Η "Ευρώπη 2020" είναι η αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία.

Αυτές οι τρεις αλληλοσυμπληρούμενες προτεραιότητες προσδιορίζεται ότι θα βοηθήσουν την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της να επιτύχουν υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση έχει θέσει πέντε φιλόδοξους στόχους –για την απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και το κλίμα/ενέργεια– προς επίτευξη μέχρι το 2020. Κάθε κράτος-μέλος έχει υιοθετήσει τους δικούς του εθνικούς στόχους σε καθέναν από αυτούς τους τομείς.

Συγκεκριμένες δράσεις τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο στηρίζουν τη στρατηγική αυτή.

Αναφορικά με τον τομέα «κλιματική αλλαγή και ενεργειακή βιωσιμότητα» οι στόχοι είναι οι εξής:

• Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% (ή και 30%, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν) σε σχέση με το 1990.
• Εξασφάλιση του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
• Αύξηση κατά 20% της ενεργειακής απόδοσης.

Επομένως, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» να εξασφαλίσει το 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 4342/2015 (ΦΕΚ Α143/9.11.2015) υφίσταται υποχρέωση αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο ότι και τα σχολεία αποτελούν δημόσια κτήρια, είναι σαφές ότι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες σχολείων, πόσο μάλλον αν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι πολλαπλά κερδοφόρα συμβάλλοντας:

• στη μείωση της ανεργίας μέσω της αύξησης της απασχόλησης,
• στην τόνωση της οικονομίας,
• στη μείωση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων όσον αφορά τα έξοδα για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας,
• στην αξιοποίηση σε άλλες ανάγκες των πόρων που εξοικονομούνται από τα έξοδα για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας,
• στην προστασία του περιβάλλοντος,
• στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται η κυρία και οι κύριοι Υπουργοί:

Προτίθενται να διαμορφώσουν κατάλληλο πρόγραμμα δράσεων ώστε να υλοποιηθεί γοργά η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία του Νότιου Τομέα Αθηνών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Καλλιάνος
 

Προβλήθηκε 594 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αλλαγή επωνύμου όταν ο πατέρας ''εξαφανίζεται''

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εγκατάλειψη των παιδιών και η έλλειψη ουσιαστικού δεσμού με τον γονέα, το επώνυμο του οποίου φέρουν, δικαιολογεί την αλλαγή του για ψυχολογικούς λόγους και την υιοθέτηση του επωνύμου της μητέρας

Απεργία ΓΣΕΕ: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν από τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης (17.4.24) στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.