Το ελληνικό δημόσιο χάνει την πλειοψηφία του στη ΔΕΗ, από την επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου κατέστη σαφές ότι δεν θα διατηρήσει το 51% και το ποσοστό θα περιοριστεί στο 37%. 

Έτσι το ελληνικό δημόσιο θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, αλλά δεν θα έχει το 51%.  Η κυβέρνηση λέει ότι η κίνηση αυτή, μετά την εξαιρετική πορεία της εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια θα την οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και θα την καταστήσει ευθέως ανταγωνιστική με τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, με την είσοδο ιδιωτών και τη διατήρηση σημαντικού ποσοστού μειοψηφικής συμμετοχής από την πλευρά του Κράτους, οδηγεί τη ΔΕΗ σε νέα τροχιά ανάπτυξης και εξυγίανσης.   

Θα εισρεύσει ποσό «μαμούθ» στα ταμεία της εταιρείας, που θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για τη μείωση του δανεισμού της, ενώ θα της επιτρέψει να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για «πράσινες» επενδύσεις, σε φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενόψει της μεγάλης μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης. Παράλληλα, η εταιρεία, θα αποκτήσει τα απαραίτητα «εργαλεία» για να μετατραπεί σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη των Βαλκανίων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, ότι η απόφαση της ΔΕΗ για να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο και να τονώσει τη ρευστότητα, έρχεται σε μία περίοδο, όπου η κεφαλαιοποίηση της έχει αυξηθεί σημαντικά.

Αρκεί να αναφερθεί ότι, πριν από ενάμιση χρόνο, ολόκληρη η αξία της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο ήταν 300 εκατ. ευρώ περίπου και σήμερα η εταιρεία επιχειρεί να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ζητώντας να λάβει 750 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές την τότε αξία της.

Να σημειωθεί, δε, ότι λίγες μόλις ημέρες πριν, είχε προηγηθεί μία ακόμα θετική είδηση, καθώς από το τίμημα των 2,1 δισ. ευρώ που προσέφεραν οι Αυστραλοί για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ θα εισπράξει το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ, ενώ με το υπόλοιπο ποσό θα μειωθεί ο δανεισμός του ΔΕΔΔΗΕ.  Μετά από τις νέες εξελίξεις κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν το νέο εγχείρημα ως το απόλυτο success story. 

Όσον αφορά τη διαδικασία, πρόθεση αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί αρχές Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τους όρους προβλέπεται, ότι η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί με άνοιγμα βιβλίου προσφορών.  

Η τελική έγκριση πρόκειται να δοθεί σε προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου γενική συνέλευση των μετόχων, ενώ όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η ΔΕΗ, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση. 

Αυτό που απομένει να φανεί είναι τα ονόματα των επιχειρηματιών που θα εκδηλώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, καθώς κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι οι «μνηστήρες» προέρχονται από διάφορους κλάδους με επικρατέστερους τους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών, τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό. 

www.newsit.grΠροβλήθηκε 175 φορές
Τα μέτρα για επίδομα θέρμανσης σε φυσικό αέριο και ρεύμα

Ο υπουργός ΟΙκονομικών μίλησε για ενεργειακή κρίση και ευρωπαϊκή η οποία όμως θα είναι παροδική αλλά οξεία. Τόνισε ακόμα ότι η κρίση αυτή δημιουργεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά και πως είναι μια πρόκληση για την Ελλάδα και επιβάλλει δράση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενεργειακή κρίση: Πώς θα επιδοτούνται οι καταναλωτές για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο

Στόχος της κυβέρνησης να περιοριστούν οι επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών για τους καταναλωτές - Σε τι επίπεδα θα κινούνται οι επιδοτήσεις - Εντός των ημερών η έκοδση ΚΥΑ για το ρεύμα και το φυσικό αέριο

Νέα παράταση για την επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία που λήγει σήμερα, 30/9, για τους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις λόγω της πανδημικής κρίσης, προκειμένου να επανενταχθούν.

Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής

Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στην κτηματαγορά, αλλά και σε χιλιάδες νοικοκυριά και αυτό διότι η γονική παροχή δεν αφορά μόνο ακίνητα, αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετρητά, μετοχές κ.λπ.

Στο MyAADE τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ

Μέσα στην ημέρα θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2021, η πληρωμή του οποίου θα πραγματοποιηθεί σε 6 δόσεις. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.