Απόσπασμα
από το πρακτικό της 10ης συνεδρίασης
του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης

Σήμερα 8 Ιουλίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 στο Δημοτικό Κατάστημα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, σύμφωνα με την οικ.12201/3.7.2020 πρόσκληση του κ. Προέδρου, που δόθηκε σε κάθε Σύμβουλο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 64 και 74 του Ν. 3852/2010, όπως τα άρθρα αυτά αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 71 του Ν. 4555/2018 και 2 του Ν. 4623/2019 αντίστοιχα και με βάση την υπ’ αριθ. 18318/13.3.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: 6ΩΠΥ46ΜΤΛ6-50Ψ).

Μετά τη διαπίστωση ότι το Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία αφού σε σύνολο μελών σαράντα ένα είναι παρόντα τριάντα επτά, δηλ. οι κ.κ. 1. Γεωργάκης Σταύρος, Πρόεδρος, 2. Γιαννόπουλος Θεμιστοκλής, Αντιπρόεδρος, 3. Κόκλας Παναγιώτης, Γραμματέας, 4. Αντζινάς Ιωάννης, 5. Σεφτελής Κων/νος, 6. Πούλος Ιωάννης, 7. Βιδάλης Παναγιώτης, 8. Χωματά Αικατερίνη, 9. Ψυρρόπουλος Ευστάθιος, 10. Σερέτη Χριστίνα, 11. Μπασούρης Μαρίνος, 12. Πανταζόπουλος Ηλίας, 13. Ζαννιάς Αναστάσιος, 14. Παπαδόπουλος Κων/νος, 15. Κορμά-Γκουτζιάνα Δήμητρα, 16. Γρηγορέας Ιωάννης, 17. Ευσταθίου Αναστάσιος, 18. Καρανδρέας Παναγιώτης, 19. Τσουκαλάς Ανδρέας, 20. Κουρής Μιχαήλ, 21. Ταμβάκος Δημήτριος, 22. Κοκοτίνης Χρήστος, 23. Ασβεστάς Δημήτριος, 24. Κονδύλης Απόστολος, 25. Αραμπατζής Γαβριήλ, 26. Αμουργιανός Αλέξανδρος, 27. Καραχάλιου Αλεξάνδρα, 28. Τσατσούλη Αναστασία, 29. Χιωτέλης Ιωάννης, 30. Στυλιάρας Θωμάς, 31. Στασινόπουλος Απόστολος, 32. Σόφης Γεώργιος, 33. Γιαννόπουλος Γεώργιος, 34. Καλούδης Κων/νος, 35. Σκλαβενίτη Ιωάννα, 36. Αγγελή Μαρία, 37. Χρυσουλάκης Φώτιος, ότι οι κ.κ. 1. Καλαρρύτης Χρήστος, 2. Αθανασίου Αθανάσιος, 3. Κούλια Ζωή, 4. Μανιάτης Πέτρος, δεν προσήλθαν αν και προσκλήθηκαν νόμιμα, ότι ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης Γεώργιος, είναι παρών, ο κ. Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. Παρόντες στη συνεδρίαση είναι ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Σωτηρόπουλος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δημάρχου, κ. Παναγιώταρης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου, κ. Κατσώνης, η Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου, κ. Γεωργίου, ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου, κ. Μανταδάκης.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης τηρεί η μόνιμη υπάλληλος του Δήμου, Καλπουζάνη Αμαλία.

ΑΡ. ΑΠΟΦ.: 128/2020

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Συζήτηση επί της απόφασης του ΣτΕ για την ακύρωση της μεταβίβασης των ακινήτων του Δημοσίου στην ΕΤΑΔ.

(Από τη συνεδρίαση έχουν αποχωρήσει οι κ.κ. Ζαννιάς, Γρηγορέας, Αμουργιανός, Χιωτέλης, προσήλθαν οι κ.κ. Γ.Γιαννόπουλος, Ψυρρόπουλος, Μπασούρης, ενώ η κ. Καραχάλιου βρίσκεται προσωρινά εκτός αιθούσης)

Ο Δήμαρχος, κ. Χατζηδάκης, που εισηγήθηκε το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση της μεταβίβασης των ακινήτων του Δημοσίου στην ΕΤΑΔ, είπε τα εξής:

Όπως γνωρίζετε τα 10.000 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί στην ΕΤΑΔ από το Δημόσιο με Απόφαση του  Συμβουλίου της Επικρατείας - και η απόφαση σας εστάλη με e-mail  ακυρώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση και άρα τα οικόπεδα περνούν ουσιαστικά πάλι στα χέρια του Δημοσίου.

Είναι λοιπόν πλέον χρυσή ευκαιρία να υπάρξει η πίεση προς το Υπουργείο Οικονομικών. Να ξέρετε ότι ήδη έχω ζητήσει ραντεβού με τον αρμόδιο Υπουργό ή τον Υφυπουργό του, προκειμένου να έρθουν και όλοι οι Επικεφαλής των Παρατάξεων σε αυτό το ραντεβού και να διεκδικήσουμε τα οριστικά παραχωρητήρια.

Ξέρετε ότι η συνάντηση που είχε γίνει με τους Βουλευτές του νοτίου τομέα ήταν σημαντική και είχε μία χρησιμότητα και οδήγησε αρκετούς Βουλευτές να κάνουν επερωτήσεις στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά την πόλη μας και νομίζω πλέον ότι η πίεση θα πρέπει να ενταθεί και να υπάρξει εκ νέου ραντεβού τώρα, που πλέον τα οικόπεδα είναι κατευθείαν στα χέρια του Κράτους, του Δημοσίου, άρα μπορούν με μία απλή απόφαση να παραχωρηθούν.

Εμείς θα πιέσουμε και αυτό έχει ως σκοπό η συνάντηση και με τον Υπουργό Οικονομικών και με τον Υπουργό Εσωτερικών που έχουμε ζητήσει για το θέμα και το Υπουργείο Εσωτερικών να πιέσει και αυτό από την πλευρά του ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει στους Δήμους τα οικόπεδα με οριστικά παραχωρητήρια.

Από εκεί και πέρα, δεν μας βοήθησε ο κορωνοϊός, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε και νομίζω ήταν και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μία καμπάνια ενημέρωσης σε όλους τους Ηλιουπολίτες για να επανέλθει το θέμα στην επικαιρότητα. Ακόμα και οι νέοι που δεν γνωρίζουν τα ζητήματα της Δημόσιας
Περιουσίας να γίνουν κοινωνοί.

Νομίζω είναι μία πολύ θετική εξέλιξη η Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και που φεύγει η ΕΤΑΔ ουσιαστικά από την μέση.

Πιστεύω ότι η ένταση αν θέλετε και η εντατικοποίηση των αγώνων που έχουμε κάνει θα φέρει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για την πόλη μας.

Κατόπιν το λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι, έθεσαν τα ερωτήματά τους, εξέφρασαν όλοι τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν επί του θέματος αναλυτικά.

Τέλος, το λόγο έλαβε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος πρότεινε τη σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής αποτελούμενη από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό, τις επισκέψεις και τις παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και όχι μόνο ακόμη και να συνταχθεί μία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να παραχωρηθούν και να μπει στη Βουλή και να ψηφιστεί.

Μετά από διαλογική συζήτηση που αναφέρεται αναλυτικά στα πρακτικά,

Το Δημοτικό Συμβούλιο

αφού είδε τις διατάξεις των άρθρων 73, 74 και 75 του Ν. 3852/2010, του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.)

Ομόφωνα Αποφασίζει

Συστήνει Διαπαραταξιακή Επιτροπή αποτελούμενη από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό, τις επισκέψεις και τις παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και όχι μόνο.

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 128/2020 και είναι αναρτητέα στο διαδίκτυο (εδώ)

Προβλήθηκε 742 φορές