Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο για την ανάπτυξη του Υμηττού.
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης αφού καλωσόρισε τον υπουργό, τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, τους συναδέλφους του δημάρχους των 11 Δήμων που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο Προστασίας του Υμηττού, τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου και όλους τους παριστάμενους είπε: 
"Πριν από λίγους μήνες παρουσιάσαμε ως διοίκηση του Σ.Π.Α.Υ. το όραμά μας για την αναγέννηση του Υμηττού με ένα στόχο και ένα σύνθημα:

«Αφού δεν πάνε οι Αθηναίοι στο βουνό, θα πάει το βουνό στους Αθηναίους». Με την υπογραφή του μνημονίου πλέον μπαίνει σε εφαρμογή το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάσαμε για την αναγέννηση του Υμηττού μας. 

Χαρακτήρισε επίσης την σημερινή ημέρα ως ιστορική για τον ΣΠΑΥ και τους 11 δήμους που τον απαρτίζουν καθώς θα πιστοποιηθούν 110 χιλιόμετρα μονοπατιών που θα ενώσουν όλους τους δήμους περιμετρικά του Υμηττού, θα αναδείξουν τον φυσικό του πλούτο και τα πολιτιστικά του μνημεία, και θα προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας.

"Στόχος μας είναι να μπορεί κάποιος να μπαίνει π.χ. από τη Γλυφάδα και να μπορεί με ασφάλεια να περπατήσει και να βγει στου Ζωγράφου αν θέλει και να ξέρει ότι από αυτά τα μονοπάτια που είναι πλέον πιστοποιημένα θα βρει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει ασφαλή διαδρομή και ουσιαστικά να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί, να το χαρεί.

Επίσης, έχει σημασία για μένα προσωπικά, αλλά και για τον Σ.ΠΑ.Υ., η διαδικασία της ηλεκτροκίνησης ως φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πολύς κόσμος θέλει να ανέβει στο βουνό αλλά χρειάζεται και βοήθεια.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε μια μεγάλη εταιρία που εδρεύει στην περιοχή μας εδώ και πενήντα χρόνια, την COSMOCAR, την οποία και ευχαριστώ θερμά, η οποία μας παρείχε τεχνικές συμβουλές σε θέματα ηλεκτροκίνησης ποδηλάτων και αξιοποίησής τους σε ειδικές διαδρομές του Υμηττού.


Ο Γιάννης Κωνσταντάτος, έκανε ειδική αναφορά στην Επένδυση του Ελληνικού, καθώς ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης, έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών προκειμένου ο Υμηττός να συνδεθεί αρμονικά με το μεγαλύτερο πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να συνδυάσει μία δραστηριότητα στο βουνό με ένα περίπατο στο πάρκο και την παραλιακή ζώνη.

Κλείνοντας τέλος τόνισε: "Mέσα από αυτή την προσπάθεια χαράζουμε την στρατηγική ανάταξης και ανάπτυξης του Υμηττού με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα και με την υποστήριξη του κράτους να πραγματοποιήσουμε έργα και παρεμβάσεις που θα κάνουν τον Υμηττό σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα".
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
Μιλώντας για τον Υμηττό, μιλάει κανένας για ένα βουνό που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και το έχει τραγουδήσει ένας άλλος Χατζηδάκης, ο Μάνος ο Χατζηδάκης.

Μιλάμε για ένα βουνό το οποίο περιβάλλεται από 11 Δήμους, κυρίως όμως μιλάμε και αυτό δεν το συνειδητοποιούμε, για ένα βουνό γύρω από το οποίο κάθεται, μένει, ζει το 1/10 του Ελληνικού Πληθυσμού, γύρω από τον Υμηττό ζουν ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες.

Επομένως κάθε πολιτική για τον Υμηττό είναι πολύ σημαντικότερη από όσο νομίζει κανείς.
Έχουμε μια εκκρεμότητα για τον Υμηττό που αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα, είναι κάτι το οποίο είχαμε κληρονομήσει και το οποίο προχωρεί με ταχύτητα αλλά και με προσοχή, έτσι ώστε να διαμορφώσει νέες συνθήκες σφαιρικής προστασίας του Υμηττού.

Eίναι ιδιαίτερα σημαντική η συμφωνία για τα μονοπάτια του Υμηττού και για τη συνολικότερη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του Υμηττού, γιατί η συμφωνία αυτή στέλνει μήνυμα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Στέλνει ένα μήνυμα προστασίας της φύσης, στέλνει ένα μήνυμα σύνδεσης των κατοίκων με την πλούσια φυσική μας κληρονομιά.

Είναι όμως σημαντική αυτή η συμφωνία διότι με λίγα χρήματα γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά, για έξι διαφορετικούς πεζοδρόμους πάνω στο βουνό, ορειβατικούς θα έλεγε κανείς πεζοδρόμους μήκους 110 χιλιομέτρων.

Με τα χρήματα αυτά δίνουμε την δυνατότητα στους Αθηναίους να έρθουν πιο κοντά στον Υμηττό, να έρχονται εδώ, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές. Είναι λοιπόν μια συμφωνία ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προώθηση του ποδηλάτου, μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τους ποδηλατόδρομους και είναι σημαντικό ότι τούτο εδώ το έργο, θα συνδέεται με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να καταλήγουν εδώ, στον Υμηττό. 


Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:
Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για ένα πολύ σημαντικό λόγο, για τον λόγο πως μπορούμε να έρθουμε κοντά στη φύση, δημιουργώντας συγχρόνως την ευζωία, συνδυάζοντας την υγεία και την μετακίνηση και προφανώς θέλω να πω ότι αυτό μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους ορεινούς όγκους της Αττικής μας.

Σαν Περιφέρεια Αττικής και με την φυσική μας σημερινή παρουσία, θέλουμε να δηλώσουμε την απόλυτη αρωγή με όλες τις προσπάθειες τις δικές μας ώστε αυτό το εγχείρημα όχι μόνο να πετύχει αλλά να είναι κι ένα παράδειγμα προς μίμηση και τουριστικής Ανάπτυξης και αξιοποίησης.
Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν και προφανώς το μέλλον είναι μπροστά μας. Καλή δύναμη σε όλους.


Στην εκδήλωση επίσης έδωσαν το παρόν:
Κωνσταντίνος Αραβώσης Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Ευθύμιος Μπακογιάννης  Γ.Γ. Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, Βασίλειος Παπαγεωργίου Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
Αθανάσιος Ρέππας  Δασάρχης Πεντέλης, ο  Ανδρέας Μπουντουβής Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Οι δήμαρχοι: 
Γιώργος Χατζηδάκης Αντιπρόεδρος Σ.Π.Α.Υ. & Δήμαρχος Ηλιούπολης
Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας, Βασίλειος Ζορμπάς Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
Χρήστος Βοσκόπουλος Δήμαρχος Καισαριανής, Δημήτριος Κιούσης Δήμαρχος Κρωπίας
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βασίλειος Θώδας Δήμαρχος Ζωγράφου, Ηλίας Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού.

Επίσης παρευρεθηκαν:
Το Διοικητικό Συμβούλιο Σ.Π.Α.Υ., ο Βασίλειος Κατσιγιάννης Διοικητής 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού, οι επικεφαλής των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης του Υμηττού, εκπρόσωποι της COSMOCAR A.E. και τα συμβαλλόμενα μέλη του μνημονίου:
Πρόεδρος Π.Ο.Υ. Εμμανουήλ Κιτσέλλης
Πρόεδρος ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. Ιωάννης Λαγός
Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής
CIVINET CY-EL Secretariat AMKE Κοσμάς Αναγνωστόπουλος 
ΣΕΠ Κανέτης Ισίδωρος Πρόεδρος

Για φωτογραφίες  
πατήστε εδώ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Tο Μνημόνιο Συνεργασίας, έχει σκοπό:
 
  • στη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών στον Υμηττό,
  • στην εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση του πιλοτικού δικτύου, και
  • στον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξης του Υμηττού ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου.
Το εν λόγω πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών:
  • θα  περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 110 χιλιομέτρων,
  • θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο και
  • θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων.
  • Μακροπρόθεσμα,  μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
 Τα οφέλη για την Αττική και τους πολίτες είναι πολλά καθώς:
  • αναδεικνύεται ο Υμηττός και η προστασία του φυσικού του περιβάλλοντός του ως αξία καθαυτή,
  • διευκολύνεται η επισκεψιμότητά του, καθώς «θα έρθει» ο Υμηττός πιο κοντά στους κατοίκους των γύρω περιοχών και έτσι θα καταστεί πιο ανοικτός και φιλόξενος,
  • δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των όμορων δήμων και όλης της Αττικής να περπατήσουν και να αθληθούν κοντά στη φύση,
  • προωθούνται εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας.
Στόχος υλοποίησης της προσπάθειάς του Συνδέσμου είναι η διασφάλιση ότι ο  Υμηττός να παραμείνει  βουνό, αποτρέποντας κάθε άλλη σκέψη, πετυχαίνοντας δραστική μεταβολή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν γύρω από αυτόν, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της.
Οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων λαμβάνουν υπόψη το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί από τον ΣΠΑΥ για τη διαχείριση του περιαστικού δάσους του Υμηττού και για την ποιότητα ζωής, με κύριους στόχους:
1) την οικολογική ανασυγκρότηση και επαναφορά του δασικού οικοσυστήματος
2) την απόδοση του στους κατοίκους της πόλης
3) την εξισορροπητική διαχείριση οικοσυστήματος και επισκεπτών.
4) Συστηματική διαχείριση και αποκατάσταση του οικοσυστήματος υπό το πρίσμα της αειφορίας και σε σύνδεση με τις πολιτικές, στόχους και δεσμεύσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τα δασικά οικοσυστήματα.
5) Διατήρηση, αποκατάσταση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του οικοσυστήματος
6) Βελτίωση των νομικών εργαλείων παρακολούθησης για τη θεσμική θωράκιση του οικοσυστήματος.
7) Δικτύωση και συνέργειες θεσμικών και μη φορέων που σχετίζονται με το οικοσύστημα για την ενίσχυση της δημόσιας συμμετοχής, την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της απλοποίησης των διαδικασιών.
8) Ανάπτυξη θεσμοθετημένων πλαισίων συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων δημόσιων φορέων & υπηρεσιών, της εθελοντικής δράσης των πολιτών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 
9) Δημιουργία μόνιμου και ευέλικτου μηχανισμού παρακολούθησης του οικοσυστήματος.
10) Ενίσχυση της καινοτομίας σε προϊόντα και υπηρεσίες με έμφαση στον κοινωνικοοικονομικό ρόλο του οικοσυστήματος.
11) Ενσωμάτωση σε προϊόντα και υπηρεσίες των αποτελεσμάτων της έρευνας, της καινοτομίας και των διεθνών πρακτικών και πολιτικών.

 Γραφείο Τύπου Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Προβλήθηκε 1475 φορές