«Μόνιμη δουλειά σε όλα τα σχολεία, με χειροκροτήματα δε βγαίνει η πανδημία». Αυτό απαίτησαν το πρωί της Παρασκευής με κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων
Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες από Συλλόγους Εκπαιδευτικών, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών (ΑΣΓΜΕ). Τη διαμαρτυρία και τα αιτήματά της στήριξε και η Πανελλαδική Γραμματεία εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Γιάννης Δελής.
Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες μέρες εργαζόμενες, εκπαιδευτικοί και γονείς αναδεικνύουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτή, τα οποία έχουν μεγεθυνθεί στις συνθήκες της πανδημίας.
Περίπου 9.500 εργαζόμενες δουλεύουν με το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, πιάνουν δουλειά μετά το σχόλασμα των μαθητών, πληρώνονται με μισθούς ψίχουλα. Δεν έχουν, ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας, δικαίωμα σε άδειες. 
Σαν μην έφτανε η παντελής απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, η κυβέρνηση μέσω ΠΝΠ προέβλεψε τη δυνατότητα να μετακινούνται από τα σχολεία σε άλλες υπηρεσίες των δήμων, χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, χωρίς οι εργαζόμενες να γνωρίζουν το μισθό και το ωράριό τους. Τώρα οι εργαζόμενες σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία μεταφέρονται στα Λύκεια και τα Γυμνάσια για να μπαλωθούν όπως όπως τα κενά στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων.  
«Δεν έχουμε περιθώρια για πειράματα και αλχημείες», τόνισαν εκπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών που απηύθυναν χαιρετισμό στην κινητοποίηση και συγκεκριμένα, ο Βασίλης Βατίστας από τον ΣΕΠΕ «Νίκος Πλουμπίδης» (δείτε βίντεο εδώ), η Ντιάνα Λιάκου από τον ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης» (δείτε βίντεο εδώ), η Δέσποινα Χούτα από τον ΣΕΠΕ «Ο Σωκράτης» (δείτε βίντεο εδώ) και η Ειρήνη Καραπάνου από τον ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» (δείτε βίντεο εδώ), απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών και νέες προσλήψεις προσωπικού ώστε να εξασφαλίζεται η καθαριότητα των σχολείων. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας», διαμήνυσαν.
Την ανάγκη για ασφαλή σχολεία τόνισε ο εκπρόσωπος της ΑΣΓΜΕ, Βαγγέλης Φιλέρης (δείτε βίντεο εδώ). Την ομηρία χιλιάδων καθαριστριών κατήγγειλε η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, εκ μέρους της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης (δείτε βίντεο εδώ), ενώνοντας τη φωνή τους με το αίτημα για σταθερή δουλειά. Την αλληλεγγύη στον αγώνα τον καθαριστριών εξέφρασε και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. 
Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον υπουργό, Τ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος επικαλέστηκε, όπως έχουν κάνει όλες χωρίς εξαίρεση οι κυβερνήσεις, τα συνταγματικά κωλύματα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθώς αυτή αντίκειται σε διατάξεις του που στόχο έχουν υποτίθεται να καταπολεμήσουν  το «πελατειακό κράτος».
Προσβολή στους χιλιάδες συμβασιούχους που δουλεύουν για 200 και 300 ευρώ σε ανθυγιεινές συνθήκες χαρακτήρισε ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΟΛΜΕ, τις αναφορές του υπουργού στο πελατειακό κράτος (δείτε βίντεο εδώ).
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση παίζει με την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους κατήγγειλε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά, τονίζοντας πως το πρόβλημα θα εμφανιστεί με νέα ένταση από τον Σεπτέμβρη και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα, την οποία θα σχεδιάσουν οι εργαζόμενοι μέσα από συνελεύσεις και αποφάσεις το επόμενο διάστημα. (δείτε εδώ βίντεο)
Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των ρυθμίσεων των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, για ασφαλή και καθαρά σχολεία. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει εργολαβικά «δουλεμπορικά» συνεργεία στα σχολεία. Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας για όλη τη σχολική κοινότητα, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών.  

πηγή και φωτογραφίες (εδώ

Προβλήθηκε 895 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.