Τον Χρυσό Λέοντα του 77ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε η αμερικανική ταινία “Nomadland” της Κλόε Ζάο.

Η κριτική επιτροπή της 77ης Μόστρα, της οποίας προεδρεύει η Αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, έδωσε το βραβείο καλύτερης ταινίας στην Αμερικανίδα σκηνοθέτη κινεζικής καταγωγής Κλόε Ζάο.

Η 38χρονη Ζάο είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτό το βραβείο τα τελευταία 10 χρόνια.

Η κριτική επιτροπή της 77ης Μόστρα, απένειμε επίσης μεταξύ των σημαντικότερων βραβείων τα εξής:

– Χρυσός Λέοντας καλύτερη ταινίας : “Nomadland” της Κλόε Ζάο (ΗΠΑ)

– Μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής : “Nuevo Orden” του Μισέλ Φράνκο (Μεξικό)

– Αργυρός Λέοντας καλύτερης σκηνοθεσίας: στον Ιάπωνα Κιγιόσι Κουροσάβα για την ταινία “Wife of a Spy” (Η γυναίκα ενός κατασκόπου).

– Βραβείο καλύτερου σεναρίου : στον Ινδό Chaitanya Tamhane, σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας “The disciple”

– Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής : στην ταινία “Αγαπητοί Σύντροφοι” του Αντρέι Κοντσαλόφσκι (Ρωσία)

– Βραβείο α΄γυναικείου ρόλου : στη Βρετανίδα Βανέσα Κίρμπι για τον ρόλο της στην ταινία “Pieces of a woman” του Κορνέλ Μούντρουτσο

– Βραβείο α΄ανδρικού ρόλου : στον Ιταλό Πιερφρανσέσκο Φαβίνο για την ερμηνεία του στην ταινία “Padrenostro” του Κλαούντιο Νότσε (Ιταλία)

– Βραβείο “Μαρτσέλο Μαστρογιάνι” καλύτερου/ης νέου/ας ηθοποιού : στον Ιρανό Ρουχολάχ Ζαμανί, ένα παιδί από τους δρόμους της Τεχεράνης πρωταγωνιστής στον πρώτο του ρόλο του στην ταινία “Khorshid” του Ματζίντ Ματζιντί.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

www.newsit.gr 

Προβλήθηκε 1076 φορές

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2024.

Τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα, Jon Fosse, βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, επέλεξε φέτος το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για τη συγγραφή του μηνύματος.