Το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει με κεντρικό τρόπο δοκιμαστικές εφαρμογές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι σαφώς μια ιδιαίτερα θετική διαδικασία που πρέπει να εφαρμοστεί στην εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Δεν μπορεί φυσικά με τίποτα να υποκαταστήσει την δια ζώσης, ουσιαστική, συμμετοχική για όλους, πολύπλευρη και κοινωνικοποιητική εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου κι έχει μόνο επιμορφωτικό, βοηθητικό και ενισχυτικό χαρακτήρα.

Απαιτείται βέβαια από όλους τους συμμετέχοντες, εκπαιδευτικούς και μαθητές, σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, συνδέσεις, ψηφιακές γνώσεις και ψηφιακό υλικό.

Απαιτείται επίσης, μέριμνα, ώστε χωρίς κοινωνικές διακρίσεις, ανισότητες και αποκλεισμούς, όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί και μαθητές, να έχουν προμηθευτεί και εξοικειωθεί με τα σχετικά ψηφιακά μέσα.

Ο σκοπός του Υπουργείου είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη τη χώρα, κατά τις πρωινές ώρες.

Η πιλοτική εφαρμογή της για το νομό Αττικής αναμένεται να ξεκινήσει από την άλλη εβδομάδα.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα ξεκινήσει πρώτα από τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά. Καθώς λοιπόν, όπως αναφέραμε, η εφαρμογή της απαιτεί υποδομή, εξοπλισμό, προϋποθέσεις, συνθήκες και οργάνωση, που δεν είχαν από πριν εξασφαλιστεί από το κράτος και δεν είχαν ληφθεί υπόψη των αρμοδίων, αυτή τη στιγμή καθίσταται απλά και μόνο μια πειραματική διαδικασία.

Δυστυχώς το Υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται τις πραγματικές συνθήκες και παραμέτρους και άργησε πάρα πολύ για τη εφαρμογή της.

Αδιαφόρησε τόσον καιρό για την οργάνωση της και το θυμήθηκε τώρα πάνω στο pick(;) της πανδημίας.

Το να επιζητάς (εκ)βιαστικά, επιπόλαια και χωρίς προετοιμασία την εφαρμογή της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης, τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνολική ανταπόκριση, είναι μάλλον μια κίνηση πολιτικών εντυπώσεων και όχι ουσιαστικής, υπεύθυνης και σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Φώτης Χρυσουλάκης (Δρ. Κοινωνιολόγος),
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης

 

Προβλήθηκε 826 φορές

Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης - ΕΟΔΠΗ: ''Ζητάμε βοήθεια για την αναβάθμιση των χώρων Πυροφυλακίου Ηλιούπολης''

Με τη δική σας πολύτιμη στήριξη, μπορεί να συγκεντρωθεί το ποσό των 4.000 € που χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε τον στόχο μας!