Πάνος Τότσικας,
Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Ερευνητής
 
 
 ‘Οσον αφορά την ΣΜΠΕ στην Ηλιούπολη, όλη η εκτός σχεδίου περιοχή  συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Προφήτη Ηλία και του τέρματος της οδού Νεύτωνος, εντάσσονται όπως και στο Π.Δ. 2011 στην Α’ Ζώνη προστασίας. Δηλαδή δεν επιτρέπονται οικιστικές χρήσεις.
 
1.Περιοχή ΑΔΜΗΕ / ΚΥΤ
 
Στα πλαίσια της μέχρι σήμερα Β’ Ζώνης προστασίας Υμητού, δημιουργείται στα όρια με τον Δήμο Αργυρούπολης- Ελληνικού η Ε4 – Ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται χρήσεις ενέργειας, όπως το υφιστάμενο αυθαίρετο Κέντρο Υψηλής Τάσης 150ΚV, το οποίο λειτουργεί από το 2003 παράνομα, χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
 
Ακόμη, προβλέπεται η κατασκευή σε παράπλευρο χώρο ενός δυνητικά ημι-υπογειοποιημένου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης 400ΚV, για το οποίο έχει ήδη αποφανθεί το ΣτΕ με την απόφαση 1672 /2005, θεωρώντας το ως ασυμβίβαστη χρήση.
 
Ακόμη το ΣτΕ, με την απόφαση 1676 /2005 θεωρεί ασυμβίβαστη χρήση με την προστασία του βουνού τη διέλευση καλωδίων Υπερυψηλής Τάσης 400ΚV από το Λαύριο μέχρι το ΚΥΤ Ηλιουπολης –Αργυρούπολης διαμέσου του δασικού χώρου του Υμηττού.
 
Παρ όλα αυτά, η παρούσα ΣΜΠΕ αναφέρει ότι όσον αφορά τις γραμμές Παλλήνη –Ηλιούπολη και Λαύριο -Ηλιούπολης «…προστίθεται η δυνατότητα να παραμείνουν και να μπορούν να συντηρούνται και να επισκευάζονται χωρίς καμμιά χωρική επέκταση».
 
Επισημαίνεται ότι η παρούσα ΣΜΠΕ αναφέρει ότι εξετάζεται η δημιουργία Διαδημοτικού Νεκροταφείου  στον συγκεκριμένο χώρο του ΑΔΜΗΕ.
 
2. Περιοχή ΣΜΑ / Δημοτικού χώρου στάθμευσης
 
Επίσης στην ίδια περιοχή, στα όρια με τον Δήμο Αργυρούπολης, δημιουργείται η Ε5΄Ζώνη στην οποία εντάσσονται ο υφιστάμενος παράνομος και αυθαίρετος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και το παράνομο και επίσης αυθαίρετο  Γκαράζ απορριμματοφόρων οχημάτων του Δήμου, έως την οριστική απομάκρυνσή τους, εφ’ όσον εξευρεθεί άλλος χώρος λειτουργίας.
 
3. Αθλητικοί χώροι.
 
Στην ίδια περιοχή, στα όρια με τον Δήμο Αργυρούπολης, δημιουργείται Ε1΄ Ζώνη στην οποία εντάσεται ο παράνομα υφιστάμενος αθλητικός χώρος του Δήμου Ηλιούπολης. Ακόμη, στα όρια με τον Δήμο Βύρωνα, σε μια ακόμη Ε1 Ζώνη, εντάσεται το υφιστάμενο γήπεδο της ΔΙΑΝΑ και οι συναφείς εκαταστάσεις.
 
4. Ανοιχτά Οικοδομκά Τετράγωνα (Ο.Τ)
 
Στα όρια του Δήμου Ηλιούπολης με το Δήμο Βύρωνα, προτείνεται η ρύθμιση μιας σειράς ζητημάτων που σχετίζονται με κάποια ανοιχτά Οικοδομικά Τετράγωνα.
Άλλες Παρατηρήσεις
 
 Στην παρούσα ΣΜΠΕ δεν υπάρχει καμμία αναφορά σχετικά με την προστασία του χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται στον Υμηττό, πάνω από τον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης.
 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
 
Οι μελετητές της παρούσας ΣΜΠΕ και οι πολιτικοί προΪστάμενοί τους θα πρέπει ασφαλώς να γνωρίζουν τα ακόλουθα:
 
Με την απόφαση 67 /11.2.1998 του ΣτΕ, η κατασκευή ΚΥΤ στον Υμηττό θεωρείται «χρήσις ασυμβίβαστος προς την προστασία και αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του Υμηττού» και ότι οι διατάξεις του ν. 2516/1997 «είναι ανίσχυροι ως παραβιάζουσες το περί προστασίας του περιβάλλοντος άρθρο 24 του Συντάγματος».
 
Με τις αποφάσεις 1672, 1676 και 1678/2005, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και καθυστερημένα, (δηλαδή μετά την ολοκλήρωση το 2003 από την ΔΕΗ των παράνομων εγκαταστάσεων του ΚΥΤ 150 / 20 kv),  δικαίωσε τους αγώνες  των κατοίκων της περιοχής.
 
Οι λόγοι για τους οποίους το ΣτΕ ακύρωσε τις  υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση των παράνομων εγκαταστάσεων για το ΚΥΤ 400/150 Κν,  συνοψίζονται στο ότι «το ΚΥΤ επετράπη να κατασκευαστεί εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, με συνέπεια την κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση της κατάστασης αυτού», και ότι «η εγκατάσταση του ΚΥΤ εντός της Β’ Ζώνης του Υμηττού κρίθηκε ως ασυμβίβαστη με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού».
 
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΜΠΕ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
 
1.Συνολική απόριψη της ΣΜΠΕ, ως έχει. 
2.Απόρριψη της πρότασης  επέκτασης του ΚΥΤ Ηλιούπολης-Αργυρούπολης σε 400 Κν.
3.Χαρακτηρισμός του οικοπέδου της ΑΔΜΗΕ σε χώρο πράσινου.
4.Πρόγραμμα απομάκρυνσης του παράνομα υφιστάμενου αυθαίρετου ΚΥΤ 150 Κν.
5.Πρόγραμμα απομάκρυνσης του ΣΜΑ και του Γκαράζ των απορριμματοφόρων του Δήμου και αποκατάσταση του δασικού χαρακτήρα της περιοχής.
6.Απόρριψη της πρότασης για δημιουργία Διαδημοτικού Νεκροταφείο στο οικόπεδο του ΑΔΜΗΕ στα όρια με τον Δήμο Αργυρούπολης - Ελληνικού
7.Αποδοχή των 2 προτάσεων για αθλητικούς χώρους στα όρια με τον Δήμο Αργυρούπολης και τον Δήμο Βύρωνα (γήπεδο ΔΙΑΝΑ)
8.Αποδοχή των 2 προτάσεων για τα ανοιχτά Οικοδομικά Τετράγωνα στα όρια με τον Δήμο Βύρωνα
9.Πρόγραμμα δημιουργίας στην Ηλιουπολη χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Υμηττό, πάνω από τον Προφήτη Ηλία (βλ. Πρόταση-Υπόμνημα  Π.Τ) 

Προβλήθηκε 572 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...

''ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' - Ιωαννέτα (Ιωάννα) Δημουλή (Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα  Με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Ιωακειμίδη)

Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.