Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 7 Μαΐου 2025: ''Η σοκολατόπιτα των '50s με γάλα εβαπορέ και αμαρέτο''

Άρτος και Θεάματα 06 Μαϊου 2025

Ένα πλούσιο, υγρό κέικ σοκολάτας που έκανε θραύση τις δεκαετίες από το ’50 μέχρι το ’70. Μια πρώιμη μορφή σοκολατόπιτας, στην ουσία, με άρωμα πικραμύγδαλο!

Μαριέττα Γαλάνη
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Φωτογραφία: Ευδοκία Τσαρδακά

Αυτό το κέικ ήταν μεγάλο σουξέ των δεκαετιών ’50 έως ’70, γνωστό τότε με ένα ρατσιστικό όνομα που παρέπεμπε στο σκούρο χρώμα του. Πρόκειται για ένα πλούσιο, υγρό κέικ σοκολάτας, μια πρώιμη μορφή σοκολατόπιτας.

Κάποια από τα υλικά του είναι επίσης ρετρό, ασυνήθιστα σε σύγχρονες συνταγές, όπως το γάλα εβαπορέ, σε γενναία δόση μάλιστα.

Σε αυτή την εκδοχή, το γλυκό αρωματίζεται με λικέρ Amaretto Disaronno, που μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε άλλο λικέρ πικραμύγδαλο, έτοιμο ή σπιτικό.

30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 10-12
  •  240 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο για τη φόρμα
  •  1 κουτί (400 γρ.) γάλα εβαπορέ
  •  350 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  •  150 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  •  160 ml λικέρ πικραμύγδαλο
  •  5 γεμάτες κουτ. σούπας σκόνη κακάο
  •  4 κρόκοι αυγών, ελαφρά χτυπημένοι
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα διαλυμένη σε 1 κουτ. σούπας ξίδι (τα ανακατεύουμε την τελευταία στιγμή, πριν τα ρίξουμε στο μείγμα)
  •  260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  •  1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο
  •  τα ασπράδια από 2 αυγά
  •  300 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  1. Για την σοκολατόπιτα των 50s, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
  2. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να λιώνει.
  3. Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, την καστανή ζάχαρη και την κουβερτούρα και συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε τα υλικά, μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε το ποτό και τη σκόνη κακάο, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε εκτός φωτιάς για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να κρυώσει λίγο το μείγμα, προσθέτοντας έπειτα τους κρόκους και το μείγμα σόδας-ξιδιού.
  6. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να φτιάξουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Αφού το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν αφρός.
  2. Προσθέτουμε την άχνη και τον χυμό και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένα λείο, κολλώδες γλάσο.
  3. Περιχύνουμε το κέικ αφού κρυώσει και αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί το γλάσο πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 99 φορές

Τα ζώδια την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025

Σήμερα με την Σελήνη στην Παρθένο είναι η τέλεια ευκαιρία να καθαρίσεις και να τακτοποιήσεις τα πάντα γύρω σου. Αν κάτι σου φαίνεται γνώριμο, ρώτα τον εαυτό σου: «Το χρειάζομαι ακόμα ή απλώς το κουβαλάω από συνήθεια;»

Τα ζώδια την Τρίτη 6 Μαΐου 2025

Η Αφροδίτη στον Κριό σχηματίζει εξάγωνο με τον ανάδρομο Πλούτωνα στον Υδροχόο, κι αυτό είναι μια δυνατή όψη για να έρθουν στην επιφάνεια έντονα συναισθήματα, οικονομικές ευκαιρίες και σχέσεις με... βαθύ νόημα.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 5 Μαΐου 2025: ''Πίτσα καταλανική, με ψητά λαχανικά και σαρδέλες (Coca de recapte)''

Η coca de recapte είναι η καταλανική απάντηση στην πίτσα. Tη συναντάμε σε διάφορες εκδοχές – αυτή με ψητές μελιτζάνες και πιπεριές, και σαρδέλες, είναι από τις πιο αγαπητές.

Τα ζώδια την Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

Η εβδομάδα ξεκινά με κόντρες, αντιπαραθέσεις και ξαφνικά ευτράπελα αλλαγών! Η Σελήνη από το Λέοντα κοντράρεται με τον Ουρανό στον Ταύρο και τα «θέλω» βρίσκονται αντιμέτωπα με τα «πρέπει»!