Η συνταγή της ημέρας: ''Αφρικανικό πικάντικο κοτόπουλο piri-piri''

Άρτος και Θεάματα 26 Μαϊου 2023

Εξαιρετικά πικάντικη σάλτσα piri-piri, με βάση την ομώνυμη καυτερή πιπερίτσα, που χρησιμοποιείται στα πιάτα σχεδόν ολόκληρης της Υποσαχάριας Αφρικής.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


15' προετοιμασία
30' ψήσιμο
3' αναμονή
Σύνολο: 48'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 ολόκληρο κοτόπουλο βάρους περίπου 1.500 γρ., ανοιγμένο στη μέση σαν πεταλούδα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το ετοιμάσει)
Για τη μαρινάδα piri-piri
  •  2 φρέσκα φύλλα δάφνης
  •  10 πιπερίτσες τσίλι, χωρίς κοτσάνια (αν θέλουμε, αφαιρούμε μέρος από τα σπόρια, που είναι το πιο καυτερό μέρος της πιπεριάς)
  •  3 πιπερίτσες τσίλι πράσινες
  •  1 1⁄2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  •  3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  •  1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  •  1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, κατά βούληση
  •  225 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
  1. Για να ετοιμάσουμε το αφρικανικό πικάντικο κοτόπουλο piri-piri ξεκινάμε χτυπάμε όλα τα υλικά της μαρινάδας στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν λεία πάστα και αλείφουμε ολόκληρο το κοτόπουλο.
  2. Το βάζουμε σε ταψάκι, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 3 ώρες.
Ψήσιμο
  1. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε μέτρια θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 10 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  2. Ψήνουμε το κοτόπουλο για 25-30 λεπτά, γυρίζοντάς το μία φορά για να ροδίσει ομοιόμορφα.
  3. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο, τρυπάμε με μαχαίρι το πιο χοντρό σημείο στο μπούτι, χωρίς να ακουμπήσει το μαχαίρι στο κόκαλο, και πιέζουμε.
  4. Το υγρό που θα βγει πρέπει να είναι διαυγές, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά παραπάνω.
  5. Σερβίρουμε το κοτόπουλο piri-piri ζεστό και συνοδεύουμε με ένα δροσερό ντιπ από γιαούρτι και λαχανικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 717 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

Η Σελήνη σήμερα στο Σκορπιό σχηματίζει τρίγωνο με τον Βόρειο Δεσμό στους Ιχθύες. Είναι η ιδανική στιγμή να στραφούμε στο συναισθηματικό μας κόσμο και να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες και να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας

Τα ζώδια την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη από τον Καρκίνο σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στον Κριό, διαψεύδοντας όνειρα και προσδοκίες που χτίστηκαν με συναίσθημα αλλά χωρίς ρεαλισμό ειδικά για Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.