Στις αγωνιστικές επάλξεις οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ έχουν εξαγγείλει κλιμακωτές κινητοποιήσεις, με αρχή την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Με αντικείμενο τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις επικείμενες απολύσεις προσωπικού (συμβασιούχων και επικουρικών), αλλά και την υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων (ΟΕΝΓΕ - ΕΙΝΑΠ) προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ αναμένεται και συνάντηση τους με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δηλώσει ότι στην Υγεία δεν θα προχωρήσει "με τα μπαλώματα του ΣΥΡΙΖΑ" κι έχει εξαγγείλει μόνιμες προσλήψεις σχεδόν 2.300 εργαζομένων στο ΕΣΥ (930 μόνιμων γιατρών και 1.300 νοσηλευτών, τραυματιοφορέων κ.ά.), οι νοσοκομειακοί γιατροί εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους.
 
Έτσι, σε ευρεία σύσκεψη των σωματείων των δημοσίων δομών υγείας στο Δώμα του Ευαγγελισμού, με αντικείμενο, όπως αναφέρουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, τα “πασίγνωστα, αλλά διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα στις δομές Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας”, ελήφθησαν αποφάσεις για τον σχεδιασμό κοινής δράσης των υγειονομικών.
 
ΕΙΝΑΠ: Στάση Εργασίας Δευτέρα 18 Νοεμβρίου σε όλα τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά
 
Σε ένδειξη συμπαράστασης στους 285 επικουρικούς γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Νοεμβρίου, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εξήγγειλε στάση εργασίας τη Δευτέρα 18/11/19 από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι το τέλος τις βάρδιας. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Δευτέρας, το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, απαιτώντας “να να δοθεί επιτέλους λύση σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα”, αναφέρουν οι γιατροί, οι οποίοι καλούν τους συναδέλφους τους σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 13:00.
 
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε σε συνάντησή του με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ότι οι επικουρικοί είναι απαραίτητοι στα νοσοκομεία και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητήσει λύση, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, οι γιατροί δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι.
 
Όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει σαφής δέσμευση από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ενώ τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εκπνεύσουν οι συμβάσεις τους και υπάρξει «σιωπηλή» ομαδική απόλυση των 285 ειδικευμένων επικουρικών γιατρών στις 30/11 με την δικαιολογία «δεν φταίμε εμείς αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση».
 
Όλες οι κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών μέσα στο Νοέμβριο και Δεκέμβριο
 
Εκτός από τη στάση εργασίας της Δευτέρας, οι γιατροί προγραμματίζουν για το επόμενο διάστημα τις παρακάτω κινητοποιήσεις:
 
ΠΕΜΠΤΗ 21 /11: Μέρα κοινής δράσης (με διάφορες μορφές) σε όλους τους χώρους εργασίας.
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 27/11: Πανυγειονομική Στάση Εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια – πορεία σε Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με αιχμή τα ΒΑΕ και το Ασφαλιστικό
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11: Συμμετοχή στα συλλαλητήρια ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και για την υπεράσπιση της Κοιν. Ασφάλισης
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 11/12: Αγωνιστική παρέμβαση στην ημερίδα που οργανώνει ο Π.Ι.Σ. στο Ζάππειο με θέμα «Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα “ΣΔΙΤ” στην παροχή υπηρεσιών υγείας»
 
Επίσης, υπάρχει απόφαση για νέα συνάντηση των πρωτοβάθμιων σωματείων σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, ενώ θα υπάρξει και κοινή συνέντευξη τύπου των όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων των γιατρών (θα οριστεί προσεχώς ημερομηνία & χώρος)
 
ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ: Τα αιτήματα των Νοσοκομειακών γιατρών 
 
Οι γιατροί αντιτίθενται:
 
στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, στην ομηρία, στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων,
 
στην ανακύκλωση της ανεργίας και στις απολύσεις των συμβασιούχων – εργολαβικών.
 
στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και “την περαιτέρω – ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση που προετοιμάζεται – με «λαγό» τον Π.Ι.Σ. - με την επέκταση και επικράτηση των ΣΔΙΤ (κ.ά. μορφών βλ. ΝΠΙΔ, leasing κλπ)”.
 
στη νέα “κυβερνητική λαιμητόμο”, όπως τη χαρακτηρίζουν οι γιατροί, “που έρχεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα και που επιδεινώνει αλματωδώς το αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων”.
 
στον διαρκώς αυξανόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό και καταστολή.
 
H Εκτελεστική Γραμματεία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταγγέλλει, επίσης, "την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από αστυνομικές δυνάμεις στην ΑΣΟΕΕ, για να καταστείλουν φοιτητές οι οποίοι αντιδρούσαν στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για lock out του ιδρύματος μέχρι τις 17 Νοέμβρη", ενώ δηλώνει «παρών» και στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου.
 
Οι γιατροί διεκδικούν:
 
Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Καμιά απόλυση συμβασιούχου, εργολαβικού (ή με όποια «ελαστική» σχέση εργασίας πχ μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ).
 
Μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.
 
Άμεση, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των Δημόσιων δομών Υγείας – Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμιά πληρωμή από τους ασθενείς.
 
Ανάπτυξη όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝ, χειρουργείων κι εξειδικευμένων κέντρων αναφοράς με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό.
 
Αύξηση στους μισθούς, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας, επαναφορά 13 ου - 14 ου μισθού
 
Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στα Νοσοκομεία, ένταξη στα ΒΑΕ. Καμιά περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αντίθετα διεύρυνση και επέκτασή του.
 
Τα παραπάνω συναποφασίστηκαν από τα σωματεία: Ευαγγελισμός, Αττικόν, ΚΑΤ, Ελπίς, Σωτηρία, Οφθαλμιατρείο, Λαϊκό, Ασκληπιείο Βούλας, ΝΙΜΤΣ, Θριάσιο, ΨΝΑ «Δαφνί», Νίκαια, Παίδων Πεντέλης, Ε.Ι.Ν.Α.Π. Επίσης, συμμετείχαν και μέλη ΔΣ, συνδικαλιστές και συνάδελφοι από ΟΚΑΝΑ, Αλεξάνδρας, Μεταξά, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Αρεταίειο, Κ.Υ. Περιστερίου, ΠΑΙΔΩΝ Αγλαΐα Κυριακού και Άγιος Σάββας
 

www.iatropedia.gr  

Προβλήθηκε 584 φορές

ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση, στελέχωση και ενίσχυση των ΚΥ Ηλιούπολης, Δάφνης, Αργυρούπολης

Με ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ ζητά την άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Δάφνης – Υμηττού, όπου σημειώνονται σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε εξοπλισμό και προβλήματα στις υποδομές των Κέντρων Υγείας