Aπλουστεύουν όλες τις διαδικασίες προκειμένου βασικές υπηρεσίες των Δήμων, όπως καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός και πράσινο να περάσουν στα χέρια των «επενδυτών» σε βάρος των εργαζομένων που μπαίνει σε αμφισβήτηση η ίδια τους η εργασία αλλά και των λαϊκών νοικοκυριών που θα κληθούν να πληρώσουν τα κέρδη των εργολάβων” ,αναφέρει σε μήνυμά της η ΜΕΤΑ-ΟΤΑ σχετικά με τις κινητοποιήσεις που έρχονται στην αυτοδιοίκηση. Τονίζει ότι το «αντεργατικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει», ενώ ζήτησε καταλήψεις αμαξοστασίων & δημαρχείων.
 
Η ανακοίνωση:
 
Την ευκαμψία που ζήτησε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών και που προφανώς συναινεί και η πλειοψηφία των αιρετών, από τον πρόεδρο της κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού στα Γιάννενα, για να μπορεί να λειτουργήσει η υπηρεσία καθαριότητας των Δήμων, υπονοώντας σαφώς την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας με fast truck διαδικασίες και μάλιστα εν μέσω αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον Δήμο Ιωαννιτών που κατάφεραν με τον αγώνα τους να αποτρέψουν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας σε εργολάβους, η κυβέρνηση την δίνει απλόχερα με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στην βουλή για ψήφιση.
 
Όλο το αντεργατικό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο αποτελεί την ενσάρκωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εξ’ αρχής εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε συνέχεια όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων που εναλλάχθηκαν στην εξουσία.
 
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο προωθεί την επέλαση των «επενδυτών» στις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες αλλά φροντίζει και για την «ανάπτυξη» της κερδοφορίας τους με φτηνούς εργαζόμενους και χωρίς δικαιώματα, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και προωθώντας την μερική και εκ περιτροπής εργασία ενώ για την εκμηδένιση των αντιδράσεων – διεκδικήσεων γίνεται ξεκάθαρη η προσπάθεια της μέσα από τον «αναπτυξιακό» νόμο, με το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την ηλεκτρονική ψήφο, να ελέγξει τα συνδικάτα και να ακρωτηριάσει το συνδικαλιστικό κίνημα.
 
Η δήθεν καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, «εξαπτέρυγο» και της σημερινής κυβέρνησης, δεν ακουμπά καθόλου την πολυνομία, την πολυπλοκότητα και ασάφεια της νομοθεσίας, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και την προαπαιτούμενη γνωμοδότηση μεταξύ φορέων, όσο και τα τεράστια ελλείμματα στελέχωσης και τον φόρτο εργασίας που οδηγούν στην αναποτελεσματικότητα, αλλά η κυβέρνηση με τον «αναπτυξιακό» νόμο περιορίζει την ευθύνη στους εργαζόμενους που προκειμένου να υπάρχει για τους «επενδυτές» προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους και  αδειοδότηση εξπρές, βάζει το κεφάλι τους στον ντορβά με την απειλή πειθαρχικών διώξεων και αυστηρών ποινών.
 
Ειδικότερα για τους Δήμους δημιουργώντας νόθες πλειοψηφίες για τις Δημοτικές Αρχές που μειοψηφούν στα Δημοτικά Συμβούλια,
 
-με το άρθρο 12 απαλλάσσει τους «επενδυτές» από την καταβολή ανταποδοτικών τελών,  αφαιρώντας το δικαίωμα  από τους Δήμους της παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού εντός των ορίων των «Επιχειρηματικών Πάρκων» ή της «Άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης».
 
Ενώ με το άρθρο 179 καταργεί την Παρ.1 άρθρο 24 Ν.4479/2017 όπου σύμφωνα με την νομοθετική διάταξη, […]Μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων της παρούσας παραγράφου, οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών παρέχουν τις κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα με ίδια μέσα.
 
Δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους εκτός της υπηρεσίας καθαριότητας να εκχωρούν σε εργολάβους και  τις υπηρεσίες πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού […]«συλλογή  και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών,  καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού»[…]
 
Τροποποιεί το άρθρο 61 του Ν.3979/2011 και καταργεί την αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, καθώς και την τεκμηρίωση της αδυναμίας εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου.
 
Εν ολίγοις απλουστεύουν όλες τις διαδικασίες προκειμένου βασικές υπηρεσίες των Δήμων, όπως καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός και πράσινο να περάσουν στα χέρια των «επενδυτών» σε βάρος των εργαζομένων που μπαίνει σε αμφισβήτηση η ίδια τους η εργασία αλλά και των λαϊκών νοικοκυριών που θα κληθούν να πληρώσουν τα κέρδη των εργολάβων.
 
Και αυτό είναι μόνο η αρχή των ιδιωτικοποιήσεων στους αδιαμφισβήτητους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής που εφαρμόζει, προκειμένου να έρθει η «ανάπτυξη» του κεφαλαίου, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και την λαϊκή οικογένεια.
 
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στην έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 14 Οκτώβρη 2019 κατέδειξε την επιτακτική ανάγκη δυναμικών κινητοποιήσεων του κλάδου που θα δίνουν ηχηρή απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, απαιτώντας την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.
 
Πιο συγκεκριμένα προτείναμε :
 
—Γενικές Συνελεύσεις όλη την εβδομάδα για την πληρέστερη ενημέρωση όλων των εργαζομένων
 
—Τετάρτη 16 Οκτώβρη, Διευρυμένη σύσκεψη των Δ.Σ. και εκτός νομού Αττικής και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συναντήσουμε τον υπουργό.
 
—Συνέντευξη Τύπου της Ε/Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ μέσα στην εβδομάδα (ενδεικτικά την Πέμπτη 17 Οκτώβρη το πρωί) για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στις τοπικές κοινωνίες
 
—Παρασκευή 18 Οκτώβρη, 24ωρη Απεργία και συγκέντρωση στην ΠΟΕ-ΟΤΑ με κάθοδο των εργαζομένων και από την Περιφέρεια
 
—Σαββατοκύριακο 19-20 Οκτώβρη Αποχή από την εργασία
 
—Δευτέρα 21 Οκτώβρη καταλήψεις αμαξοστασίων, δημαρχείων κλπ με Γενική Συνέλευση
 
—Τρίτη 22 Οκτώβρη 24ωρη Απεργία και συγκέντρωση στην ΠΟΕ-ΟΤΑ με κάθοδο των εργαζομένων και από την Περιφέρεια
 
—Επίσης Τρίτη 22 Οκτώβρη συνεδρίαση της Ε/Ε ή του Γεν. Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
 
Η πρόταση μας μειοψήφησε και παρά του ότι οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ και της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ συμφωνούσαν σχεδόν στην πρόταση μας και την ύπαρξη απεργιακών κινητοποιήσεων, συντάχθηκαν με την εισήγηση του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής και της ΣΥΝ.ΑΝ και πλειοψηφικά αποφασίστηκε:
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πραγματοποιούν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις ενημερώνοντας όλους τους εργαζόμενους. Οι Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούνται και κατά την διάρκεια όλης της εβδομάδας με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε Δήμου.
 
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 προκηρύσσει ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του συνόλου του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως και τις 11.00 π.μ., ενώ θα πραγματοποιηθεί ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ίδια ημέρα και ώρα 9.30 π.μ. έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.(Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη). Οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε Δήμου μπορούν να προσαρμόσουν με δικές τους αποφάσεις την Στάση Εργασίας.
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 και ώρα 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. όπου θα αναλυθούν οι λόγοι της αντίδρασης των εργαζομένων και το πλαίσιο των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 και ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 προκηρύσσει ΑΠΟΧΗ από κάθε υπερωριακή απασχόληση και εργασία.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη) με αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους Συλλόγους-Μέλη της Ομοσπονδίας.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, μετά το πέρας του Συλλαλητηρίου και ώρα 1.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-3ος όροφος) όπου θα μεταφερθούν οι αποφάσεις των Συλλόγων και θα αποφασισθεί το πλαίσιο δράσης για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας να ζητήσει συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των Kομμάτων της Αντιπολίτευσης.
 
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους ο αγώνας να γίνει προσωπική τους υπόθεση και όλοι μαζί μέσα από τα σωματεία μας να παλέψουμε για την υπεράσπιση του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων και της εργασία μας που γίνεται βορά στα αρπακτικά του κέρδους.
 
Απαιτούμε:
 
Απόσυρση όλου του αντεργατικού νομοσχεδίου
Να αποσυρθεί το άρθρο 179
Να καταργηθεί η παρ.1 στο άρθρο 61 του Ν.3979/2011
Να αποσυρθεί το άρθρο 12 και η κατάργηση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από τους Δήμους στα «Επιχειρηματικά Πάρκα» και της «Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης»
Να καταργηθεί η παρ.5 του άρθ.10 του Ν.4605/2019 (μετεξέλιξη του αρθ.58 του Ν. Ν.3982/2011)
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων.
Απόσυρση του άρθρου που δίνει την δυνατότητα συμβάσεων μειωμένου ωραρίου και εκ περιτροπής εργασίας στο Δημόσιο. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Απόσυρση των άρθρων που αφορούν τον Συνδικαλιστικό Νόμο και κατάργηση του Νόμου «Αχτσιόγλου» γιατην απεργία .
 

www.aftodioikisi.gr . 

Προβλήθηκε 593 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.