«Οι εργαζόμενοι με τα προγράμματα ΕΣΠΑ στους Δήμους ΔΕΝ είναι δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι» αναφέρει σε ανακοίνωση το Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ και σημειώνει:

«Διανύουμε μια δύσκολη, σύνθετη κατάσταση εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους εργασίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντιμετωπίζουν περισσότερο από άλλες ομάδες του πληθυσμού τον κίνδυνο είτε να νοσήσουν από τον ιό, είτε να συμβάλλουν στην εξάπλωσή του.

Είναι γνωστό ότι οι έλεγχοι για τονεντοπισμό του ιού στους χώρους εργασίας είναι ανύπαρκτοι...

Στους Δήμους οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας – μόνιμοι, συμβασιούχοι, προγράμματα ΕΣΠΑ, κοινωφελής εργασία- βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, εκτεθειμένοι πολλές φορές, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά, πολλές φορές διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο με βάση την πολιτική διαχείριση της κάθε δημοτικής αρχής.

Σε πολλούς Δήμους δεν εφαρμόζονται στο σύνολό τους τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, δεν υπάρχουν επαρκή υλικά για την ατομική υγιεινή και προστασία-μάσκες, γάντια, αντισηπτικό, ειδικές στολές για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, θερμόμετρα στις εισόδους των υπηρεσιών-δεν απολυμαίνονται οι χώροι εργασίας κ.λ.π.

Οι εργαζόμενοι με προγράμματα διαφόρων συμβάσεων και με ημερομηνία απόλυσης καλούνται να είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός και να χρησιμοποιούνται ως πολυεργαλεία για όλες τις δουλειές, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει μέριμνα για να τους παρέχονται τα στοιχειώδη μέσα προστασίας.

Το υπουργείο εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο 8-11-2020 Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού- COVID 19, για το απασχολούμενο προσωπικό.

Με την ερμηνεία που δίνουν οι Δήμοι εξαιρεί τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των Δήμων (κέντρα κοινότητας, συσσίτια, παντοπωλεία, φαρμακεία), που απασχολούνται με συμβάσεις ΙΔΟΧ μέσω ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι δεν εφαρμόζουν για τους εργαζόμενους αυτούς, ακόμη και όταν είναι αναγκαίο για την μη εξάπλωση του ιού, την τηλεργασία, την εκ περιτροπής εργασία, τιςαποστάσεις στους χώρους κατά τη διάρκεια της εργασίας, καθώς επίσης και τις άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, σε πολλούς Δήμους.

Πρόκειται για απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των εργαζόμενων αυτών , που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και να σταματήσει.

Καλούμε τα υπουργεία εσωτερικών και εργασίας, την Ειδική Διαχειριστική Αρχή των προγραμμάτων κοινωνικών δομών, τον ΟΑΕΔ, να μεριμνήσουν άμεσα σεβόμενοι τα δικαιώματα και την υγεία των όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

Να σταματήσουν να επιβάλλονται πολιτικές δυο ταχυτήτων σε εργαζομένους και εν μέσω πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στις κοινωνικές δομές, στην κοινωφελή εργασία, που βιώνουν την ευελιξία στην εργασία, να μην βιώνουν και την διάκριση στην προστασία της υγείας τους εν μέσω κορωνοιού».

www.aftodioikisi.gr 

Προβλήθηκε 171 φορές
''Πολυιατρείο Γιώργος Καραϊβάζ'': Η προσφορά ζωής στη μνήμη του αδικοχαμένου δημοσιογράφου - Το χειροκρότημα των συνεργατών του (βίντεο)

Περισσότερα από 151.000 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για τη δημιουργία του Πολυιατρείου που θα πάρει το όνομα του Γιώργου Καραϊβάζ.

Φρένο σε αλλαγή παρόχου σε όσους έχουν πάνω από δύο απλήρωτους λογαριασμούς

Φρένο στις μετακινήσεις καταλανωτών με ανεξόφλητες οφειλές αλλά και δημιουργία ενός συστήματος τύπου «Τειρεσία», ώστε να αξιολογείται από τους προμηθευτές ρεύματος η φερεγγυότητα των νέων πελατών τους, εισηγείται η ΡΑΕ.