Το λικέρ αυτό φτιάχνεται με το περίφημο αρμένικο κονιάκ, για το οποίο καμαρώνουν ιδιαίτερα οι Αρμένιοι. Κάποιες φορές το φτιάχνουν και με βότκα, ως ρωσική επιρροή.
Το κονιάκ δίνει πιο σκούρο κεραμιδί χρώμα στο λικέρ και γεύση βαθιά, ζεστή και στρογγυλή. Με τη βότκα το λικέρ γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο, σχεδόν ροζέ και με γεύση πιο ξηρή. Επιλέγουμε μεγάλου μεγέθους ρόδια για ευκολότερο καθάρισμα ή έτοιμους, καθαρισμένους σπόρους, που βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε ορισμένα μανάβικα.
- 1 κιλό σπόροι ροδιού
- 1 κιλό ζάχαρη
- 300-500 ml κονιάκ ή βότκα (ή τσίπουρο)
- Για να ετοιμάσουμε το λικέρ ρόδι σε μια μεγάλη, καθαρή και στεγνή γυάλα που να κλείνει αεροστεγώς ρίχνουμε τους σπόρους ροδιού και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, κλείνουμε καλά τη γυάλα και την αφήνουμε για 30 ημέρες σε ένα σκοτεινό σημείο του σπιτιού.
- Τις πρώτες δύο εβδομάδες, κάθε δύο μέρες ανακινούμε έντονα τη γυάλα για να μετακινείται η ζάχαρη παντού και να λιώσει ομοιόμορφα.
- Στο διάστημα των 30 ημερών οι σπόροι θα έχουν σκουρύνει μεν, αλλά θα έχουν γίνει σχεδόν διάφανοι και θα είναι ορατό το σκληρό λευκό κουκουτσάκι στο εσωτερικό τους.
- Σουρώνουμε το υγρό σε ένα μεγάλο μπολ, μέσα από λεπτή σήτα, για να πάρουμε το σιρόπι που έχει προκύψει. Αρχίζουμε σταδιακά να προσθέτουμε κονιάκ ή βότκα και ανακατεύουμε.
- Το πόση ποσότητα ποτού θα βάλουμε εξαρτάται από το πόσο δυνατό θέλουμε το λικέρ. Δοκιμάζουμε κάθε τόσο και σταματάμε να προσθέτουμε ποτό στο σημείο που επιθυμούμε.
- Αδειάζουμε το λικέρ σε καθαρό γυάλινο μπουκάλι, το κλείνουμε καλά και διατηρούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό ή ακόμη και στο ψυγείο.




























































































