Πως η δειγματοληπτική ανίχνευση ανθρώπινων λυμάτων μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν τις τάσεις για την εξάπλωση ή υποχώρηση του κορονοϊού.
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα επικρατώντας του κορονοϊού με κάποιο εμβόλιο.
Ωστόσο, πέρα από την έρευνα για την αντιμετώπιση του ιού, η επιστήμη μας δίνει και πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά την εξάπλωση του COVID 19 και την πιθανότητα εκδήλωσης μιας νέας έξαρσης του ιού.
Αυτό μπορεί να συμβεί όπως αποκαλύπτουν ειδικοί επιστήμονες μεταξύ άλλων μεθόδων και με την εξέταση των λυμάτων μιας χώρας.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν συγκεκριμένα πως ο ιός και άλλοι και άλλοι παραπλήσιοι ιοί μπορούν να εντοπιστούν και στα κόπρανα των ασθενών.
Ο ιός σε αυτή την φάση δεν είναι μεν μεταδοτικός εάν ανησυχούν πχ. οι επαγγελματίες σε πολλούς κλάδους όπως όσοι φροντίζουν κατάκοιτα και ηλικιωμένα άτομα ή όσοι εργάζονται σε αποφράξεις κλπ.
Μπορεί ωστόσο ο κορονοϊός να ανιχνευθεί με ειδικά τεστ σε ασθενείς. 
Παρότι έχουν περάσει πολλοί μήνες από την πρώτη εμφάνιση του ιού, η κάθε χώρα χρησιμοποιεί διαφορετικές διαδικασίες αντιμετώπισης.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως τα επίσημα καθημερινά στοιχεία που αφορούν τα περιστατικά του κορονοϊού προέρχονται κυρίως από άτομα τα οποία νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Αυτός ο δείκτης καταγραφής των περιστατικών δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο ακριβής, από τη στιγμή μάλιστα που το 40 με 45% των μολυσμένων με τον κορονοϊό φαίνεται να είναι τελείως ασυμπτωματικοί.
 Μια νέα δειγματοληπτική μέθοδος εξέτασης
Στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε γρήγορη διάγνωση και σε ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού οι επιστήμονες προχωρούν λοιπόν στην εξέταση των λυμάτων, για να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την έξαρση του ιού σε κάποια χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνουν δείγματα τα οποία με πολύ μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας εντοπίζουν τον ιό.
Το πιο σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως με αυτή ακριβώς τη μέθοδο μπορεί κανείς να γνωρίζει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα ότι είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί κάποια έξαρση του COVID 19 σε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή κοινότητα.
Έτσι μπορούν να αυξηθούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο και να μπορούν πέρα από τα μέτρα των αρχών να προχωρούν σε προληπτικές απολυμάνεις με μεγαλύτερη συχνότητα από εταιρίες του χώρου.
Για παράδειγμα μιλάμε για εταιρίες που κάνουν Αποφράξεις Ηλιούπολη ή αντίστοιχα Αποφράξεις Δάφνη και που στις υπηρεσίες τους συμπεριλαμβάνουν συνήθως και τις απολυμάνσεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να εντοπιστεί τρεις μέρες μετά τη μόλυνση κάποιου ατόμου από τον κορονοϊό.
Ο χρόνος αυτός είναι σίγουρα πολύ πιο σύντομος από τις μέρες που χρειάζεται ο οργανισμός του ασθενούς για να εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας, ενώ επίσης θα πρέπει να υπολογίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας ασθενείς κουβαλάει τον ιό αλλά ενδεχομένως μπορεί να μην έχει καν συμπτώματα.
Μια καθαρή εικόνα για την τάση εξάπλωσης του ιού
Επομένως, με τη συγκεκριμένη μέθοδο μπορεί να υπάρξει μία καλή εικόνα και ένα αξιόπιστο στατιστικό δείγμα το οποίο θα αφορά την εξάπλωση των μολύνσεων, σε κάποια χώρα, σε κάποια πόλη ή σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή γενικότερα.
Επιπρόσθετα, το γεγονός αυτό δίνει στις κυβερνήσεις των χωρών τη δυνατότητα να έχουν πιο γρήγορα «αντανακλαστικά» και να αποφασίζουν με βάση την ενημέρωσή τους αυτή είτε να ενισχύουν είτε να χαλαρώνουν τα μέτρα για τον ιό, ανάλογα πάντα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο δείγμα των λυμάτων.
Η συγκεκριμένη διαδικασία παρότι δεν μπορεί να μας δώσει το ακριβές στίγμα της εξάπλωσης του ιού και του αριθμό των ασθενών, έχει σίγουρα τη δυνατότητα να μας πληροφορήσει με μεγάλη ακρίβεια εάν τα περιστατικά της νόσου πρόκειται να αυξηθούν ή να μειωθούν το επόμενο διάστημα.
Με τα έως τώρα δεδομένα κάτι τέτοιο είναι πραγματικά πολύτιμο όσον αφορά την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού.
 

 

Προβλήθηκε 680 φορές