Εφυγε από τη ζωή, στα 62 του χρόνια, ο Γιώργος Κατσάρης, ο δάσκαλος μουσικής που η φωνή του έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα, το 1992, όταν τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση το δημοφιλέστατο «Μπαλαμό» ή αλλιώς «Το τραγούδι των γύφτων», σε στίχους και μουσική του Διονύση Τσακνή.
Ο Γιώργος Κατσάρης, όπως και ο Τσακνής καταγόταν από την Καρδίτσα. Όσοι τον γνώρισαν μιλούν για έναν άνθρωπο που κι όταν έγινε γνωστός στο πανελλήνιο δεν έχασε τη σεμνότητα και την απλότητά του, αλλά και την αγάπη του για την παράδοση την οποία υπηρέτησε και ως χοροδιδάσκαλος, διδάσκοντας παραδοσιακούς χορούς.
Η μεγάλη επιτυχία «Το τραγούδι των γύφτων» περιλαμβάνεται στον δίσκο LP «Ο Μπαλαμός» που κυκλοφόρησε το 1992 με έντεκα συνολικά τραγούδια του Διονύση Τσακνή, που ερμήνευσε ο Γιώργος Κατσαρής. Εκτός από αυτό τον δίσκο, ο Γ. Κατσαρής ερμήνευσε και 14 γνωστά και λιγότερο γνωστά παραδοσιακά τραγούδια στον δίσκο «Της χαράς και του καημού» (1993).
Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 17 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Μέλισσα Καρδίτσας.
Ας θυμηθούμε τη χαρακτηριστική φωνή του Γιώργου Κατσάρη στον διαχρονικό «Μπαλαμό» (Video):
Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα,
δε θα με χάσει καμιά πατρίδα
και με τα χέρια μου και την καρδιά μου
φτιάχνω τσαντίρια στα όνειρά μου
Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό
και το λουμνό τ’ αφεντικό
νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό
Και τα γκανίκια μας όταν χορεύουν,
με χασταρώματα που σε μαγεύουν,
κουνάνε σώματα και τα πιτέ τους,
μέσα σε κλείνουνε στις αγκαλιές τους.
Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό,
και το λουμνό τ’ αφεντικό
νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό…

Προβλήθηκε 509 φορές

Φτωχότερη η τέχνη και τα γράμματα, «Έφυγε» από τη ζωή ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 89 ετών ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, μία από τις πιο εμβληματικές λογοτεχνικές φυσιογνωμίες της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, που σφράγισε τον χώρο της τέχνης και των γραμμάτων για περισσότερα από 60 χρόνια.

Πέθανε ο Αλαν Πάρκερ, σκηνοθέτης του εμβληματικού «Εξπρές του Μεσονυχτίου»

Ο Βρετανός κινηματογραφιστής Αλαν Πάρκερ, που σκηνοθέτησε τις ταινίες «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου», «Ανήλικοι ριφιφίδες» (Μπάγκσι Μαλόουν), «Ο Μισισιπής καίγεται», «Εβίτα», πέθανε σε ηλικία 76 ετών, μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.