Τα θεμέλια του ναού και τις καρδιές των ανθρώπων συντάραξε ο Εθνικός Ύμνος πού έψαλε σύσσωμο το εκκλησίασμα, κατά την ώρα του μνημοσύνου για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, στο ναό του Αγίου Νεκταρίου, της ενορίας της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, όπου τελείται κάθε Κυριακή δεύτερη Θεία Λειτουργία.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο Σέρβος Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Μεάντζια συμπαραστατούμενος από τον αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Φυλακτό. Επιμνημόσυνη ομιλία έκανε ο Πρωτοπρεβύτερος Ιωάννης Μεταξάς.

Προηγουμένως στο Ναό της Αγίας Μαρίνας, κατά την πρώτη Θεία Λειτουργία, είχε τελεστεί επίσης επιμνημόσυνη δέηση από τους πατέρες Ιωάννη Μεταξά, Λάμπρο Ξεσφύγγη και Βασίλειο Ταξιαρχιώτη.

Ανάμεσα στους πιστούς συμπροσευχήθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Αθανασίου και οι δημοτικοί πολιτευτές Άγγελος Κάνδηλας και Ευάγγελος Βερβερέλης

Το κήρυγμα έκανε ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς, ο οποίος και με αφορμή το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στην ιστορία του έπους του 1940, και την δολοφονία ενός ανθρώπου που έλεγε την αλήθεια και αγαπούσε την πατρίδα χωρίς να σκύβει το κεφάλι, ανήμερα της επετείου, το 2018.

Ενώ σημείωσε, το τι συνέβη από την ιταλική προπαγάνδα στις 27 Οκτωβρίου το 1940, με την φανταστική δολοφονία Αλβανού από "Έλληνες εξτρεμιστές" στην οποία θέλησαν να στηριχθεί η επέλαση των Ιταλών το πρωί της επομένης, και μίλησε για την αγάπη που έξω βάζει τον φόβο και την Ανάσταση. Μετά το μνημόσυνο όλο το εκκλησίασμα έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.

Το τρίτο μνημόσυνο τελέστηκε στο ναό Αναστάσεως του Κυρίου, στο εντός της ενορίας αγίας Μαρίνης, κοιμητήριο Ηλιουπόλεως, από τον εκεί εφημέριο Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου.

Κατά το κήρυγμά του το οποίο περιεστράφει στην φράση του Αποστόλου Παύλου "η δύναμις μου εν ασθενεία τελειούται" έκανε αναφορά στην δύναμη του ηρωικού Κωνσταντίνου Κατσίφα την οποία του ενέπνεε όπως χαρακτηριστικά είπε η αγάπη του προς τη σημαία της Ελλάδας για την οποία και έγινε μάρτυρας.

Είπε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα ημέρα της γιορτής της σημαίας μας, γιορτάζει η πατρίδα μας την σημαία της την οποία μπορούμε μόνο να την τιμούμε, όπως την τίμησε πέρυσι σαν αύριο ο Κωνσταντίνος στην σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο, γιατί είναι ωραίο κάποιοι να μιλάνε για την αυτοδιάθεση των Κούρδων και των Παλαιστινίων και να κάνουν διαδηλώσεις στην Αθήνα, αλλά είναι τουλάχιστον υποκρισία όταν θα μιλήσουμε αντίστοιχα για τους ανθρώπους τους δικούς μας να θεωρούμαστε φασίστες. Από την υπόθεση αυτή και μόνο καταλαβαίνετε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ψεύτες και υποκριτές και έχουν την σειρά του Πιλάτου».

Η αυθόρμητη ιαχή αθάνατος εκ μέρους των εκκλησιαζομένων ήταν για μία ακόμα φορά η επιβεβαίωση του πατριωτισμού των Ελλήνων.

Την επομένη επί τη εορτή της Αγίας Σκέπης και την Εθνική Επέτειο τελέσθηκε στον ναό της Αγίας Μαρίνης, η Θεία Λειτουργία με επίκαιρο κήρυγμά από τον πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου και Δοξολογία, με την συμμετοχή των πέντε εκ των εφημερίων του ναού και την συμπροσευχή του αντιδημάρχου Ιωάννη Πούλου.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης λειτούργησε στην ιερά μονή Ιωάννου Θεολόγου στο Μαζαράκι Βοιωτίας καλύπτοντας εφημεριακό κενό.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της πλατείας Ανεξαρτησίας και η κατάθεση στεφάνων, για πρώτη φορά εκ μέρους του Δήμου Ηλιουπόλεως από τον παρόντα αντιδήμαρχο και της ενορίας από τον παλαιό επίτροπο Αθανάσιος Μπαχρά, απόστρατο αξιωματικό της Αστυνομίας

Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης Ηλιούπολης 

Προβλήθηκε 1376 φορές

Ηλιούπολη: Οκτώ μήνες με αναστολή στον οδοντοτεχνίτη που παρίστανε τον οδοντίατρο

Το πραγματικό επάγγελμα του ήταν οδοντοτεχνίτης, ωστόσο είχε ανοίξει παράνομα οδοντιατρείο και εργαζόταν ως οδοντίατρος κάτι που ο άτυχος ασθενής δεν γνώριζε, όταν τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά.

Μέλος του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», η τελετή υποδοχής Επιτίμων, Τακτικών και Αντεπιστελλόντων μελών.