοκή Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων!!

 

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 13.10.2019
 

Προβλήθηκε 628 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...