Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως διενεργούνται μοριακά τεστ που παραγγέλλονται από δημόσια νοσοκομεία σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που έχει σχέση με τον Γκίκα Μαγιορκίνη. 


«Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα» για την κυβέρνηση, δημιουργούν οι «σημερινές αποκαλύψεις για την απόφαση του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ να διενεργούνται τα μοριακά τεστ που παραγγέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που έχει σχέση με μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία» τονίζει σε δήλωση του/
Στη συνέχεια κάνει λόγο για διαχειριστική ανεπάρκεια, έλλειψη επιτελικού σχεδιασμού και ανικανότητα έγκαιρης προμήθειας αντιδραστηρίων για τα δημόσια εργαστήρια.
«Λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην εργαστηριακή διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους, έχει ήδη κόστος για τη Δημόσια Υγεία». Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι όμως εκεί που «έχει ξεπεραστεί κάθε όριο θρασύτητας, είναι η σκανδαλώδης πολιτική απόφαση να δοθεί η "δουλειά" και το δημόσιο χρήμα σε "ημέτερο", χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς ισότιμη μεταχείριση των πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Χωρίς αιδώ».
Ακόμη υποστηρίζει ότι οι παραιτήσεις των υπευθύνων «γι' αυτή τη χυδαιότητα, είναι το λιγότερο που μπορεί να ζητηθεί».
«Ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» αναφέρει και προσθέτει ότι «πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο έξαρσης της πανδημίας».
Παράλληλα, κάνει λόγο για ζήτημα και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση. 
Καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πανδημία «ως ευκαιρία ιδιοτελών επιδιώξεων, απαξιώνοντας τους θεσμούς, τον επιστημονικό κόσμο, τους ανθρώπους που με εντιμότητα μοχθούν για τη Δημόσια Υγεία».
Σχολιάζει, τέλος, ότι «τώρα καταλαβαίνουν και οι πιο δύσπιστοι γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που θα διασφάλιζε διαφάνεια στις έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις λόγω covid-19».
Η απάντηση Μαγιορκίνη
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο ethnos.gr δήλωσε ότι παραιτήθηκε από το διαγνωστικό κέντρο, όταν του ανατέθηκε να εκπροσωπεί την επιτροπή, για να μην υπάρξουν σκέψεις περί σύγκρουσης συμφερόντων.
«Με το που μου προτάθηκε να εκπροσωπώ την Επιτροπή περί τα τέλη Αυγούστου, διέκοψα κάθε συνεργασία με το συγκεκριμένο κέντρο. Απλώς είχε ξεχαστεί το όνομά μου στην ιστοσελίδα το οποίο και αφαιρέθηκε λίγο μετά. Από τότε που έγινα εκπρόσωπος δεν έχω καμία σχέση με το Κέντρο». Να υπενθυμιστεί ότι η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με έγγραφό της προς όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας ζητούσε να αποστέλλονται τα δείγματα για τα τεστ του κορονοϊού στο συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο» αναφέρει.

Προσθέτει ακόμη τα εξής:
«Δεν έχω καμία σχέση με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ούτε γνώριζα καν ότι είχε ανατεθεί στο διαγνωστικό κέντρο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων. Άλλωστε λείπω εδώ και μέρες. Παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει καν η υπόνοια περί σύγκρουσης συμφερόντων, παρότι είμαι πανεπιστημιακός και έχω κάθε δικαίωμα να συνεργάζομαι με τον ιδιωτικό τομέα αφού το επιτρέπει ο νόμος» εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
πηγή

 Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση δημιουργεί η διαχείριση των μοριακών τεστ
Δήλωση Α. Ξανθού, Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Οι σημερινές αποκαλύψεις για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ να διενεργούνται τα μοριακά τεστ που παραγγέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που έχει σχέση με μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, δημιουργεί μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση.

Είναι προφανής διαχειριστική ανεπάρκεια, η έλλειψη επιτελικού σχεδιασμού και η ανικανότητα έγκαιρης προμήθειας αντιδραστηρίων για τα δημόσια εργαστήρια (ΕΚΕΑ, ΑΧΕΠΑ, κλπ).

Αυτό, λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην εργαστηριακή διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους, έχει ήδη κόστος για τη Δημόσια Υγεία. Εκεί όμως που έχει ξεπεραστεί κάθε όριο θρασύτητας, είναι η σκανδαλώδης πολιτική απόφαση να δοθεί η «δουλειά» και το δημόσιο χρήμα σε «ημέτερο», χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς ισότιμη μεταχείριση των πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Χωρίς αιδώ!

Οι παραιτήσεις των υπευθύνων γι’ αυτή τη χυδαιότητα, είναι το λιγότερο που μπορεί να ζητηθεί.

Ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι μπορεί για να αποδείξει πως χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία ιδιοτελών επιδιώξεων, απαξιώνοντας τους θεσμούς, τον επιστημονικό κόσμο, τους ανθρώπους που με εντιμότητα μοχθούν για τη Δημόσια Υγεία.

Τώρα καταλαβαίνουν και οι πιο δύσπιστοι γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που θα διασφάλιζε διαφάνεια στις έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις λόγω covid-19.

πηγή

Προβλήθηκε 559 φορές
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό - Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία

Όσοι βρίσκονταν στο δικαστήριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης, ενώ αυτή την ώρα πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και πανηγυρίζει.

Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.