Η συνταγή της ημέρας: ''Σαλάτα με αρακά και προσούτο''

Άρτος και Θεάματα 24 Φεβρουαρίου 2024

Λεμονάτη και πλούσια σαλάτα με αρακά, ντρέσινγκ γιαουρτιού και προσούτο. Ιδανική για το ταπεράκι του γραφείου!

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

30' προετοιμασία
7' μαγείρεμα
Σύνολο: 37'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  400 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
  •  170 γρ. ανάμεικτες πρασινάδες
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές φέτες
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα καυτερή
  •  4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  •  1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
  •  1 κουτ. σούπας κάππαρη
  •  10 ελιές Καλαμών μεγάλες, σε φέτες
  •  8 ραπανάκια, σε φέτες
  •  1/2 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
  •  4 φέτες προσούτο, λεπτοκομμένες
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (για σερβίρισμα)
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σαλάτα με αρακά και προσούτο, αρχικά βράζουμε, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τον αρακά για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό, για να διατηρήσει το χρώμα και τη ζωντάνια του.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα, το γιαούρτι, το σουσάμι και αλατοπίπερο.
  4. Μεταφέρουμε τον αρακά σε σαλατιέρα και τον περιχύνουμε με το μείγμα γιαουρτιού.
  5. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  6. Πασπαλίζουμε, την αρακοσαλάτα με προσούτο, με το μπούκοβο και σερβίρουμε με ζεστό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 825 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025: ''Ταχινομακάρονα της Μονής Σινά με πλούσια σάλτσα και τριμμένους ξηρούς καρπούς αντί για τυρί''

Τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο γαρνίρισμα, αντί τριμμένου τυριού, προσθέτουν νοστιμιά και υφή, αλλά και τις πολύτιμες πρωτεΐνες τους σ’ αυτή την ταχινομακαρονάδα που μάθαμε να φτιάχνουμε στη μονή Αγίας Αικατερίνης.

Τα ζώδια την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Ο Κρόνος επιστρέφει σε ορθή φορά στους Ιχθύες, ενισχύοντας σταδιακά τη σταθερότητα και τον ρεαλισμό. Η Σελήνη σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό δημιουργεί αίσθηση προορισμού και κατεύθυνσης στις προσωπικές και συλλογικές εξελίξεις.

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025: ''Λαβάς γεμιστά με χόρτα, αρμένικα''

Τζινγκαλόφ χατς λέγονται αυτές γεμιστές με χόρτα της εποχής πίτες λαβάς, που συνηθίζονταν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και στις γιορτές, και παραμένουν πάντα ιδιαίτερα αγαπητές στην Αρμενία.

Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025: ''Ματναχάς, αρμένικο ψωμί με προζύμι''

Το ματναχάς είναι ένα παραδοσιακό αρμένικο ψωμί με μαλακή και αφράτη ζύμη, χρυσαφένια κρούστα και χαρακτηριστικές αυλακώσεις στην επιφάνεια, που φτιαχνόταν καθημερινά αλλά και σε θρησκευτικές και οικογενειακές γιορτές.