Καταγγελία πολιτών για τη δόμηση ναού, σε δημόσια, δασική περιοχή του Υμηττού, που απαγορεύεται η δόμηση    ή πως το παλιό, γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία κρύφτηκε κάτω από ένα νέο, μεγαλύτερο ναό -κέλυφος, σε προστατευόμενη, δασική περιοχή!

Στη δημόσια δασική περιοχή του  Υμηττού, στη Ζώνη Προστασίας Β του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ 544/Δ/1978, στα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 -Αισθητικό δάσος Καισαριανής– Λίμνη Βουλιαγμένης» (GR3000006), Τόπου Κοινοτικής Σημασίας SCI, βρίσκεται, περίπου από το 1950, το παλιό γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που ανήκει στη Μητρόπολη Αθηνών.
 
Ο  δρόμος που οδηγεί στο ξωκλήσι αρχίζει από την οδό Μαραθωνομάχων στην Ηλιούπολη, στο τμήμα της οδού που βρίσκεται κοντά στη συμβολή της με την οδό Τήνου. 
 
Τέλος Σεπτέμβρη κάποιοι πολίτες διαπίστωσαν οτι το μικρό εκκλησάκι εξαφανίστηκε και στη θέση του υπήρχε η οικοδομή ενός νέου μεγαλύτερου ναού!  
 
Αρχές Οκτώβρη δημοσιεύματα με τις φωτογραφίες του νέου ναού μας ενημέρωναν για την κατασκευή του, με την πληροφορία οτι ο νέος ναός περιέβαλλε τον παλιό! Με λίγα λόγια, πάνω και γύρω από το μικρό εκκλησάκι, χτιζόταν μια μεγαλύτερη εκκλησία... 
 
Δεδομένου οτι:
  • Στη δασική περιοχή του Υμηττού έχει απαγορευθεί η δόμηση με υπουργική απόφαση, που ισχύει μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 (βλέπε ΕΔΩ το θεσμικό καθεστώς προστασίας του Υμηττού)
  •  
  • Η Ναοδομία έχει καταργηθεί (το υπενθυμίζουμε λόγω κάποιων απόψεων που εκφράστηκαν περί ναοδομίας και δυνατότητας ενδεχομένως ανέγερσης ναού με άδεια της...)
  •  
  • Η απαγόρευση για την έκδοση οικοδομικών αδειών στην προστατευόμενη δασική περιοχή του Υμηττού  ισχύει για κάθε είδους κτίσμα. Δε μπορεί να ξεπεραστεί από καμία υπηρεσία ή αρχή
Tο εν λόγω κτίσμα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αυθαίρετου!
 
Επιπλέον, κοντά στο εκκλησάκι έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιο parking, το οποίο ουδόλως εξυπηρετεί τον οικολογικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα των προστατευτικών διατάξεων του Υμηττού! Αντίθετα μάλιστα...
 
 
Η "Επιτροπή Πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό" έστειλε επιστολή-καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας:
  • Να γίνει αυτοψία και να κηρυχθεί αυθαίρετο πολεοδομικά κάθε νέο κτίσμα
  • Την άμεση έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης, για την ολοσχερή καθαίρεση του νέου κτίσματος και πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, με έξοδα της εκκλησίας
  • Την επιβολή προστίμου για κάθε μέρα που η απόφαση κατεδάφισης δεν θα εφαρμόζεται
  • Την απαγόρευση τέλεσης λειτουργιών και της εισόδου στο ναό μέχρι την ολοσχερή καθαίρεση και πλήρη αποκατάσταση του χώρου
  • Την εφαρμογή της αυτόφωρου διαδικασίας κατά του εφημέριου Στυλιανού Καρπαθίου, του χρηματοδότη των έργων και οιουδήποτε τρίτου προσώπου εμπλέκεται στις εργασίες αυτές
  • Να απαγορευθεί η διέλευση οχημάτων από τον υφιστάμενο δασικό δρόμο που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία και να ανοίγει η πόρτα εισόδου επί της οδού Μαραθωνομάχων  μόνο σε ειδικές συνθήκες ( πυροσβεστικά οχήματα κ.ά).
  • Τον συνεχή έλεγχο της τήρησης των ανωτέρω από το Α.Τ. Ηλιούπολης, μέχρι εφαρμογής τους.
 Περισσότερα δείτε ΕΔΩ
 
P1010045.JPG  72739899_2457207424377275_314676555672453120_n.jpg

Ευαγγελία Δημητρίου
--
      Κι.Π.Η.-  Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
      Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη  
      Τ.:2109730215-K.:6944683652
      F.: 2118005508, 2109718162
      
kin.pol.il@gmail.com
      
http://www.kipi.gr
 Facebook: Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης(Κι.Π.Η.) 

Προβλήθηκε 996 φορές

Μέλος του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», η τελετή υποδοχής Επιτίμων, Τακτικών και Αντεπιστελλόντων μελών.