Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και το να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, είναι μερικά από τα μέτρα που έρχονται στο μετρό και όλα τα ΜΜΜ καθώς γίνεται η άρση των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την εξάπλωση της πανδημίας κορωνοϊου.

Τους κανόνες αυτούς θα πρέπει απαρεγκλίτως να τηρούν, από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα απαιτεί αλλαγές και πλέον οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να χρησιμοποιούν το ΙΧ τους για τις μετακινήσεις.

Επίσης ο δακτύλιος δεν θα ισχύει ούτε για τον Μάιο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων (πέραν του οδηγού) στις μετακινήσεις με ΙΧ.

Στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και για επιβάτες και εργαζόμενους, ενώ η είσοδος θα είναι ελεγχόμενη για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Οι επιβάτες, αν βλέπουν πολύ κόσμο στα μέσα μεταφοράς, δεν θα πρέπει να επιβιβάζονται αλλά να περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο , τηρώντας αποστάσεις σε σταθμούς και στάσεις.

Επίσης, θα πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις συναλλαγές στα γκισέ με μετρητά, αλλά να κάνουν χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου των επιβατών από τις μπροστινές πόρτες λεωφορείων και τρόλεϊ για την ασφάλεια των οδηγών.

Πιο συχνά τα δρομολόγια

Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σχεδιάζεται η συχνότητα των συρμών, κατά τις ώρες αιχμής, να είναι στα 6 λεπτά από τα 7,5 λεπτά που είναι σήμερα.

Στο Τραμ, στόχος είναι η συχνότητα των συρμών στις ώρες αιχμής να είναι στα 8 λεπτά από τα από τα 11 λεπτά. Οι συχνότητες αυτές, εφόσον κριθεί, θα βελτιωθούν επισημαίνουν στελέχη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι στα 1.000 οχήματα.

Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΣΑ, αναμένεται να αξιοποιηθούν και λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια προς τα πανεπιστήμια (επειδή είναι κλειστά εκτελούνται μειωμένα δρομολόγια) αλλά και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα οποία έχουν μειωμένες συχνότητες λόγω περιορισμένης κίνησης.

Ελεγχόμενη είσοδος

Σε ό,τι αφορά την αποφυγή του συνωστισμού, πηγές της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ, ανέφεραν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, πως ήδη έχουν ζητήσει από τις συνεργαζόμενες εταιρείες security να αυξήσουν το προσωπικό τους , με σκοπό την ελεγχόμενη είσοδο στα μέσα μεταφοράς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικό).

Ο έλεγχος θα γίνεται σε συνεργασία με τους ελεγκτές της εταιρείας που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο κομίστρου.

Επίσης, στα δάπεδα των σταθμών θα υπάρχουν διαγραμμίσεις που θα δείχνουν την απόσταση που θα πρέπει να τηρείται μεταξύ των επιβατών.

Ταυτόχρονα, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ξεκινά στους χώρους της και στα μέσα της καμπάνια ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, χρήση μάσκας).

Αντίστοιχη ενημέρωση του επιβατικού κοινού θα υπάρχει και στις στάσεις της τηλεματικής καθώς και σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Πάντως, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι απολυμάνσεις οχημάτων και συρμών από εξειδικευμένα συνεργεία (συνεχίζονται οι νεφώσεις), οι καθαρισμοί σε σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, μπάρες, πόρτες κλπ), αλλά και στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, (όπως κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κλπ) ενώ οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήδη έχουν προμηθευτεί με αντισηπτικά, μάσκες, γάντια (για χρήση μόνο των εργαζομένων), τα οποία τοποθετήθηκαν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με ταξί, απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας , ενώ συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πηγή: www.lifo.gr 

Προβλήθηκε 711 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.