Ένα υπέροχο ανοιξιάτικο κοτόπουλο, με τρυφερό αρακά, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και μαντζουράνα, έτοιμο σε ένα τηγάνι και σε μόλις 15 λεπτά. Δοκιμάστε το(!)

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


Σε αυτήν τη συνταγή ο αρακάς μαγειρεύεται λίγο και μένει κάπως τραγανός. Αν τον προτιμάμε πιο μαλακό, τον ζεματίζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου 5 λεπτά, τον στραγγίζουμε και τον προσθέτουμε στο φαγητό τη στιγμή που ορίζει η συνταγή.

30' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  700 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους των 3 - 4 εκ.
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 μάτσο μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια (κρατάμε μερικές τρυφερές άκρες, για το σερβίρισμα)
  •  200 γρ. φρέσκος αρακάς, καθαρισμένος, ή κατεψυγμένος
  •  200 ml λευκό κρασί ή 100 ml ούζο
  •  2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας (σε γλαστράκια σε φυτώρια και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. γλυκού ξερή μαντζουράνα ή ρίγανη, κοπανισμένη
  •  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  6 - 7 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, ή 1 μέτρια φρέσκια ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
  •  1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (σε μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στα ράφια με τα μπαχαρικά ή τις αρωματικές ύλες ζαχαροπλαστικής) ή απλό σουσάμι (καβουρδισμένο για 2 - 3 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία)
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο τηγανιά με αρακά και μυρωδικά, αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το σερβίρισμα μαζί με τις τρυφερές άκρες του μάραθου που έχουμε κρατήσει, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.
  2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε το λάδι και το κοτόπουλο.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει κάπως το κρεμμύδι.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 200 ml νερό και ρίχνουμε τον αρακά, το μάραθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να μαλακώσει λίγο ο αρακάς, αλλά να μείνει τραγανός. Αν κατά το μαγείρεμα εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε 2 - 3 κουτ. σούπας νερό.
  7. Πασπαλίζουμε με τη μαντζουράνα ή τη ρίγανη, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  8. Σκορπίζουμε από πάνω το μείγμα με την ντομάτα και συνοδεύουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί και φέτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 73.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 385 φορές