ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Παρακολουθούμε με προσοχή και υπευθυνότητα τις εξελίξεις με το “κορονοϊό” στη χώρα μας.

Αυτό που απαιτείται, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους μας με ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας, που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

Το ίδιο αλήθεια όμως είναι, ότι ο πιο βασικός παράγοντας προστασίας είναι η δυνατότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες.

Είναι εύλογη η ανησυχία που υπάρχει στο λαό από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ακριβώς επειδή έχουμε μπροστά μας μια πολιτική εμπορευματοποίησης που έχει υποβαθμίσει τόσο πολύ το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Δεν μπορεί ωστόσο να τα εναποθέτουμε όλα στην ατομική ευθύνη. Αυτή τη στιγμή την ευθύνη την έχει, πρώτα από όλους, το κράτος, η πολιτεία. Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσου από κορονοϊό, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανίσει τις υπόλοιπες ασθένειες, ούτε το γεγονός ότι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες.

Για ποια «θωράκιση» κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας όταν οι όποιες ενέργειες έγιναν και γίνονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού για να λειτουργήσουν καλύτερα οι δομές Υγείας, απέχουν πολύ από την κάλυψη των σημερινών αναγκών σε προσωπικό των Νοσοκομείων, των Κ.Υ. και του ΕΚΑΒ και πολύ περισσότερο από τις αυξημένες ανάγκες που θα απαιτηθούν από την διασπορά του κορονοϊού.

Μιλούν για «συναίνεση» στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό με βάση όσα λένε; Σημαίνει ο λαός και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στην Υγεία να μη βγάζουν «κιχ» για την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Σημαίνει να βάλει πλάτη ο λαός ώστε η διαχείριση αυτής της έκτακτης κατάστασης να γίνει με την κυρίαρχη λογική του «κόστους – οφέλους» και όσα πρόσθετα ενισχυτικά μέτρα παρθούν, σε προσωπικό και υποδομές, να υπακούν στις «δημοσιονομικές αντοχές» του αστικού κράτους και όχι στις πραγματικές ανάγκες για την υγεία και την ασφάλεια του λαού.

Όμως αυτή η πολιτική, που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση, υπονομεύει τις δυνατότητες για περιορισμό και αντιμετώπιση της επιδημίας, αν και εφόσον υπήρχε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με σύγχρονες υποδομές, εξοπλισμό, πλήρες σε προσωπικό το οποίο δεν θα δουλεύει με άθλιους όρους.

Αυτή η κατάσταση είναι που κάνει τους επιστήμονες στη χώρα μας να ανησυχούν, βλέποντας τις τραγικές επιπτώσεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στη διπλανή Ιταλία, με τους γιατρούς να φτάνουν στο σημείο να επιλέγουν λίγο πολύ ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, με βάση τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ακόμα πιο προκλητικά είναι τα κυβερνητικά καλέσματα -με τη βοήθεια των «πρόθυμων» εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ- «όλοι να βάλουν πλάτη» και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών για την οικονομία.

Σε ποιον τα λένε αυτά; Σίγουρα όχι στους επιχειρηματικούς ομίλους, το μεγάλο κεφάλαιο, για το οποίο «πριν πεινάσει μαγειρεύει» η κυβέρνηση, με φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, αλλά και τη δυνατότητα να βγάλουν από το συρτάρι τα πιο βρώμικα σχέδια για ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση της δουλειάς – λάστιχο, για καταστρατήγηση των όποιων Συλλογικών Συμβάσεων, απολύσεις, μειώσεις μισθών και κάθε είδους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων που είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οι «εκκλήσεις» των ιθυνόντων αφορούν τους εργαζόμενους, το λαό, καλώντας τους να δεχτούν να ξαναπληρώσουν με όλους τους τρόπους για να μην πειραχτεί «ούτε τρίχα» από την καπιταλιστική κερδοφορία που στέκει υπεράνω όλων και αφού πλήρωσαν ήδη την καπιταλιστική κρίση με περικοπές, χτύπημα στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στάση ευθύνης λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, ενός οργάνου της Τοπική Διοίκησης δεν είναι να αποσιωπηθούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας ή να στοιχίζεται πίσω από τις αντιλαϊκές πολιτικές. Είναι να αρθρώνει λόγο, γι αυτό και επιμείναμε στη συνολική συζήτηση.

Ο Δήμος οφείλει να υλοποιήσει τα μέτρα ευθύνης του αλλά είναι ανάγκη επίσης να βγάλει κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού και να απαιτήσει:

Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και να γίνει 24ωρη η λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι το Κέντρο Υγείας στην πόλη μας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς), μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).

Πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους: Νοσούν, αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης, καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους ή παραμένουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

Το συνολικό κόστος να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι, επίσης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.

Καλούμε το λαό, τους εργαζομένους, την νεολαία και στην πόλη μας να μην σιωπήσουν, να μην βάλουν σε καραντίνα τις ανάγκες τους και να μην τρομοκρατηθούν μπροστά σε αυτά τα γεγονότα.

Να αντισταθούν στην προσπάθεια κεφαλαίου, κυβέρνησης να χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσουν αντεργατικά μέτρα.

Να δυναμώσουν η φωνή τους και να αναδείξουν τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ δεν στηρίζονται με υποκριτικά happening και χειροκροτήματα, αλλά με τα αναγκαία μέσα προστασίας τους που και σήμερα ακόμη λείπουν από τα Νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό, την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου πρόσθετου προσωπικού που έχει ανάγκη το εθνικό σύστημα υγείας για να σταθεί όρθιο και αποτελεσματικό μπροστά στην Πανδημία, για την προστασία της υγείας του λαού μας σήμερα και αύριο, να επιταχτεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας σε αυτή την προσπάθεια.

Ειδικότερα για την Πόλη μας.

Απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό του Δήμου που είναι και αυτοί στην πρώτη γραμμή μιας μεγάλης προσπάθειας να κρατηθούν σε λειτουργία κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου όπως η καθαριότητα, οι αναγκαίες διοικητικές υπηρεσίες και η στήριξη ευάλωτων ομάδων πολιτών στην πόλη μας.

Η προσπάθεια τους απαιτεί την στήριξη όλων μας αφού δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες και καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρα ζητήματα για όλους.

Η δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια τους, παίρνοντας όλα τα μετρά προστασίας τους, διευκολύνοντας πλήρως τους εργαζομένους που είναι ευάλωτοι σε ζητήματα υγείας, με υποχρεώσεις σε αυτή την φάση σε παιδιά και αρρώστους.

Να σταθούμε επίσης όλοι στο πλάι των εργαζομένων στα super–market που τσακίζονται αυτό τον καιρό στην αναγκαστική υπερεργασία, χωρίς διασφάλιση της αναγκαίας ξεκούρασης, με την αγωνία αν θα πληρωθούν και για πόσο.

Χωρίς να τους παρέχονται τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας -όπως έχουμε εντοπίσει για σειρά από SM στην πόλη μας- πάρα τα όσα ανακοινώνονται από Κυβέρνηση και Ιδιόκτητες Super–market στις οθόνες των τηλεοράσεων. Nα εναντιωθούμε στο άνοιγμα τους, τις Κυριακές.

Η Δημοτική Αρχή να ζητήσει πρακτικά μέτρα σε μεγάλες επιχειρήσεις τις περιοχής, οι οποίες προσελκύουν μαζικά το κοινό (Super Markets, Τράπεζες), για πρόσθετα μέτρα πρόληψης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους δημότες. (απολυμάνσεις, αντισηπτικά, μάσκες και γάντια για το προσωπικό κλπ).

Ζητάμε να γίνει άμεσο αίτημα προτεραιότητας Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημοτικής Αρχής, όλων των Ηλιουπολιτών και των φορέων της πόλης η Άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας στην Πόλη που υπολειτουργεί, ώστε να σηκώσει ένα πρώτο μέρος του βάρους που θα σηκώσει γενικά το σύστημα υγείας και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Να ασκηθεί πίεση για έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών γιατί θα παραμένει ζητούμενο και μετά το άνοιγμα των σχολείων η στοιχειώδης λειτουργία τους.

H Κυβέρνηση πρέπει σήμερα να λύσει με μόνιμο προσωπικό το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, με την μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών που λήγουν οι συμβάσεις τους τον Ιούνη και που σήμερα παρ’ όλα αυτά έχει το θράσος η κυβέρνηση να τις καλεί να δουλέψουν σε υπηρεσίες του Δήμου.

Μόνιμα οξυμένο είναι το ζήτημα της καθαριότητας στους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο μας αφού το προσωπικό δεν επαρκεί και πρέπει να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα για την συμπλήρωση, την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουμε στα ΚΑΠΗ.

Να στηριχτεί έκτακτά με μόνιμο προσωπικό, το Γηροκομείο της πόλης, μια και ήδη το προσωπικό του δουλεύει εδώ και χρόνια με ένταση προσπαθειών και σηκώνει αποκλειστικά στις πλάτες του την λειτουργία του.

Το ίδιο ισχύει για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που απευθύνεται στις ευαίσθητες ομάδες των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ και δεν έχουν άλλη δυνατότητα στήριξης και φροντίδας, πάρα μόνο τους 7 εργαζόμενους σήμερα στο πρόγραμμα.

Η αξιοποίηση σε αυτή την κρίσιμη δομή, με βάση τις έκτακτες εγκυκλίους της Κυβέρνησης, του προσωπικού από τις άλλες κοινωνικές δομές που κλείσανε για λόγους πρόληψης, δεν κλείνει τα μόνιμα κενά της δομής, ούτε μπορεί να επιτρέψουμε να γίνει αφορμή και αφετηρία για την επιβολή της πολυεργασίας, για σειρά από εργαζομένους, που είναι επιστημονικά και λειτουργικά αναρμόδιοι για ένα τέτοιο σοβαρό τομέα.

Να μην τολμήσουν Κυβέρνηση και Δημοτικές Αρχές πάνω στο φιλότιμο των εργαζομένων να κρύψουν τις ευθύνες τους ή να ψαρεύουν εικόνα ανθρωπιάς και υπευθυνότητας, που έτσι και αλλιώς δεν ευδοκιμεί στην πολιτική τους.
Μέτρα στήριξης πρέπει να υπάρξουν για τους εργαζόμενους του Δήμου σε όλες τις υπηρεσίες, ειδική φροντίδα άδειας -που δεν θα αφαιρεθεί όμως από την κανονική του- για το μέρος των εργαζόμενων που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. (μεσογειακή αναιμία, με σακχαρώδη διαβήτη, με καρδιοπάθειες, χρόνιο άσμα κλπ.

Να απαιτηθούν τώρα τα αναγκαία έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους δήμους για να στηριχτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων. Που αλλού άραγε θα άξιζε να πάνε τα εκατομμύρια αν όχι στην υγεία του λαού;

60 χιλιάδες έκτακτο κονδύλι στήριξης του Δήμου από το υπ. Εσωτερικών είναι ψίχουλα για να στηρίξει στοιχειωδώς με έκτακτο προσωπικό και μέτρα επιπρόσθετα προστασίας, υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα και οι δομές στήριξης ανήμπορων συνανθρώπων μας.

Παράλληλα πρέπει να στηριχτούν μικρές επιχειρήσεις και μικρομάγαζα που σε τούτο το διάστημα πλήττονται πχ να απαλλαχτούν τα Κυλικεία στα σχολεία από τα ενοίκια της περιόδου, τα μικρομάγαζα από τα τέλη κατάληψης επιφανειών, τέλη καθαριότητας, θετικές ρυθμίσεις για τα αλλά μεγάλου τζίρου μαγαζιά στην πόλη που αξιοποιούν τραπεζοκαθίσματα με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα προβούν σε απολύσεις κ.α.

Καλούμε τον λαό της Ηλιούπολης να ακολουθεί τις οδηγίες που δίνονται από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και να μην πανικοβάλλεται από μη έγκυρες και αντιεπιστημονικές διαδόσεις.

Η «ατομική ευθύνη» που επικαλούνται οι κάθε λογής ιθύνοντες, για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες, αλλά και απλοί εργαζόμενοι μπροστά στις συνθήκες που ζούμε έχει ως προϋπόθεση την συλλογική κοινωνική ευθύνη απέναντι στον εργαζόμενο άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του που υλοποιείται με σχέδιο και ιεράρχηση από το ένα κράτος που λειτουργεί με βάση αυτές και όχι με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου όπως το σημερινό. Στο πλαίσιο του θεοποιείται ο «ατομισμός» και η εκδήλωση του ως βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά.

Τέλος ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής για αίμα, καλούμε τον λαό της Ηλιούπολης να συμμετέχει στην αιμοδοσία καθώς οι ανάγκες αίματος, λόγω του κορονοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί, είναι αυξημένες και η έλλειψη σε όλη τη χώρα είναι δραματική, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όλων αυτών που χρειάζονται μετάγγιση αίματος.

Υπόθεση του αγώνα όλου του λαού είναι η Δημόσια Υγεία.

πηγή 

Προβλήθηκε 691 φορές

Τέλος από την Ηλιούπολη ο Πασπαλιάρης

Μία ημέρα μετά την ισοπαλία (2-2) στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό, η Ηλιούπολη ανακοίνωσε ότι ο γενικός αρχηγός και υπεύθυνος αγωνιστικού τμήματος της ΠΑΕ, Ανδρέας Πασπαλιάρης, αποτελεί παρελθόν από τον σύλλογο.