Αγαπητές κι αγαπητοί συμπολίτισσες και συμπολίτες

❗️ Η Δημοτική μας Κίνηση στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε συνεχίζει να λειτουργεί. Όλοι μας #Μένουμε_Σπίτι», ενισχύοντας την αλληλεγγύη στην πόλη μας (π.χ. με την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου Ηλιούπολης). Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών όμως σημαδεύτηκε και από την απώλεια του Μανώλη Γλέζου.

❗️ Με αυτό ως αφορμή, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την κατάθεση προς το Δημοτικό Συμβούλιο μιας πρότασης, που θεωρούμε πως θα βρει θετικό έδαφος, για την ονοματοδοσία μιας εκ των μεγάλων πλατειών της πόλης μας προς τιμήν του. Η ευθύνη, η αλληλεγγύη αλλά και η μνήμη πρέπει να διατηρούνται ενεργές.

📢 Ακολουθεί το κείμενο της πρότασης 📢

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης

➡️ Ο Μανώλης Γλέζος, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, της αντιφασιστικής πάλης του λαού μας, από τις 30 Μαρτίου 2020 πέρασε στην αθανασία και ανήκει πλέον στη χορεία των ηρώων της ανθρωπότητας, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της Ελευθερίας, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, ήρωας οικουμενικός, παγκόσμιο σύμβολο, ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, όπως τον αποκάλεσε ο Ντε Γκωλ.
➡️ Ο Μανώλης Γλέζος υπηρέτησε με ιδιαίτερο πάθος την πρώτη λαϊκή εξουσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως αυτή άνθισε στα βουνά και τα χωριά της Ελεύθερης Ελλάδας στα χρόνια της ναζιστικής λαίλαπας. Αποχώρησε από την κεντρική πολιτική σκηνή, από την ελληνική Βουλή και επέστρεψε στο χωριό του, για να εφαρμόσει, από το ταπεινό αξίωμα του Προέδρου μιας μικρής νησιωτικής κοινότητας, την άμεση δημοκρατία στα πρότυπα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του Ε΄ π.χ. αιώνα. Εκεί στην Απείρανθο της Νάξου, το χωριό του, στα 2,5 χρόνια έκανε πράξη το όραμά του, καταγράφοντας σημαντικό έργο, αλλά και παρακαταθήκες για τα αγαθά της λαϊκής συμμετοχής.
➡️ Η πόλη μας, ο Δήμος μας, με τη μακρά δημοκρατική παράδοση και δράση, δημιούργησε και διατήρησε με τον σπουδαίο αυτόν Έλληνα στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.
➡️ Η παρουσία του στην πόλη μας ήταν συχνή και σε κάθε πρόσκληση του Δήμου ή των φορέων της η ανταπόκριση του ήταν άμεση. Επισκέφθηκε σχολεία της πόλης μας, όπου μίλησε στους μαθητές για την Εθνική Αντίσταση (Πολυκλαδικό, γυμνάσια και δημοτικά). Δέχτηκε στο σπίτι του αντιπροσωπείες σχολείων. Αποδέχτηκε ακόμη και πρόσκληση του Α΄ Παιδικού Σταθμού της πόλης, όπου συναντήθηκε, συζήτησε και έπαιξε με τα προνήπια. Πήρε μέρος και μίλησε σε εκδηλώσεις που οργανώθηκαν προς τιμήν του, τόσο από τον Δήμο, όσο και από τον Σύλλογο Κυκλαδιτών Ηλιούπολης και άλλους Συλλόγους. Στην πόλη μας επίσης διοργανώθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις για την παρουσίαση του κορυφαίου συγγραφικού του έργου , του βιβλίου του «Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης».
➡️ Χρέος μας ελάχιστο απέναντι στον σπουδαίο, τον ξεχωριστό αυτόν άνθρωπο, τον φίλο της πόλης μας, είναι να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες, όχι για μας, μα για τις επόμενες γενιές, για να έχουν φωτεινά πρότυπα στα δύσκολα μονοπάτια της ζωής τους στην εποχή μας.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:

📌 Να δοθεί το όνομά του σε μια μεγάλη πλατεία της πόλης μας και προκρίνουμε την πλατεία ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ της Αγίας Μαρίνας, της λαϊκής συνοικίας της πόλης μας, μιας πλατείας που σφύζει από ζωή, με την καθημερινή συνάντηση εκεί ανθρώπων όλων των ηλικιών, ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας.

📌 Να στηθεί η προτομή του σε περίοπτη θέση αυτής της πλατείας, για να δοθεί έτσι ουσία και περιεχόμενο του συμβολισμού της ονομασίας της.

✅ Η πόλη μας, ο Δήμος μας, έχει μακρά παράδοση να τιμά τους αγωνιστές του λαού, τους αγωνιστές της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, με προτομές, αγάλματα, ονομασίες οδών και πλατειών, όπως είναι οι λεωφόροι Μαρίνου Αντύπα, Αλέκου Παναγούλη, τα αγάλματα Ηρώς Κωνσταντοπούλου. Γρήγορη Λαμπράκη, οι δρόμοι Γρηγορίου Αυξεντίου, Ηλέκτρας Αποστόλου, Νικηφόρου Μανδηλαρά. Νίκου Τεμπονέρα και άλλων.

✅ Η ιερή αυτή παράδοση δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί. Τώρα είναι η ώρα του Μανώλη Γλέζου.

Το Γραφείο Τύπου

Δημοτική Κίνηση
Ηλίου-ΠΟΛΙΣ – Ανθρώπινη Πόλη 

Προβλήθηκε 463 φορές

Τέλος από την Ηλιούπολη ο Πασπαλιάρης

Μία ημέρα μετά την ισοπαλία (2-2) στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό, η Ηλιούπολη ανακοίνωσε ότι ο γενικός αρχηγός και υπεύθυνος αγωνιστικού τμήματος της ΠΑΕ, Ανδρέας Πασπαλιάρης, αποτελεί παρελθόν από τον σύλλογο.