Διατηρητέο χαρακτηρίζεται ένα κτίσμα και όχι μόνο, όταν οι «ζώντες» ενδιαφέρονται να κληρονομήσουν στους απογόνους τους στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια προηγούμενη εποχή, όπως αυτή έφτασε σ αυτούς και εκφράζεται στο συγκεκριμένο διατηρητέο!

Το Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον ομώνυμο λόφο ήταν ένα γραφικό απομεινάρι μιας εποχής, όχι μακρινής, με χαρακτηριστικό την απλότητα πλήρως ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον του λόφου που ατένιζε σε μια επίσης απλοϊκή πόλη όπως αυτή ήταν τη δεκαετία του 50!

Ακολούθησε η βίαιη «διαφοροποίηση» - «ανάπτυξη» της πόλης με τις πολυκατοικίες αλλά και τους μεγαλοπρεπείς σύγχρονους ναούς της.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ήταν το τελευταίο απομεινάρι, της μέχρι και 1950, Ηλιούπολης.

Δεν γνωρίζω και μάλλον δεν γνωρίζουν και οι υπηρεσίες του Δήμου αν υπάρχουν και άλλα «διατηρητέα» στην Ηλιούπολη!

Ως τέτοιο απομεινάρι – μνημείο το εκκλησάκι έπρεπε να είχε ήδη χαρακτηριστεί διατηρητέο ενέργεια που θα απέτρεπε τις σημερινές εξελίξεις.

Από άλλη αφετηρία ξεκινώντας κάποιοι ιερείς της πόλης μας και με καθαρά εμπορικά κριτήρια προχωρήσανε στην επιχείρηση επέκτασης του μικρού ναού κα την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο «αποδοτικότερο» οικονομικά ναό!

Η «εκκλησία» των πιστών και ιδιαίτερα οι «άνθρωποι» της εκκλησίας, έχουν ιδιαίτερα εμπορικό πνεύμα , στηριγμένο σε μια εμπειρία αιώνων και αυτό θα πρέπει να αναδειχτεί και να διδαχτεί στις επόμενες γενιές.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μετέρχονται ιδιαίτερων τεχνασμάτων όπως δεν σημαίνει ότι γράφουν ιστορία και όταν τους πιάνουν «με τη γίδα στη πλάτη»!

«Ουδέν κακό αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να κηρύξει άμεσα το εκκλησάκι διατηρητέο μαζί με το «καύκαλο» που στήθηκε πέριξ και πάνω από το απλοϊκό εκκλησάκι.

Με μια τέτοια απόφαση :

-θα σωθεί το εκκλησάκι
-θα καταδεικνύεται στις επόμενες γενιές το πέρασμα της Ηλιούπολης από μια όμορφη – ανθρώπινη πόλη σε μια προέκταση της τερατούπολης της Αθήνας!
-θα καταδεικνύεται η διαχρονική πάγια πολιτική όλων στην αδιαφορία και καταπάτηση του κοινωφελούς χώρου της Ηλιούπολης.

Η «Ελληνική Εκκλησία» και οι άγιοι ιερείς που προχώρησαν στην «ασχημία» επί του λόφου του Προφήτη Ηλία και θα πρέπει να μείνουν στην ιστορία μέσα από τη διατήρηση του «καύκαλου» που χτίσανε λάθρα, ως έχουν σήμερα!

Στο λόφο του Προφήτη Ηλία ολοκληρώθηκε ένα μνημείο της Ηλιούπολης και όχι μόνο!

 

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 20.10. 2019

 

φωτογραφίες από https://energoipolitesilioupolites.blogspot.com

Προβλήθηκε 801 φορές

Ο κορωνοιός είναι εδώ, με σχολαστική ευλάβεια αλλά η κυβέρνηση είναι ακόμα στις δάφνες της! (Πάνος Σώκος)

Τα τελευταία 24ωρα μετράμε τα κρούσματα κατά δεκάδες. Κάθε μέρα αυξάνονται (151 Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) και δεν έχει καμία σημασία αν τα πιο πολλά από αυτά είναι εισαγόμενα.

Σχολικά κυλικεία - πως θα ζήσουμε εμείς; (Μυρτώ Δεμίρη)

Είμαι η Μυρτώ Δεμίρη. Ιδιοκτήτρια Σχολικού Κυλικείου, επί 8 έτη, μονογονέας, και ΑΜΕΑ με 50% ποσοστό αναπηρίας. Κάνω αυτό τον πρόλογο, για να επισημάνω ότι σε αυτές τις κοινωνικές αλλά και ευπαθείς ομάδες , ανήκει μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων μου...

Το ωράριο της Βιολογικής αγοράς και οι ώρες κοινής ησυχίας!!! (Σιμόπουλος Γιώργος)

Βλέποντας τις νέες ώρες λειτουργίας της «Βιολογικής αγοράς» που γίνεται στο μεγάλο οικόπεδο της πλ. Παλαιών Πατρών Γερμανού, αναρωτιόμαστε όλοι εμείς που κατοικούμε στους γύρω δρόμους από αυτήν, ποιος «εγκέφαλος» καθόρισε το ωράριο.

Η νόσος COVID-19, είναι ακόμη εδώ! Και θα την πάθουμε από σαυλοπρωκτιάν και γραψαρχιδισμό (Ελευθέριος Ανευλαβής)

Αφιονισμένοι, ο εγχώριος ελληναράς κι ελληναρού, και οι εξωχώριοι τουρίστες, του «ότι φάμε ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώλος μας», κορδακίζουν, ο ένας πάνω στον άλλον, «πατείς με πατώ σε»,στα ασφυκτικά γεμάτα μπιτσόμπαρα των νησιών και αλλαχού, αρχιδογράφοντας. κάθε μέτρο προφύλαξης για τη νόσο COVID-19.