Διατηρητέο χαρακτηρίζεται ένα κτίσμα και όχι μόνο, όταν οι «ζώντες» ενδιαφέρονται να κληρονομήσουν στους απογόνους τους στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια προηγούμενη εποχή, όπως αυτή έφτασε σ αυτούς και εκφράζεται στο συγκεκριμένο διατηρητέο!

Το Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον ομώνυμο λόφο ήταν ένα γραφικό απομεινάρι μιας εποχής, όχι μακρινής, με χαρακτηριστικό την απλότητα πλήρως ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον του λόφου που ατένιζε σε μια επίσης απλοϊκή πόλη όπως αυτή ήταν τη δεκαετία του 50!

Ακολούθησε η βίαιη «διαφοροποίηση» - «ανάπτυξη» της πόλης με τις πολυκατοικίες αλλά και τους μεγαλοπρεπείς σύγχρονους ναούς της.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ήταν το τελευταίο απομεινάρι, της μέχρι και 1950, Ηλιούπολης.

Δεν γνωρίζω και μάλλον δεν γνωρίζουν και οι υπηρεσίες του Δήμου αν υπάρχουν και άλλα «διατηρητέα» στην Ηλιούπολη!

Ως τέτοιο απομεινάρι – μνημείο το εκκλησάκι έπρεπε να είχε ήδη χαρακτηριστεί διατηρητέο ενέργεια που θα απέτρεπε τις σημερινές εξελίξεις.

Από άλλη αφετηρία ξεκινώντας κάποιοι ιερείς της πόλης μας και με καθαρά εμπορικά κριτήρια προχωρήσανε στην επιχείρηση επέκτασης του μικρού ναού κα την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο «αποδοτικότερο» οικονομικά ναό!

Η «εκκλησία» των πιστών και ιδιαίτερα οι «άνθρωποι» της εκκλησίας, έχουν ιδιαίτερα εμπορικό πνεύμα , στηριγμένο σε μια εμπειρία αιώνων και αυτό θα πρέπει να αναδειχτεί και να διδαχτεί στις επόμενες γενιές.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μετέρχονται ιδιαίτερων τεχνασμάτων όπως δεν σημαίνει ότι γράφουν ιστορία και όταν τους πιάνουν «με τη γίδα στη πλάτη»!

«Ουδέν κακό αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να κηρύξει άμεσα το εκκλησάκι διατηρητέο μαζί με το «καύκαλο» που στήθηκε πέριξ και πάνω από το απλοϊκό εκκλησάκι.

Με μια τέτοια απόφαση :

-θα σωθεί το εκκλησάκι
-θα καταδεικνύεται στις επόμενες γενιές το πέρασμα της Ηλιούπολης από μια όμορφη – ανθρώπινη πόλη σε μια προέκταση της τερατούπολης της Αθήνας!
-θα καταδεικνύεται η διαχρονική πάγια πολιτική όλων στην αδιαφορία και καταπάτηση του κοινωφελούς χώρου της Ηλιούπολης.

Η «Ελληνική Εκκλησία» και οι άγιοι ιερείς που προχώρησαν στην «ασχημία» επί του λόφου του Προφήτη Ηλία και θα πρέπει να μείνουν στην ιστορία μέσα από τη διατήρηση του «καύκαλου» που χτίσανε λάθρα, ως έχουν σήμερα!

Στο λόφο του Προφήτη Ηλία ολοκληρώθηκε ένα μνημείο της Ηλιούπολης και όχι μόνο!

 

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 20.10. 2019

 

φωτογραφίες από https://energoipolitesilioupolites.blogspot.com

Προβλήθηκε 1292 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...