Πολίτες που έχασαν το εισόδημά τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και δεν έχουν οικογένεια να στραφούν. Οικογένειες που πριν από την τραγωδία του Covid-19 αντεπεξέρχονταν στις καθημερινές ανάγκες, αλλά τώρα στρέφονται σε τράπεζες τροοφίμων για να ζήσουν. Όλοι αυτοί, περί το ένα εκατομμύριο Ιταλοί, είναι οι «νεόπτωχοι» της Ιταλίας, εκείνοι που δέχτηκαν το πιο βαρύ πλήγμα της πανδημίας και τις δραματικές επιπτώσεις της στην ιταλική οικονομία, σύμφωνα με την Coldiretti, τη  μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση αγροτών στη χώρα.

Στη συνοικία Τραστεβέρε, στην κουζίνα όπου πριν από την κρίση του κορωνοϊού, σερβίρονταν 300 γεύματα, σήμερα σερβίρονται τουλάχιστον 200 περισσότερα. Η ουρά προχωράει αργά – λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης. Φθάνει όμως πολύ πιο μακριά.

«Υπήρχαν μερικές πολύ δύσκολες μέρες στην αρχή του lockdown. Ήταν οι άστεγοι που έρχονταν και κάποιοι φοβόντουσα διότι δεν είχαν καταλάβει καν τι συνέβαινε – σε ορισμένους επιβάλλονταν πρόστιμα διότι ήταν στους δρόμους. Έπειτα αρχίσαμε να βλέπουμε και άλλους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν χάσει το εισόδημά τους και δεν είχαν αλλού να στραφούν», εξηγεί στην Guardian η Λουτσία Λουτσίνι, επικεφαλής των δωρεάν γευμάτων από την καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Sant’ Egidio.
Λίγο πιο μακριά, βρίσκεται το Casino del Bel Respiro, ένα παλάτι του 17ου αιώνα. Εκεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διεξήγαγε συνομιλίες με στόχο τη διάσωση της οικονομίας της χώρας.
Η Ιταλία, δήλωσε ο Κόντε μετά τις συγκεκριμένες συνομιλίες, ενδέχεται να ξεπεράσει το προβλεπόμενο έλλειμμα του 10% του ΑΕΠ, καθώς και ότι τα μέτρα για την αποφυγή απολύσεων και την παροχή βοήθειας σε τομείς όπως ο τουρισμός δεν μπορούν να περιμένουν έως τον Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.  
Για τις επιχειρήσεις ωστόσο και τους ιδιώτες που χρειάζονται απεγνωσμένα άμεση οικονομική υποστήριξη, τα λόγια του Κόντε είναι σχεδόν κούφια, σχολιάζει η Άντζελα Τζουφρίντα της Guardian.
Εξαιτίας του αργού γραφειοκρατικού συστήματος της Ιταλίας, μόνο το 30% των εταιρειών έλαβε τη χρηματοδότηση που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του lockdown και πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων περιμένουν ακόμη κρατικά τραπεζικά δάνεια. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη λάβει τις πληρωμές που τους οφείλονται από την περίοδο που τέθηκαν σε αναστολή.
«Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση όσον αφορά τις πληρωμές σε εταιρείες και ιδιώτες», υποστηρίζει ο Βολφάνγκο Πίκολι, επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας Teneo με έδρα το Λονδίνο. «Και ενώ όλοι επικεντρώνονται στα μεγάλα νούμερα, στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία, ειδικά για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, είναι η ικανότητα του κράτους να πληρώνει», προσθέτει.
Ενόσω οι ηγέτες παλεύουν να σώσουν την ιταλική οικονομία, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει πέσει σε κοινότητες και φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζουν όσους δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Στη Ρώμη, πολλά σούπερ μάρκετ έχουν λανσάρει την πρωτοβουλία «spesa sospesa», με τους καταναλωτές να αγοράζουν είδη παντοπωλείου τα οποία στη συνέχεια προσφέρουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε φτωχούς.
Αν και ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι ήδη εμφανής, ο Πίκολι προβλέπει ότι οι πραγματικές ζημιές θα γίνουν αισθητές έως το φθινόπωρο.
Η Ιταλία αναμένεται να χάσει δισεκατομμύρια από τον τουρισμό φέτος. Έως και το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπεται να εξαφανιστούν, ενώ ένα κύμα απολύσεων αναμένεται μόλις αρθεί η σχετική απαγόρευση στις εταιρείες τον Αύγουστο.

naftemporiki.gr (εδώ)

Προβλήθηκε 585 φορές
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό - Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία

Όσοι βρίσκονταν στο δικαστήριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης, ενώ αυτή την ώρα πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και πανηγυρίζει.

Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.