Εφυγε από τη ζωή η μεγαλύτερη ίσως προσωπικότητα της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης ο Παναγιώτης Παπαγιάννης σε ηλικία 96 ετών.
 
Ο Παναγιώτης Παπαγιάννης υπήρξε Δήμαρχος Χολαργού ο οποίος παύθηκε από την Χούντα τον Μάιο του 1967 και εξορίστηκε στην Γιάρο.
 
Ηταν εκδότης του περιοδικού Τοπική Αυτοδιοίκηση τις δεκαετίες ’70 και ’80, του μοναδικού τότε περιοδικού που κυκλοφορούσε για την Αυτοδιοίκηση και προωθούσε την αντίληψη της Τοπικής Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συμμετοχής.
 
Ηταν επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του περιοδικού «Τετράδια Αυτοδιοίκησης» που ήταν και το πρώτο επιστημονικό περιοδικό που εξέδωσε η ΚΕΔΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Παναγιώτης Παπαγιάννης διετέλεσε και Γραμματέας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και ήταν ο πρώτος καθηγητής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ΤΕΙ Καλαμάτας.
 
Θα μείνει σίγουρα στην ιστορία ως ο θεωρητικός πατέρας της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Η σημασία του συγγραφικού του έργου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τεράστια καθώς την εποχή εκείνη ήταν ό μόνος που κατέγραφε με επιστημονικό τρόπο σκέψεις και αντιλήψεις που έγιναν στην συνέχεια νόμοι και επιχειρησιακά προγράμματα. Τον συμβουλεύονταν και τον σέβονταν όλοι οι Υπουργοί Εσωτερικών.
 
Στο περιοδικό Τοπική Αυτοδιοίκηση δημοσιεύονταν εκείνη την εποχή τα μοναδικά μεταφρασμένα κείμενα από τις πρωτοβουλίες και τους σχεδιασμούς του εξωτερικού και αποτελούσαν μπούσουλα για την ελληνική σκέψη.
 
Ο ίδιος ο Παπαναγιώτης Παπαγιάννης έλεγε ότι έχει ιδρύσει «το κόμμα της Αυτοδιοίκησης» καθώς αν και μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού είχε αναπτύξει συνεργασίες και συμμαχίες με όλους τους αυτοδιοικητικούς όλων των κομμάτων για την προώθηση της ιδέας της Αυτοδιοίκησης.
 
Ηταν στα πάντα πρωτοπόρος καθώς μεταξύ άλλων τότε προωθούσε την αναγκαιότητα να συνδεθεί και η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης.
 
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στο νεκροταφείο Χολαργού στις 11 το πρωί.
 

Πηγή  

Προβλήθηκε 1285 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.