Η συνταγή της ημέρας: ''Γλυκοκαυτερό κοτόπουλο και κουσκούς με μάνγκο''

Άρτος και Θεάματα 16 Ιουλίου 2023

Κοτόπουλο αλειμμένο με μείγμα μουσταρδάς, μαρμελάδας και κυμίνου, με κουσκούς με μάνγκο για συνοδεία, σε ένα πιάτο γλυκοκαυτερό, ελαφρύ κι αρωματικό, έτοιμο σε μόλις 25΄.

Tina Webb

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


5' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  8 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου
  •  αλάτι, πιπέρι
  •  3 κουτ. σούπας μαρμελάδα λεμόνι ή πορτοκάλι
  •  3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη με κόκκους
  •  200 γρ. κουσκούς στιγμής (στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα)
  •  400 ml βραστό νερό (ή ζωμό, αν μας έχει περισσέψει από άλλο μαγείρεμα)
  •  1 ώριμο μάνγκο
  •  1 - 2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  •  2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
  •  4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  •  1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό (ό,τι μας αρέσει περισσότερο)
Διαδικασία
  1. Για το γλυκοκαυτερό κοτόπουλο και κουσκούς με μάνγκο, προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
  2. Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλου στα τρία κατά μήκος.
  3. Τα αλατίζουμε.
  4. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με την πικάντικη μουστάρδα και αλείφουμε με το μισό μείγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου από τη μια πλευρά.
  5. Τα ψήνουμε για 5-6 λεπτά, τα γυρίζουμε, τα αλείφουμε και από την άλλη και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
  6. Ξεφουρνίζουμε.
  7. Παράλληλα, περιχύνουμε το κουσκούς με το βραστό νερό και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το πιει και να φουσκώσει, για περίπου 5 λεπτά.
  8. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε το μάνγκο και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  9. Το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το κύμινο και το λευκό ξίδι.
  10. Μόλις είναι έτοιμο το κουσκούς, το σουρώνουμε από τυχόν υγρά.
  11. Το αφρατεύουμε με 2 πιρούνια, το αλατοπιπερώνουμε και το ενώνουμε με το μείγμα του μάνγκο, τα κρεμμυδάκια και το μυρωδικό μας.
  12. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το κουσκούς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 106.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 490 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025: ''Καπόνια με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης''

Τα καπόνια, που τους φθινοπωρινούς μήνες τα βρίσκουμε σε αφθονία σε μεγάλα ψαράδικα, συνδυάζονται με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης σε ένα πολύ ωραίο και εύκολο φαγητό – η ίδια συνταγή γίνεται βέβαια και με μπακαλιάρο, λούτσο ή σκορπίνα.