Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2025: ''Κολοκυθόσουπα με ψητά μανιτάρια και πολίτικα μπαχαρικά''

Άρτος και Θεάματα 08 Οκτωβρίου 2025

Δεν νοείται χειμωνιάτικο τραπέζι χωρίς την αγαπημένη μας κολοκυθόσουπα. Εδώ σε μια ξεχωριστή παραλλαγή με ψητά μανιτάρια.

Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Shutterstock

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 6-8
  •  1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας επιπλέον
  •  3 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  1 κουτ. σούπας πικάντικη μουστάρδα
  •  1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
  •  1 κουτ. γλυκού (συνολικά) από τα εξής τριμμένα μπαχαρικά, ανάμεικτα: κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, καρδάμωμο, τζίντζερ, πάπρικα
  •  1 δαφνόφυλλο
  •  7-8 μανιτάρια λευκά, σκουπισμένα με νοτισμένο πανί και κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για την κολοκυθόσουπα με πολίτικα μπαχαρικά και ψητά μανιτάρια ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τους κύβους κολοκύθας και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας διαρκώς για 5-6 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μείγμα μπαχαρικών και τη μισή ποσότητα από τη μουστάρδα και το μέλι (1/2 + 1/2 κουτ. σούπας) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με το κονιάκ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα τρίβοντας τον πυθμένα της κατσαρόλας ώστε τυχόν καμένα υπολείμματα να διαλυθούν στο λιγοστό υγρό.
  5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη δάφνη, αλατοπίπερο και όσο ζεστό νερό ή ζωμό χρειάζεται ώστε να καλυφθούν καλά τα υλικά κατά 5-6 εκ.
  6. Περιμένουμε να κοχλάσει καλά το υγρό και τότε μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσει πολύ καλά (σχεδόν να διαλυθεί) η κολοκύθα.
  7. Πετάμε τη δάφνη και μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ (σε δόσεις αν δεν χωράει μονομιάς) και το πολτοποιούμε καλά, προσθέτοντας και την υπόλοιπη ποσότητα από τη μουστάρδα και το μέλι (1/2 + 1/2 κουτ. σούπας).
  8. Σουρώνουμε τον πολτό από λεπτό σουρωτήρι και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  9. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο βραστό νεράκι, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
  10. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  11. Στο μεταξύ, βάζουμε τις φέτες μανιταριών σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλατοπίπερο και την 1 κουτ. σούπας λάδι.
  12. Ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά και τα στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου.
  13. Τα ψήνουμε κάτω από καυτό γκριλ μέχρι να ροδίσουν.
  14. Σερβίρουμε την κολοκυθόσουπα με πολίτικα μπαχαρικά και ψητά μανιτάρια στα πιάτα και γαρνίρουμε με τα ψητά μανιτάρια.
  15. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 436 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025: ''Λαβάς γεμιστά με χόρτα, αρμένικα''

Τζινγκαλόφ χατς λέγονται αυτές γεμιστές με χόρτα της εποχής πίτες λαβάς, που συνηθίζονταν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και στις γιορτές, και παραμένουν πάντα ιδιαίτερα αγαπητές στην Αρμενία.

Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025: ''Ματναχάς, αρμένικο ψωμί με προζύμι''

Το ματναχάς είναι ένα παραδοσιακό αρμένικο ψωμί με μαλακή και αφράτη ζύμη, χρυσαφένια κρούστα και χαρακτηριστικές αυλακώσεις στην επιφάνεια, που φτιαχνόταν καθημερινά αλλά και σε θρησκευτικές και οικογενειακές γιορτές.

Τα ζώδια την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025

Ο Άρης σε τετράγωνο με τον Β. Δεσμό ενεργοποιεί την Έκλειψη Σελήνης που είχε προηγηθεί. Ημέρα δυναμική και καθοριστική, με έντονες εξελίξεις που κατευθύνουν το συλλογικό αλλά και το προσωπικό μονοπάτι.

Τα ζώδια την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025

Ο Ερμής ανάδρομος σε τρίγωνο με τον Δία ανοίγει θετικές προοπτικές. Παρά τις καθυστερήσεις, η μέρα ευνοεί την κατανόηση, τη γενναιοδωρία και την αναθεώρηση με αισιοδοξία. Οι συζητήσεις αποκτούν προοπτική και δίνουν λύσεις.