Ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την εξυπηρέτηση των Δημοτών, για την ασφαλή και ανεμπόδιστη κίνηση των κατοίκων και κύρια των ευπαθών ομάδων και γενικά για την καλή εικόνα και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Η νέα Διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης σαν πρώτο βήμα στην διαδικασία αναδιάρθρωσης και βελτίωσης της λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων της πόλης, για τον ρόλο και τα καθήκοντά της.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν, που ξεκινούν και μέχρι πού φθάνουν οι αρμοδιότητές της, σε σχέση τόσο με την Ελληνική Αστυνομία, όσο και με άλλους ελεγκτικούς θεσμούς του κράτους.

Από το 2015 η Δημοτική Αστυνομία λειτουργεί στον Δήμο Ηλιούπολης, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 7:00 με 15:00, ως Αυτοτελές Τμήμα με 10 υπαλλήλους και με βασικές αρμοδιότητες να ελέγχει και να τηρεί τις διατάξεις, που αφορούν:

• στην κυκλοφορία των πεζών, στη στάση και στη στάθμευση των οχημάτων,

• στη χρήση των αλσών, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων,

• στην τήρηση της καθαριότητας στους κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους,

• στην τήρηση των υποχρεώσεων των κατοίκων για τον καθαρισμό των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων τους.

• στην λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των κοινοχρήστων χώρων από εκδήλωση πυρκαγιάς.

στην καταγραφή, στον έλεγχο και στην απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων,

• στη σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στους δρόμους και στις υποχρεώσεις αυτών που τις εκτελούν,

• στις υπαίθριες δραστηριότητες και στις λαϊκές αγορές,

• στην υπαίθρια διαφήμιση,

• στα ζώα συντροφιάς,

• σε κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές και στην επιβολή των διοικητικών μέτρων, που προβλέπονται από αυτές,

• στην προστασία της δημοτικής περιουσίας,

• στην εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας,

• στην επίδοση εγγράφων του Δήμου, κλπ.

Το σημαντικότερο όφελος πρέπει και μπορεί να είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας, η συνειδητοποίηση και η ανάληψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης για την διευκόλυνση της ζωής και της ασφαλούς κίνησης στην πόλη.
Δεν είναι στόχος η επιβολή εισπρακτικών μέτρων, αλλά η καλλιέργεια της ανάγκης λήψης λογικών μέτρων προληπτικού χαρακτήρα, που μπορούν να βρουν καθολική κοινωνική υποστήριξη, για να βελτιωθεί η ποιότητας ζωής όλων μας.

Από την πρώτη στιγμή, η νέα Δημοτική Αρχή έλαβε κάθε απαραίτητο μέτρο, ώστε να ενισχύσει την Δημοτική Αστυνομία σαν θεσμό και συγκεκριμένα με:

• την πύκνωση των ελέγχων σε καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, σε διαβάσεις πεζών , σε κεντρικούς δρόμους για παράνομη στάθμευση, κλπ, κάνοντας πιο αισθητή την παρουσία της στην πόλη.

• την άμεση έκδοση απαραίτητων κανονιστικών αποφάσεων, που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, όπως πχ την ενεργοποίηση του αρμόδιου συνεργείου ελέγχου κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, και τη διαδικασία επιβολής προστίμων, ώστε τόσο οι έλεγχοι όσο και τα πρόστιμα να μην επιδέχονται νομικής αμφισβήτησης.

• Την επίλυση χρόνιων ελλείψεων στην επισκευή και συντήρηση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, κλπ.

Η αποστολή της Δημοτικής Αστυνομίας για την εφαρμογή της νομιμότητας στην λειτουργία της πόλης, απαιτεί την αρμονική συνεργασία και τη συμμετοχή των δημοτών, με αίσθημα υπευθυνότητας και από τις δύο πλευρές.

Για πρώτη φορά, μετά από αιτήματα πολλών συμπολιτών μας, για την διασφάλιση της απρόσκοπτης διέλευσης στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας, εφαρμόστηκε η λειτουργία απογευματινής βάρδιας, τρεις φορές την εβδομάδα και με το Νέο Έτος ξεκινά:

• Νέα οριοθέτηση και συνεχής έλεγχος καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων.

• Εντατικοποίηση ελέγχων και βεβαιώσεων παραβάσεων στάθμευσης.

• Αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ για τις παραβάσεις σε ράμπες διάβασης και θέσεις ΑΜΕΑ, που προβλέπει αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας (πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας & άδεια οδήγησης) για 60 ημέρες.

• Επιβολή προστίμων για αυθαίρετη απόθεση ογκωδών αντικειμένων, κλαδεμάτων και οικοδομικών απορριμμάτων, σε όσους δεν τηρούν τον κανονισμό καθαριότητας.

Οι δημότες για θέματα αρμοδιότητας της Δημοτικής Αστυνομίας μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματά τους διαδικτυακά στην εφαρμογή “Intelligentcity/FixMyCity” μέσα από το επίσημο site του Δήμου Ηλιούπολης και τηλεφωνικά στην «Γραμμή του Δημότη», στον 5ψήφιο αριθμό “15377”, με αστική χρέωση από σταθερό.

Είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφαση για αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου μας, με στόχο τη μετεξέλιξη της Ηλιούπολης σε μια σύγχρονη πόλη, που ο ένας θα υπολογίζει και θα σέβεται τον άλλον και όλοι μαζί τα δικαιώματα ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

20/12/2019
Γραφείο Τύπου
Δήμου Ηλιούπολης 

Προβλήθηκε 292 φορές

Σε συνέχεια της καταγγελίας για τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Αγία Ταβιθά (μέρος Β)

ΑπΆ ότι φαίνεται η καταγγελία για τις συνθήκες που επικρατούν στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Αγία Ταβιθά, τάραξε τα νερά. Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή, σαν άμεσα υπεύθυνη, τήρησε σιγή ιχθύος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ''Μ.ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ'' : ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια κινητοποίησης του εκπαιδευτικού κόσμου. Στόχο έχει την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων, με αφορμή και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Επιστολή με θέμα το σφράγισμα του παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία και του νέου αυθαίρετου κτίσματος - ναού, προς αποτροπή άλλων αυθαιρεσιών.

Την Επιστολή συνυπογράφουν οι ακόλουθοι κοινωνικοί φορείς: *Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης) *«Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό» - *Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης *Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης *Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Όμιλος (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο)

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ: ''ΝΟΜΙΜΑ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ''

Οι εθελοντές φροντιστές των αδέσποτων της Ηλιούπολης, άρχισαν ήδη από χθες να εφοδιάζονται από τον Δήμο Ηλιούπολης με το απαραίτητο έγγραφο μετακίνησης, για να ασκήσουν ελεύθερα την εθελοντική τους δράση.