Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά επισήμως η διανομή των ακριβών φαρμάκων (ΦΥΚ) για βαριά και χρόνια νοσήματα από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Στόχος να διευκολυνθούν οι πάσχοντες ώστε να μην περιμένουν σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που εξακολουθούν να παρουσιάζουν προβλήματα, παρότι τα ακριβά φάρμακα διανέμονται και από τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά μόνο όταν ο ασθενής νοσηλεύεται.

Ήδη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει προετοιμάσει όλη τη διαδικασία και το ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να μπορούν οι πάσχοντες να τα λαμβάνουν χωρίς καθυστερήσεις από τη γειτονιά τους.

Όπως αποκαλύπτει το Έθνος, από 1.1.2020 θα ξεκινήσει η διανομή μόνο 59 σκευασμάτων από τα φαρμακεία της γειτονιάς, που θα αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας και ογκολογικά νοσήματα.

Πρόκειται για φάρμακα που θα είναι για περιπατητικούς ασθενείς και μόνο σε μορφή χαπιού.

 

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, οι πάσχοντες θα πρέπει να ακολουθούν την παρακάτω διαδικασία:

O ασθενής θα προσέρχεται στο φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο φαρμακοποιός, μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της έπειτα από έγκριση.

Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το φαρμακείο για την έγκριση.

Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο.)

Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

Ο φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.

Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), τα 59 αυτά σκευάσματα θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή το αργότερο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.

Στο πλαίσιο της επίλυσης όλων των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε αναλυτικά τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΠΥΥ.

Η βασική κατεύθυνση που δόθηκε είναι να υπάρξει συντονισμός με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για να προετοιμασθεί καλύτερα το σύστημα της διανομής.

Τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ, μάλιστα, παρουσίασαν αναλυτικά σε πίνακες τα σκευάσματα που θα δίνονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς δεσμεύτηκαν ότι θα πράξουν ότι είναι δυνατόν για να φθάνουν στην ώρα τους τα φάρμακα στα φαρμακεία και να ανακουφιστούν οι ασθενείς.

www.topontiki.gr 

Προβλήθηκε 165 φορές

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης στο Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών.

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών σε συνεργασία με το 1ο Ειδικό ΓΕΛ Ηλιούπολης και την υποστήριξη των Εθελοντικών Οργανώσεων Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας...

Έρευνα σοκ: Σεξ από τα 15 και χωρίς προφυλακτικό για τα ελληνόπουλα

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας. Σύμφωνα με αυτά μειώθηκε από 86,9% σε 75,6% το ποσοστό των δεκαπεντάχρονων στην Ελλάδα που αναφέρουν ότι κάνουν χρήση προφυλακτικού.

ΕΟΠΥΥ: Τέλος ταλαιπωρίας! Με μετρητά τα γυαλιά οράσεως και οι ειδικές θεραπείες

Με ''ζεστά'' μετρητά και απευθείας στα χέρια των ασφαλισμένων θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για τα γυαλιά οράσεως και τις ειδικές θεραπείες, σύμφωνα με νέα απόφαση που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ: ''ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019''

O Δήμος Ηλιούπολης συνεχίζοντας με συνέπεια το κοινωνικό του έργο, διοργανώνει την 58η Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηλιούπολης.

«Εύκολος Οργασμός»: Tο ιντερνετικό σεμινάριο της Ειρήνης Χειρδάρη που δίνει πίσω στις γυναίκες όλους τους κλεμμένους οργασμούς τους

H sex coach & sex therapist Ειρήνη Χειρδάρη για πρώτη φορά σε ένα συγκλονιστικό ιντερνετικό σεμινάριο, που έρχεται να δώσει πίσω στις γυναίκες όλους τους κλεμμένους οργασμούς τους.