Σήμερα στάλθηκε η παρακάτω καταγγελία προς τον Δασάρχη Πεντέλης

με κοινοποίηση:

1.ΥΠΕΝ-Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού
2. Δήμο Ηλιουπολη
3. ΣΠΑΥ
καθώς και τις συνημμένες φωτογραφίες

Ηλιούπολη, 8.7.2020

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΘΕΜΑ: Παράνομη οικιστική επέκταση στον δασικό χώρο του Υμηττού.

O ορεινός όγκος του Υμηττού αποτελεί από το 1978 μια θεσμικά προστατευόμενη δασική περιοχή με νομοθετημένες χρήσεις γης και συγκεκριμενους όρους δόμησης. Σύμφωνα με το Π.Δ 181 Δ'/1978, το οποίο ισχύει ακόμη για την περιοχή του Δήμου Ηλιούπολης, είναι σαφή τα όρια ανάμεσα στον εντός σχεδίου πολεοδομημένο οικιστικό ιστό της πόλης και στον εκτός σχεδίου δασικό χώρο του Υμηττού.

Στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης υφίστανται από την δεκαετία του '50 κάποια αυθαίρετα κτίσματα ιδιωτών στον δασικό χώρο, ενώ την δεκαετία του '80 κτίστηκε αυθαίρετα στην εκτός σχεδίου περιοχή ένα δημοτικό αναψυκτήριο, το οποίο λειτούργησε, κατά περιόδους, μέχρι την τελευταία δεκαετία.

Για την οδική πρόσβαση στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, υπήρχε αρχικά από την οδό Μαραθωνομάχων στον δασικό χώρο ένα χωμάτινο δρομάκι, που στην συνέχεια μετεξελίχθηκε σε ένα πεζόδρομο, ο οποιος τελικά μετατράπηκε σε πετρόκτιστο αυτοκινητόδρομο εξυπηρέτησης του εκτός σχεδίου δημοτικού αναψυκτηρίου.

Από την δεκαετία του 2010, με την παρουσία του ιερέα Στυλιανού Καρπαθίου στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, παρατηρείται μια ιδιαίτερη κινητικότητα. Διενεργούνται λειτουργίες γάμοι, βαφτίσια κλπ και το υπάρχον δρομάκι εξυπηρέτησης του δημοτικού αναψυκτηρίου μετατρέπεται σε δρόμο εξυπηρέτησης των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στον Προφήτη Ηλία.

Παράλληλα, δημιουργείται αυθαίρετα κοντά στο εκκλησάκι ένας αυτοσχέδιος - παράνομος χώρος στάθμευσης Ι.Χ οχημάτων. Λίγα χρόνια αργότερα, επί δημαρχίας Β. Βαλασόπουλου, επεκτείνεται αυτό το χωμάτινο δρομάκι στον δασικό χώρο του Υμηττού, μετατρέπεται σε αυτοκινητόδρομο και συνδέεται παράνομα με τον υφιστάμενο δασικό δρόμο που ξεκινάει από τον Καρέα και κατευθύνεται προς την Αργυρούπολη, για την έγκαιρη πρόσβαση σε πυρκαγιά στον δασικό χώρο.

Από την παραπάνω σύντομη αναδρομή προκύπτουν μια σειρά διαχρονικές παράνομες δραστηριότητες και αυθαιρεσίες στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, με πρόσφατο απιοκορύφωμα την κατασκευή από τον Στυλιανό Καρπαθίου μιας νέας αυθαίρετης και παράνομης κατασκευής (ναού υποτίθεται), που «εξαφάνισε» το παλιό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Όπως έχουμε ήδη καταγγείλει, αν και έχει κριθεί κατεδαφιστέος από τις αρμόδιες αρχές ο νέος ναός - «περίβλημα» του Προφήτη Ηλια, ο Στυλιανός εξακολουλουθει να κάνει λειτουργίες μέσα και γύρω απ'αυτόν, με κίνδυνο κατάρευσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη από τις αρμόδιες αρχές στατική μελέτη.

Από όλα όσα αναφέρονται παραπάνω προκύπτει ότι το αρμόδιο Δασαρχείο έχει δείξει μια ανεπίτρεπτη ανοχή, η οποία οδηγεί εκ των πραγματων στην παραβίαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Π.Δ 1978) και στην μετατροπή του δασικού χώρου σε αστικό. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει στην περιοχή Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, είναι παράνομη οικιστική επέκταση στον δημόσιο δασικό χώρο του Υμηττού.

Συγκεκριμένα:

Ένα ξωκλήσι μετατρέπεται αυθαίρετα σε κανονικό ναό, χωρίς καμμιά έγκριση από καμμιά αρμόδια αρχή.

Ένας δασικός δρόμος μετατρέπεται σε αστικό δρόμο χωρίς καμμιά νόμιμη επέκταση του Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλιούπολης.

Ενας παράνομος χώρος στάθμευσης Ι.Χ οχημάτων λειτουργεί αυθαίρετα στον Προφήτη Ηλία, στην Β' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, (βλ. συνημμένες φωτογραφίες).

Με βάση όσα αναφέρονται παραπάνω, καταγγέλουμε την αδράνεια και την ολιγωρία τόσο του αρμόδιου Δασαρχείου όσο και του Δήμου Ηλιούπολης καθώς και του λεγόμενου «Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (ΣΠΑΥ).

Ζητάμε:

τον άμεσο έλεγχο, σε 24ωρη βάση, της εισόδου προς τον δασικό χώρο του Υμηττού που βρίσκεται επί της οδού Μαραθωνομάχων,

την απαγόρευση εισόδου κάθε Ι.Χ οχήματος στον δασικό χώρο του Υμηττού.

την απαγόρευση στάθμευσης Ι.Χ οχημάτων στον δασικό χώρο γύρω από τον Προφήτη Ηλία και την προβλεπόμενη νόμιμη τιμωρία σε όσους παραβιάζουν αυτή την απαγόρευση, για οποιονδήποτε λόγο.

Εκ μέρους της «Επιτροπής Πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό»

Θοδωρής Παπαδάτος
Δικηγόρος,

Αμαλίας 2, Ηλιούπολη  

Προβλήθηκε 691 φορές

Νέα Σμύρνη: Τρόμος από τα επεισόδια πριν και μετά τον αγώνα Πανιώνιος - Ηλιούπολη

Νέα Σμύρνη: Βίαια επεισόδια μεταξύ ομάδων χούλιγκαν που παρουσιάστηκαν ως συνοδεία των αποστολών του Πανιωνίου και της Ηλιούπολης. Μαχαίρια και όπλα πριν από τον αγώνα, ένταση και κρότου-λάμψης από την αστυνομία μετά το τέλος.