H συνταγή της ημέρας: ''Φακές με ξινόμηλο''

Άρτος και Θεάματα 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα εξαιρετικά ισορροπημένο πιάτο, μια που η γλυκόξινη γεύση του φρούτου εξισορροπεί τη γήινη, ξηροκαρπάτη γεύση του οσπρίου.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου


20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  350 γρ. φακές ψιλές
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  1 μεγάλο πράσινο μήλο, σε μικρά κυβάκια
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τις φακές με ξινόμηλο σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτά- ρουμε το κρεμμύδι με το μήλο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις φακές, το σκόρδο, τον κουρκουμά, αλατοπίπερο, τη δάφνη και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  3. Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 35- 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  4. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το ξίδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  5. Συνοδεύουμε με παξιμάδια από χαρούπι και φέτα με ντοματίνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 912 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025: ''Μοσχαρίσια μπριζολάκια με κολοκύθα, μέλι και λεμόνι''

Η γλυκιά κόκκινη ή κίτρινη κολοκύθα είναι τώρα στην εποχή της και απολαμβάνουμε την ελαφρώς γλυκιά και γήινη γεύση της σε συμμαγειρέματα με ρωμαλέα κρέατα, όπως αυτά τα μοσχαρίσια μπριζολάκια.

Τα ζώδια το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025

Ο Ερμής σε τρίγωνο με Κρόνο είναι μία όψη που χαρίζει σήμερα σταθερότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε αποφάσεις. Η μέρα ευνοεί ώριμες συζητήσεις και σχέδια με διάρκεια και ουσιαστική προοπτική.