Σε μία απόφαση, που ανατρέπει πολλά στο ηλεκτρονικό εμπόριο προχώρησαν τα ΕΛΤΑ.
 
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της διοίκησης πλέον θα χρεώνουν με 15 ευρώ τον εκτελωνισμό όλων των δεμάτων και ειδικότερα εκείνων που προέρχονται από την Κίνα. Πρόκειται για την εφαρμογή σχετική υπουργικής απόφασης, που θα πρέπει να εφαρμοστεί όχι μόνο από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αλλά από όλες τις εταιρείες διανομής εισαγόμενων από τρίτες χώρες, δεμάτων.
 
Η επιπλέον αυτή χρέωση αφορά ακόμη και πολύ μικρά δέματα, που η αξία τους δεν ξεπερνά τα 22 ευρώ! Θα υπάρξουν περιπτώσεις δηλαδή, που ένα μικρό δέμα αξίας οκτώ ευρώ θα επιβαρύνεται με άλλα 15 ως κόστος εκτελωνισμού. Οι χρεώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τα δέματα από την Κίνα, ενώ επεκτείνονται και σε άλλες χώρες.
 
Μάλιστα μέχρι και σήμερα τα συγκεκριμένα δέματα έρχονταν χωρίς καμία χρέωση από τα ΕΛΤΑ. Ωστόσο από τη Δευτέρα και μετά θα χρεώνουν με 15 ευρώ όλα τα δέματα που φθάνουν στην ελληνική επικράτεια. Από τις χρεώσεις αυτές εξαιρούνται προφανώς οι χώρες μέλη της ΕΕ.
 
Ο πίνακας χρέωσης έχει ως εξής:
 
Από 0-22€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€
Από 22-150€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€ + ΦΠΑ 24%
Πάνω από 150€ τα τέλη εκτελωνισμού θα είναι 15€-50€ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + Τελωνειακούς δασμούς.
 
Οι ηλεκτρονικές, κυρίως, αγορές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κίνα, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ είναι μια πρακτική πολύ ευρέως διαδεδομένη, ειδικά στις νέες γενιές καταναλωτών.
 
Οι χαμηλές τιμές που έχουν ηλεκτρονικές συσκευές και προϊόντα με επώνυμες ετικέτες σε ιστοσελίδες με έδρα αυτές τις χώρες κάνουν πολλούς να τα προτιμούν έναντι των αντίστοιχων που πωλούνται σε ελληνικά καταστήματα. Κι αυτό γιατί μέχρι πρότινος ο εκτελωνισμός αυτών των προϊόντων γινόταν επιλεκτικά, ενώ αν ήταν συσκευασμένα – και δηλωμένα – ως δώρα, δεν υπόκεινταν σε έλεγχο. Αυτό γνώριζε ο μέσος καταναλωτής.
 
Πλέον, όμως, όλα τα δέματα, εμπορικού και μη χαρακτήρα, που προέρχονται από τρίτες χώρες υπόκεινται σε διαδικασία εκτελωνισμού βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
 
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για το πιο μικρό δέμα, αξίας άνω των 22 ευρώ, που αποστέλλεται στην Ελλάδα από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο παραλήπτης θα πρέπει να πληρώσει δασμούς, τέλη εκτελωνισμού και ΦΠΑ.

 

www.zougla.gr  

Προβλήθηκε 871 φορές
Σκιές πάνω από το ''Ελληνικό''

Ενώ κυβέρνηση και «εθνικός επενδυτής» βεβαιώνουν ότι η οριστική μεταβίβαση είναι θέμα ημερών, τις εσωτερικές δυστοκίες της επένδυσης αποκαλύπτουν η παράκαμψη της αναβλητικής αίρεσης για το καζίνο, το εσωτερικό παζάρι στην κοινοπραξία Mohegan-ΓΕΚ, αλλά και η επαναδιαπραγμάτευση Lamda-τραπεζών για τη χρηματοδότηση του έργου.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πέθανε η γιαγιά του 5 λεπτά πριν τον τελικό του Roland Garros

Ένα συγκλονιστικό γεγονός αποκάλυψε ο Στέφανος Τσιτσιπάς λίγες ώρες από την κορυφαία (έως την επόμενη) στιγμή της καριέρας του. Λίγα λεπτά πριν μπει στο γήπεδο για τον τελικό του Roland Garros, έφυγε από τη ζωή η γιαγιά του

Στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 16 Ιουνίου από την ΑΔΕΔΥ

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, στις 16:00, μαζί με το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.