Σε μία απόφαση, που ανατρέπει πολλά στο ηλεκτρονικό εμπόριο προχώρησαν τα ΕΛΤΑ.
 
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της διοίκησης πλέον θα χρεώνουν με 15 ευρώ τον εκτελωνισμό όλων των δεμάτων και ειδικότερα εκείνων που προέρχονται από την Κίνα. Πρόκειται για την εφαρμογή σχετική υπουργικής απόφασης, που θα πρέπει να εφαρμοστεί όχι μόνο από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αλλά από όλες τις εταιρείες διανομής εισαγόμενων από τρίτες χώρες, δεμάτων.
 
Η επιπλέον αυτή χρέωση αφορά ακόμη και πολύ μικρά δέματα, που η αξία τους δεν ξεπερνά τα 22 ευρώ! Θα υπάρξουν περιπτώσεις δηλαδή, που ένα μικρό δέμα αξίας οκτώ ευρώ θα επιβαρύνεται με άλλα 15 ως κόστος εκτελωνισμού. Οι χρεώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τα δέματα από την Κίνα, ενώ επεκτείνονται και σε άλλες χώρες.
 
Μάλιστα μέχρι και σήμερα τα συγκεκριμένα δέματα έρχονταν χωρίς καμία χρέωση από τα ΕΛΤΑ. Ωστόσο από τη Δευτέρα και μετά θα χρεώνουν με 15 ευρώ όλα τα δέματα που φθάνουν στην ελληνική επικράτεια. Από τις χρεώσεις αυτές εξαιρούνται προφανώς οι χώρες μέλη της ΕΕ.
 
Ο πίνακας χρέωσης έχει ως εξής:
 
Από 0-22€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€
Από 22-150€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€ + ΦΠΑ 24%
Πάνω από 150€ τα τέλη εκτελωνισμού θα είναι 15€-50€ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + Τελωνειακούς δασμούς.
 
Οι ηλεκτρονικές, κυρίως, αγορές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κίνα, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ είναι μια πρακτική πολύ ευρέως διαδεδομένη, ειδικά στις νέες γενιές καταναλωτών.
 
Οι χαμηλές τιμές που έχουν ηλεκτρονικές συσκευές και προϊόντα με επώνυμες ετικέτες σε ιστοσελίδες με έδρα αυτές τις χώρες κάνουν πολλούς να τα προτιμούν έναντι των αντίστοιχων που πωλούνται σε ελληνικά καταστήματα. Κι αυτό γιατί μέχρι πρότινος ο εκτελωνισμός αυτών των προϊόντων γινόταν επιλεκτικά, ενώ αν ήταν συσκευασμένα – και δηλωμένα – ως δώρα, δεν υπόκεινταν σε έλεγχο. Αυτό γνώριζε ο μέσος καταναλωτής.
 
Πλέον, όμως, όλα τα δέματα, εμπορικού και μη χαρακτήρα, που προέρχονται από τρίτες χώρες υπόκεινται σε διαδικασία εκτελωνισμού βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
 
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για το πιο μικρό δέμα, αξίας άνω των 22 ευρώ, που αποστέλλεται στην Ελλάδα από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο παραλήπτης θα πρέπει να πληρώσει δασμούς, τέλη εκτελωνισμού και ΦΠΑ.

 

www.zougla.gr  

Προβλήθηκε 1362 φορές
Ευρωεκλογές - Πλεύση Ελευθερίας: οι 33 υποψήφιοι.

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους για τις ευρεωκλογές και ανάμεσά στους είναι ο τραγουδιστής Μπάμπης Στόκας, ο ηθοποιός Κωστής Σαββιδάκης, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Κωπηλασίας Αννέτα Κυρίδου, ο ερευνητής Παναγιώτης Νόιφελτ και η δημοσιογράφος Βασιλική Πολύζου.