Τελικά, η αλαζονεία της εξουσίας, εκτός από απέχθεια, προκαλεί ταυτόχρονα και θυμηδία.

Απέχθεια για την έπαρση που αποπνέει ο χαρακτήρας του ανθρώπου, με μοναδικό κριτήριο την παραμονή στη θέση εξουσίας που ανέλαβε και θυμηδία γιατί η μεταστροφή αυτή αλλοιώνει χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, αγγίζοντας ενίοτε τα όρια της γραφικότητας.

Τι εννοώ; Γνωρίζεις έναν άνθρωπο χρόνια.

Ανεξαρτήτως εάν συμφωνείς μαζί του ή όχι πολιτικά, συμπορεύεσαι γιατί είναι φιλικός, διαλλακτικός, ήπιων τόνων, προσιτός.

Και ξαφνικά αναλαμβάνει μια θέση εξουσίας.

Και η αλλαγή του είναι τόσο εμφανής, που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Αλλάζει ακόμα και τον τρόπο που περπατάει, που στέκεται, που χαιρετάει, που κουνάει τα χέρια του, που μιλάει.

Και η κατάσταση χειροτερεύει όταν η θέση που αναλαμβάνει είναι κυβερνητική.

Η κομπορρημοσύνη σε όλο της το μεγαλείο.

Η υπεροψία στα καλύτερά της.

Ωστόσο, η αλαζονεία της εξουσίας δεν έχει πολιτικό χρώμα.

Μπορεί το μικρόβιό της να «χτυπήσει» τον καθένα, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων.

Γιατί, όπως φαίνεται, για να την αποφύγεις και να παραμείνεις ο εαυτός σου, ακόμα και εάν έγινες πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής, πολιτικός παράγοντας, αστυνομικός, διευθυντής, πρέπει να έχεις υπόβαθρο παιδείας, υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Ας προσέξουν, λοιπόν, λίγο όλοι αυτοί και ειδικά οι πολιτικοί από όποιο χώρο και αν προέρχονται.

Δεν είναι καλός σύμβουλος η αλαζονεία, ίσως και να είναι ο χειρότερος.

Και πριν ειρωνευτούν, βρουν φθηνά ευφυολογήματα κάνοντας δήθεν χιούμορ, σηκώσουν το φρύδι, απαξιώσουν τους πολίτες, κουνήσουν το δάχτυλο, πουν ψέματα, ας δουν, εάν δεν τους έχουν δει, τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Θα μάθουν αρκετά για την αλαζονεία της εξουσίας, των ηγεμόνων, του νικητή...

Τους θυμίζω αυτό: «Οταν ανθίζει η έπαρση, καρπίζει στάχυ θυμού, συμφορά εσοδεύει».

www.efsyn.gr (Χριστίνα Παπασταθοπούλου)

Προβλήθηκε 98 φορές

''Εμείς κ. Μητσοτάκη και κ. Μπακογιάννη Θύτες δεν γίναμε ποτέ'' (Διονύσης Τεμπονέρας)

Με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, μας χωρίζει ένα ιδεολογικό χάος. Εμείς, ανήκουμε σε εκείνους που σέβονται απεριόριστα την ανθρώπινη ζωή και χωρίς κουκούλες και κρυψώνες, με τα πρόσωπά μας γυμνά και στο φως, επιλέγουμε να δίνουμε τις μάχες μας στην κοινωνία με τις ιδέες, τη λαλιά μας και το βλέμμα μας πεντακάθαρο.

Να, γιατί δεν μιλούσαν τα θύματα βιασμού... (Γιώργος Τζεδάκις)

Αυτοί που κατήγγειλαν ότι τους βίασε ο Λιγνάδης όταν ήταν παιδιά είναι για το δικηγόρο του «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι που έχουν ως επάγγελμα την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με άλλους ομοφυλόφιλους»

Τα χαμένα παιδιά που δεν ψάχνουμε... (Γιώργος Τζεδάκις)

Ας δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων. Το τράφικινγκ παιδιών παγκοσμίως αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στους διακινητές και εκμεταλλευτές τους.

Συνωμοσία της σιωπής... (Γιώργος Τζεδάκις)

Οι καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας. Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει ανοιχτό ή θα ξανακλείσει για να μην φανερωθεί όλη η σαπίλα του συστήματος και της κοινωνίας.

Μικροί Τυφλοί και Ανίκανοι και Κυβερνήτες. (Ελευθέριος Ανευλαβής)

«Λοιδορήσαι τους πονηρούς ουδέν εστ' επίφθονον αλλά τιμή τοίσι χρηστοίς, όστις ευ λογίζεται. - Να ξεφτιλίζεις του κακούς δεν είναι καθόλου άπρεπο, αλλά τιμάς τους χρηστούς, έτσι λένε οι μυαλωμένοι» (Αριστοφάνους «Ίππης»)

Σχολικά Κυλικεία και Πανδημία (Μυρτώ Δεμίρη)

Διαχειρίζομαι την σελίδα "Σχολικά Κυλικεία Ελλάδας" (πάνω από 1500 μέλη συναδέλφων) στο Facebook και είμαι Ιδρυτικό Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων, που και οι δύο συλλογικότητες, δημιουργήθηκαν, λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία βρεθήκαμε ως επαγγελματίες, μέσα από τις πρόσφατες συνθήκες.

Στο πλευρό του Θανάση Κουρέτση  και ο Παύλος Λαμπρόπουλος

Μια ομάδα ανθρώπων της Ηλιούπολης από όλους τους πολιτικούς χώρους, με πολλά χιλιόμετρα στο στίβο της εργασίας, ενωμένη σαν μια γροθιά, προβληματίστηκε, οραματίστηκε, σχεδίασε και είναι πλέον έτοιμη να βγει μπροστά με έναν ειλικρινή, έντιμο και ακέραιο άνθρωπο, τον κ. Θανάση Κουρέτση