Εξαιρετικά πικάντικη σάλτσα piri-piri, με βάση την ομώνυμη καυτερή πιπερίτσα, που χρησιμοποιείται στα πιάτα σχεδόν ολόκληρης της Υποσαχάριας Αφρικής.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


15' προετοιμασία
30' ψήσιμο
3' αναμονή
Σύνολο: 48'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 ολόκληρο κοτόπουλο βάρους περίπου 1.500 γρ., ανοιγμένο στη μέση σαν πεταλούδα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το ετοιμάσει)
Για τη μαρινάδα piri-piri
  •  2 φρέσκα φύλλα δάφνης
  •  10 πιπερίτσες τσίλι, χωρίς κοτσάνια (αν θέλουμε, αφαιρούμε μέρος από τα σπόρια, που είναι το πιο καυτερό μέρος της πιπεριάς)
  •  3 πιπερίτσες τσίλι πράσινες
  •  1 1⁄2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  •  3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  •  1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  •  1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, κατά βούληση
  •  225 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
  1. Για να ετοιμάσουμε το αφρικανικό πικάντικο κοτόπουλο piri-piri ξεκινάμε χτυπάμε όλα τα υλικά της μαρινάδας στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν λεία πάστα και αλείφουμε ολόκληρο το κοτόπουλο.
  2. Το βάζουμε σε ταψάκι, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 3 ώρες.
Ψήσιμο
  1. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε μέτρια θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 10 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  2. Ψήνουμε το κοτόπουλο για 25-30 λεπτά, γυρίζοντάς το μία φορά για να ροδίσει ομοιόμορφα.
  3. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο, τρυπάμε με μαχαίρι το πιο χοντρό σημείο στο μπούτι, χωρίς να ακουμπήσει το μαχαίρι στο κόκαλο, και πιέζουμε.
  4. Το υγρό που θα βγει πρέπει να είναι διαυγές, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά παραπάνω.
  5. Σερβίρουμε το κοτόπουλο piri-piri ζεστό και συνοδεύουμε με ένα δροσερό ντιπ από γιαούρτι και λαχανικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 403 φορές

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Η Σελήνη προχωρά στους Ιχθύς τα ξημερώματα κάνοντας μας λίγο πιο εσωστρεφείς, αλλά και χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για επικοινωνία με τους άλλους και με κάποια έλλειψη συγκέντρωσης, καθώς η Σελήνη από αυτό το ζώδιο θα σχηματίσει μόνο απαιτητικές όψεις με τον Δία, την Αφροδίτη και τον Ήλιο