Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025: ''Μπάμιες με γλυκοπατάτες''

Άρτος και Θεάματα 10 Σεπτεμβρίου 2025

Ένα λαδερό διαφορετικό από τα συνηθισμένα: μπάμιες μαγειρεμένες με γλυκοπατάτες, οι οποίες δίνουν στο φαγητό γλυκιά και πλούσια γεύση.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  800 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
  •  100 ml ξίδι λευκό
  •  400 γρ. γλυκοπατάτες, σε κύβους 2 εκ.
  •  2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. γλυκού ξερό τζίντζερ, σε σκόνη
  •  800 γρ. ντομάτες ώριμες, χοντροτριμμένες
  •  1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  •  1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε μπάμιες με γλυκοπατάτες, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Στη συνέχεια, απλώνουμε τις μπάμιες σε ρηχό ταψί.
  3. Τις αλατίζουμε, τις ραντίζουμε με το ξίδι και τις «ψήνουμε» για 30 λεπτά. Έτσι θα αποφύγουμε τις ενοχλητικές «βλέννες».
  4. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  5. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε το τζίντζερ και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και αλατοπίπερο.
  8. Μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  9. Ρίχνουμε τις μπάμιες, τις γλυκοπατάτες, τη ρίγανη και τα φρέσκα μυρωδικά.
  10. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
Μυστικά

Για να μείνουν οι μπάμιες ντούρες και λαχταριστές, προσέχουμε στο καθάρισμα: με ένα μαχαίρι «ξεφλουδίζουμε» το κοτσάνι, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια.

Προβλήθηκε 441 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025

Χρόνια Πολλά! Ο Άρης σε τρίγωνο με Δία μας παρακινεί για δράση,τόλμη, ρίσκο, η αυτοπεποίθηση και η ενέργεια είναι τονισμένες. Η μέρα δίνει ώθηση σε νέους στόχους, επιτυχία σε σχέδια και θετική διάθεση για επέκταση.

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025: ''Μοσχαρίσια μπριζολάκια με κολοκύθα, μέλι και λεμόνι''

Η γλυκιά κόκκινη ή κίτρινη κολοκύθα είναι τώρα στην εποχή της και απολαμβάνουμε την ελαφρώς γλυκιά και γήινη γεύση της σε συμμαγειρέματα με ρωμαλέα κρέατα, όπως αυτά τα μοσχαρίσια μπριζολάκια.