Με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία μετά την επιτυχία του Μαρτίου, κατά την εμφάνιση του ιού στη χώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα έξαρση, μεγαλύτερη από αυτή που υπολόγιζε, από όταν αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της και να χαλαρώσει τα μέτρα που είχε επιβάλει. Με την ανησυχία να μεγαλώνει καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να επιβάλει νέα μέτρα εντός των επόμενων ημερών. «Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας
Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει καθημερινά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες οι νέοι νοσούντες δεν πέφτουν κάτω από τους 200, με τις εστίες διασποράς να εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Τα κρούσματα όχι μόνο αυξάνονται ραγδαία, αλλά εμφανίζονται σε μεγάλο εύρος της χώρας. Ο τελευταίος απολογισμός του ΕΟΔΥ κατέγραψε 32 «μολυσμένες» περιφέρειες, γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία για τη διασπορά του ιού.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση των διασωληνωμένων αυξάνει την ανάγκη για περισσότερα νοσοκομεία αναφοράς και των κρεβατιών ΜΕΘ, με τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής, να φαίνονται τις επόμενες ημέρες, για το αν τελικά τηρήθηκαν.
Επιπλέον, η επιπολαιότητα και η χαλάρωση ορισμένων, δημιουργούν έξτρα προβλήματα στην αντιμετώπιση της διασποράς και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, με τις ευπαθείς ομάδες να μένουν απροστάτευτες μπροστά στον κορωνοϊό, ο οποίος μόλις την Πέμπτη στοίχισε 5 ζωές ηλικιωμένων.
 

Νέα μέτρα στο τραπέζι – Έκκληση για «βοήθεια» προς τους νέους

Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη του κορωνοϊού κι αν και οι απόψεις για το αν είμαστε ήδη στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας ήδη γίνονται συζητήσεις για νέα μέτρα, ενδεχομένως και πριν τον Δεκαπενταύγουστο, ημερομηνία η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αποτελεί την περίοδο που η πλειοψηφία του κόσμου επιλέγει να πραγματοποιήσει τις καλοκαιρινές διακοπές του. 
«Στην ουσία είμαστε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα κορωνοϊού και υπάρχει ιδιαίτερα αυξητική τάση και είναι πιθανό να δούμε πια και στις νοσηλείες αυξητικές τάσεις», είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής. «Είναι ιδιαίτερα πιθανό να δούμε μεγάλη αύξηση», τόνισε.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας «αν δεν προλάβουμε να το ανακάμψουμε τώρα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα το επόμενο διάστημα. Όλα είναι πιθανά». Αναφερόμενος στις διαφορές με το κύμα κορωνοϊού την Άνοιξη, είπε ότι τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει είναι. Είναι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ότι εξαπλώνεται σε νεότερες ηλικίες και το καλοκαίρι, που οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι πιο ήπιες». «Αν δεν πάρουμε έγκαιρα δραστικά μέτρα θα υπάρχει εξάπλωση και σε μεγαλύτερες ηλικίες», είπε.
«Μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα, από την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα», τόνισε από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνων, Νίκος Σύψας. «Πρέπει να θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τον θέσουν σε ένα 7ημερο οικιοθελή αυτοπεριορισμό.
Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο, είναι ο αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών (πέρα από τα κρούσματα και τους θανάτους), σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, που ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, έχουμε 24 διασωληνωμένους, το σύστημα δεν πιέζεται αλλά πρέπει να ανακοπεί η δυναμική της επιδημίας».
«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Mega, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».
Την ίδια θέση πήρε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μέσω του ΣΚΑΪ, σύστησε στους νέους να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό». Επίσης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, όποιος επιστρέφει από διακοπές για τουλάχιστον 7 μέρες να φορά μάσκα συνεχώς.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος αποκλειστικά στους νέους, τους έκανε έκκληση για βοήθεια σε αυτή τη μεγάλη «μάχη» με τον κορωνοϊο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε.» 

Προβληματισμός για τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, στον οίκο ευγηρίας αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε κρούσμα, όταν ένας ηλικιωμένος εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα. Μόλις βρέθηκε θετικός στον ιό, άρχισε ο έλεγχος στο προσωπικό και η ιχνηλάτηση των επαφών τους, καθώς οι ηλικιωμένοι δεν έρχονταν σε επαφή με κανέναν έξω από τη μονάδα, παρά μόνο με τους ανθρώπους που τους φρόντιζαν.
Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, υπάρχουν φόβοι ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, ότι υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Ήδη πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσημα ότι σήμερα έχουμε άλλα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον οίκο ευγηρίας, χωρίς να έχει διευκρινισθεί μέχρι στιγμής αν πρόκειται για τρόφιμους ή για προσωπικό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 41. Αναμένονται κάποια αποτελέσματα από τη δεύτερη δειγματοληψία που έγινε ενώ αναμένεται να γίνει και τρίτη δειγματοληψία σε προσωπικό και ηλικιωμένους.
Νέα μέτρα στο τραπέζι
Ο Νίκος Σύψας δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα μέτρα πριν από τη Δευτέρα. «Επιτηρούμε συνεχώς την πανδημία. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και την Πέμπτη κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση».
«Θα υπάρξει κάποια πρόταση για τα άτομα που θα επιτρέπεται να είναι συγκεντρωμένα ακόμα και σε ανοιχτό χώρο, αλλά δεν έχει σημασία να ζητάμε συνεχώς από την πολιτεία να αστυνομεύει τον πολίτη, αν ο ίδιος δεν αντιληφθεί τον κίνδυνο», τόνισε.
Ο λοιμωξιολόγος, αναφέρθηκε και στην επαναφορά του SMS για τις μετακινήσεις τόνισε ότι «ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά», ενώ οι αποφάσεις για ο άνοιγμα των σχολείων θα ληφθούν στο τέλους του Αυγούστου με βάση τα τότε δεδομένα.
Κατηγορηματικός, πάντως, εμφανίστηκε σε ό, τι αφορά το ζήτημα ενός δεύτερου γενικευμένου lockdown, καθώς σημείωσε ότι αυτό θα αποφευχθεί πάση θυσία.
 

 
Αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στον Αύγουστο οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για αύξηση των νοσοκομείων αναφοράς για περιστατικά COVID-19.
Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Οι νέες οδηγίες
Πιο συγκεκριμένα:
  • Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».
  • Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει  ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
  • Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων). Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.
Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).
Τα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία αναφοράς
  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
  • www.newpost.gr 

Προβλήθηκε 617 φορές
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό - Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία

Όσοι βρίσκονταν στο δικαστήριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης, ενώ αυτή την ώρα πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και πανηγυρίζει.

Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.