Ένα λαδερό διαφορετικό από τα συνηθισμένα: μπάμιες μαγειρεμένες με γλυκοπατάτες, οι οποίες δίνουν στο φαγητό γλυκιά και πλούσια γεύση.
- 800 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
- 100 ml ξίδι λευκό
- 400 γρ. γλυκοπατάτες, σε κύβους 2 εκ.
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ξερό τζίντζερ, σε σκόνη
- 800 γρ. ντομάτες ώριμες, χοντροτριμμένες
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε μπάμιες με γλυκοπατάτες, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Στη συνέχεια, απλώνουμε τις μπάμιες σε ρηχό ταψί.
- Τις αλατίζουμε, τις ραντίζουμε με το ξίδι και τις «ψήνουμε» για 30 λεπτά. Έτσι θα αποφύγουμε τις ενοχλητικές «βλέννες».
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά.
- Ρίχνουμε το τζίντζερ και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και αλατοπίπερο.
- Μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε τις μπάμιες, τις γλυκοπατάτες, τη ρίγανη και τα φρέσκα μυρωδικά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
Για να μείνουν οι μπάμιες ντούρες και λαχταριστές, προσέχουμε στο καθάρισμα: με ένα μαχαίρι «ξεφλουδίζουμε» το κοτσάνι, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια.