Πριν μερικές μέρες ήρθε στη δημοσιότητα, η νέα ΣΜΠΕ ‘’για την προστασία του Υμηττού’’.

Μια αρκετά δυσάρεστη εξέλιξη αρχής γενομένης από το ότι έρχεται μέσα στο καλοκαίρι. Δεν αποτελεί όμως έκπληξη, αλλά μια συνεπή κυβερνητική ‘’βιασύνη’’, που την ξαναείδαμε εν μέσω καραντίνας και περιορισμών, με αποκορύφωμα το περίφημο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Ένα νομοσχέδιο που όπως-όπως πέρασε στη βουλή, με περίεργες διατάξεις όπως τα άρθρα 44 και 46, που έστρωσαν το χαλί για την νομιμοποίηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου ΚΥΤ, σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή και παρά τους ιστορικούς αγώνες των κατοίκων και την αρνητικά διακείμενη κοινή γνώμη.

Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας, που έχει εκφραστεί πολλές φορές στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία, είναι η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ 150kV και η μη αναβάθμισή τους σε 400kV, αντίθετα από τα προτεινόμενα στην ΣΜΠΕ για το νέο Προεδρικό Διάταγμα.

Η υπογειοποίηση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ όπως αναφέρεται στη ΣΜΠΕ, γίνεται χωρίς σαφή και ρητό τρόπο, περιγράφεται ως πιθανότητα και εν δυνάμει παραπλανητική καθώς επαφίεται στη βούληση του ΑΔΜΗΕ η πραγματοποίηση της ή μη στο μέλλον.

Η διασύνδεση της χωροθέτησης κοιμητηρίου με την επαύξηση της ισχύος του ΚΥΤ όπως ανέφερε σχετική επιστολή του ΑΔΜΗΕ και περιέλαβε η παρούσα ΣΜΠΕ είναι απαράδεκτη επί της ουσίας, δεν έγινε αποδεκτή από το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μελλοντικό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η θέση μας είναι πως ο Δήμος Ηλιούπολης πρέπει να προσφύγει εναντίον του νέου Προεδρικού Διατάγματος εφόσον το τελικό του κείμενο έχει αυτό το χαρακτήρα και δεν αποσυρθεί η ΣΜΠΕ προγενέστερα μετά και τις ενστάσεις των δημοτών και του Δημοτικού Συμβουλίου με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, του ΚΥΤ, του Αμαξοστάσιου, της Καθαριότητας, του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς και η προστασία των εργαζομένων και των γύρω κατοίκων από βλαβερές ακτινοβολίες και η ενίσχυση του πρασίνου της περιοχής, συναρτώνται με τη σταδιακή μετεγκατάσταση τους μαζί με την ανάγκη μείωσης της ταφής απορριμμάτων και αύξησης της Ανακύκλωσης, όπως συζητήσαμε και υποστηρίξαμε και σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως γίνεται κατανοητό, είναι αναγκαίο να διεκδικηθούν μαζί και με άλλους εμπλεκόμενους Δήμους, δημοτικές και διαδημοτικές χρήσεις για κοινωφελείς σκοπούς, που σήμερα είναι αναγκαίες όσο ποτέ, στον χώρο της επένδυσης του Ελληνικού.

Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτείται σύγκληση ενός Διαδημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, Αργυρούπολης- Ελληνικού και Αλίμου που θα πάρει υπεύθυνες και γενναίες αποφάσεις διεκδίκησης για κοινωφελείς χρήσεις στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, καθώς και για τις πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις της επένδυσης του Ελληνικού στους όμορους Δήμους.

Να επαναλάβουμε σε αυτό το σημείο, πως ενώ οι μπουλντόζες μπαίνουν κάθε μέρα στο Ελληνικό και οι νέες τροπολογίες και Υπουργικές Αποφάσεις για την επένδυση πέφτουν βροχή, δεν υπάρχει καμία κυκλοφοριακή μελέτη και κανένας σχεδιασμός για την δημιουργία Υπόγειας Αστικής Σήραγγας. Όσοι δεν κατανοούν την αναγκαιότητα της δημιουργίας της και μάλιστα άμεσα, ας αναρωτηθούν από πού και αν θα περάσουν τα βαρέα οχήματα για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Ελληνικό.

Εμείς πάλι αναρωτιόμαστε το εξής. Ο Δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού θα υποστηρίξει σθεναρά όλα αυτά τα αιτήματα όπως διατυπώνει σε κάθε τόνο στα Δημοτικά του Συμβούλια όπου καλεί αιφνιδιαστικά παρατάξεις άλλων Δήμων ως άλλος τοποτηρητής των Νοτίων Προαστίων ή θα αρνηθεί στην πράξη τις δίκαιες διεκδικήσεις των Δήμων προς όφελος του επενδυτή;

Άραγε όσα διατρανώνει με περισσό επαναστατικό πάθος κατηγορώντας πολίτες άλλων Δήμων πως συναινούν με τον καρκίνο στις πόλεις μας τα έθεσε με την ίδια ή άλλη ένταση στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ή στον Υπουργό Α. Γεωργιάδη μετά την κατεδάφιση των πρώτων κτιρίων στο Ελληνικό; Θα μας απαντήσει με σοβαρότητα αν η επένδυση του Ελληνικού συνδέεται άμεσα με την αναβάθμιση του ΚΥΤ σε 400kV;

Εμείς πιστεύουμε βαθιά στις δημοτικές και διαδημοτικές συνεργασίες για την εξεύρεση λύσεων για τις πόλεις μας και θα τις επιδιώξουμε με ειλικρίνεια, συνέπεια και υπευθυνότητα.
Περιμένουμε την ίδια στάση από όλους.

Οι άνεμοι από τις θύελλες δεν απέχουν πολύ, τόσο όσο η σπορά από τον θερισμό.

Συνεργοί με την Ηλιούπολη 

πηγή

Προβλήθηκε 711 φορές