Μια πίτσα σε παραλληλόγραμμο σχήμα που θα φτιάξουμε με λουκάνικο και πράσο. Η φρέσκια μοτσαρέλα και η λευκή κρέμα βαλσαμικού κάνουν τη διαφορά.

Δημήτρης Κοντόπουλος

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης


25' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
1 ημέρα και 20' αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 10'

Υλικά - Τεμάχια: για 1 πίτσα 30 εκ.
Για το ζυμάρι (βγαίνουν 4 πίτσες 30 εκ.)
  •  900 γρ. αλεύρι τύπου 00 (το αλεύρι για πίτσα)
  •  2 γρ. αλάτι (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού)
  •  15 ml ελαιόλαδο
  •  2 γρ. νωπή μαγιά
  •  450 ml νερό, παγωμένο
Για τη σάλτσα ντομάτας (για ένα βαζάκι)
  •  500 γρ. χυμός ντομάτας
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
  •  1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  •  8 ολόκληρα φύλλα βασιλικού
Για την επικάλυψη
  •  50 γρ. σαλτσίσια ή άλλο πικάντικο λουκάνικο της αρεσκείας μας, πολύ ψιλοκομμένο, σχεδόν διαλυμένο
  •  30 γρ. πράσο, κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
  •  2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
  •  30 ml λευκή κρέμα βαλσαμικού
  •  1 μπάλα (125 γρ.) φρέσκια μοτσαρέλα μπουράτα (είδος μοτσαρέλας σε μπάλα, που στο εσωτερικό περιέχει κρέμα, είναι πιο βουτυράτη από την κανονική – τη βρίσκουμε σε deli)
  •  50 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ζυμάρι
  1. Για την πίτσα με πράσο, σαλτσίσια, μπουράτα και λευκή κρέμα βαλσαμικού, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το παγωμένο νερό.
  3. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη νωπή μαγιά πάνω στη ζύμη, όσο δουλεύει το μίξερ. Προσέχουμε να την τρίψουμε καλά για να σκορπιστεί ομοιόμορφα.
  4. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο, σκληρό ζυμάρι.
  5. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά.
  6. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπάλες, περίπου 250 γρ. η καθεμία, και τις βάζουμε σε ταψάκι.
  7. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. (Το μυστικό αυτής της ζύμης είναι η αργή ωρίμασή της στο ψυγείο).
  8. Ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την κάθε μπάλα με τον πλάστη σε πολύ λεπτή στρογγυλή πίτσα με διάμετρο 28-30 εκ. ή σε παραλληλόγραμμη πίτσα 40 x10 εκ.
  9. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε μονομιάς τέσσερις πίτσες, μπορούμε να διατηρήσουμε τις υπόλοιπες ζύμες στην κατάψυξη.
Σάλτσα ντομάτας
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρει βράση, περιμένουμε 3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα φύλλα βασιλικού.
Επικάλυψη
  1. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με λίγο αλάτι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Απλώνουμε στην πίτσα τη σάλτσα ντομάτας και τo κασέρι και σκορπίζουμε το πράσο και το σαλσίτσια.
  3. Αλατοπιπερώνουμε.
Πίτσα
  1. Για την πίτσα με πράσο, σαλτσίσια, μπουράτα και λευκή κρέμα βαλσαμικού, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  2. Παίρνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και το γυρίζουμε ανάποδα με τον πάτο προς τα πάνω.
  3. Λαδώνουμε ελαφρώς και μεταφέρουμε πάνω την πίτσα.
  4. Βάζουμε το ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 4-6 λεπτά.
  5. Βγάζουμε προσεκτικά και «σπάμε» την μπουράτα πάνω από την πίτσα σε χοντρά κομμάτια και φροντίζουμε η κρέμα να κυλήσει ομοιόμορφα στην επιφάνεια.
  6. Ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να ψηθεί από κάτω.
  7. Ραντίζουμε με την κρέμα βαλσαμικού, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 248 φορές