Σήμερα, Τρίτη θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών, Γιάννης Βρούτσης.
 
Οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την αποζημίωση τα εξής: Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ θα καλύπτει το διάστημα από τα μέσα Μαρτίου έως και το τέλος Απριλίου και είναι ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.
 
Οι δικαιούχοι
 
Το επίδομα των 800 ευρώ θα χορηγηθεί στους παρακάτω:
 
-Σε μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους
 
-Σε μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
 
-Σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται
 
-Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φόρα την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
 
-Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι, όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
 
-Το επίδομα θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και τις 18 Μαρτίου. Οι μισθωτοί ή όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου. Θα πρέπει να δηλώσουν ΙΒΑΝ για να λάβουν τα 800 ευρώ.
 
-Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020.
 
-Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων.
 
Η αίτηση
 
Την αίτηση για την αποζημίωση αυτή θα την υποβάλει ο εργοδότης, που θα κάνει χρήση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής σύμβασης εργασίας του εργαζομένου στο σύστημα "Εργάνη" για μία εβδομάδα έως την Τρίτη 31 Μαρτίου.
 
Εν συνεχεία απαιτείται δεύτερη δήλωση από τους εργαζόμενο και τον ελεύθερο επαγγελματία, όπου θα αναφέρουν και τον τραπεζικό αριθμό IBAN για την καταβολή του επιδόματος. Η δεύτερη αυτή, δήλωση θα υποβάλλεται σε πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας.
 
www.enikos.gr 
 

 

Προβλήθηκε 186 φορές
Πώς θα πάρουν τα 800 ευρώ οι εργαζόμενοι - Βήμα βήμα η διαδικασία.

Οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που σταμάτησαν να δουλεύουν μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού θα λάβουν 800 ευρώ και για να τα πάρουν θα πρέπει να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία.