ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΗΣ 14.11.2019

Η Επιτροπή Ελέγχου δαπανών και εκλογικών παραβάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης επέβαλλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000 Ευρώ (!) στην περιφερειακή κίνηση «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά».

Η αφορμή ήταν 2 πανό και 1 αφίσα που υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν στις Σέρρες, χωρίς να αναφέρεται από ποιους και σε ποιο χρόνο.

Το πρόστιμο έχει επιβληθεί με βάση το άρθρο 14 του ν. 3870/2010, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 του ίδιου νόμου υποχρέωση καταβολής του προστίμου έχει ο υποψήφιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος.

Αυτές οι διατάξεις είναι ουσιωδώς αντιδημοκρατικές, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις στέρησης της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης στην πράξη. Ως προς την πρώτη, κάθε περιφερειακή ή δημοτική παράταξη διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί υποχρεωμένη να πληρώσει πρόστιμο 50.000 € για οποιοδήποτε προεκλογικό υλικό μπορεί να συνδέεται μαζί της.

Ως προς τη δεύτερη, η περίπτωση του επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» είναι χαρακτηριστική: ο Θανάσης Αγαπητός, μισθοσυντήρητος δάσκαλος, έχει την προσωπικό καταλογισμό του προστίμου για 2 πανό και 1 αφίσα που αναρτήθηκαν στις Σέρρες, χωρίς να σημαίνει ότι ήταν προεκλογικό υλικό, ήξερε, είχε συμφωνήσει ή υπήρχε άλλος επαρκής χώρος για να τοποθετηθεί αυτά.

Αυτές οι διατάξεις δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος δικαίου, τον πλουραλισμό και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη έκφραση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης εκφράζει τη συμπαράστασή του στον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Αγαπητό και ζητά:

 Την άμεση ακύρωση του εξοντωτικού προστίμου στον περ. σύμβουλο Θανάση Αγαπητό και στην «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία». και καταδικάζουμε τη μεροληπτική ποινικοποίηση της προεκλογικής δραστηριότητας.

 Από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των σχετικών αντιδημοκρατικών διατάξεων και των εξοντωτικών προστίμων του ν. 3870/2010 (άρθρο 5 παρ. 2, άρθρο 14 παρ. 1γ και 2) και την άρση όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 

Προβλήθηκε 751 φορές