Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 12.08 2025: ''Το σπέσιαλ μπριάμ της Νένας Ισμυρνόγλου''

Άρτος και Θεάματα 02 Αυγούστου 2025

Σύμφωνοι, το μπριάμ είναι φαγητό όλου του καλοκαιριού, αλλά όσο ζεσταίνει ο καιρός και τα μποστανικά μεστώνουν και γλυκαίνουν, το φαγητό αποκτά ύψιστη νοστιμιά.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Το συγκεκριμένο μπριάμ δεν χρειάζεται νερό! Οι τριμμένες ντομάτες και το άφθονο ελαιόλαδο δίνουν όλη την υγρασία που χρειάζονται τα λεπτοκομμένα λαχανικά για να καλοψηθούν.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά - Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου
  •  2 κοκκινόφλουδα ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  •  2 μελιτζάνες τσακώνικες, σε στρογγυλές φέτες του 1 εκ.
  •  2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες για τηγανητές
  •  6 μικρά κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος στα τέσσερα
  •  3 ώριμες, σφιχτόσαρκες ντομάτες, σε φέτες του 1 εκ. + 4 ντομάτες επιπλέον, τριμμένες στον τρίφτη
  •  250 ντοματίνια μαύρα, κομμένα στη μέση (ή 2 ντομάτες επιπλέον, σε φέτες)
  •  4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, σπασμένες
  •  3 πιπεριές κέρατο, σε μέτριες λωρίδες
  •  3 πιπεριές Φλωρίνης, σε μέτριες λωρίδες
  •  1-2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
  •  3 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ, ψιλοτριμμένη
  •  5 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο βασιλικό ή δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λίγο ξύσμα λάιμ, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το μπριάμ σε ένα μπολ βάζουμε τα κρεμμύδια και αλάτι και τα τρίβουμε για 2-3 λεπτά με τα χέρια μας, για να απομακρύνουμε την αψάδα τους.
  2. Τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε καλά.
  3. Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και από τις δύο πλευρές και τις αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά.
  4. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε σχολαστικά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  6. Διαλέγουμε το μεγαλύτερο ταψί μας και βάζουμε εκεί τα κρεμμύδια, τις μελιτζάνες, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις φέτες ντομάτας, τα ντοματίνια, το σκόρδο, όλες τις πιπεριές, το τζίντζερ και τα μυρωδικά.
  7. Αλατοπιπερώνουμε καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας καλά.
  8. Τα απλώνουμε σε μονή στρώση στριμωχτά, αλλά χωρίς να σκεπάζει ένα υλικό κάποιο άλλο, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε το μπριάμ για 1 ώρα ή μέχρι τα υλικά να μελώσουν και να ροδίσουν.
  10. Στα μισά του ψησίματος τα ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη σπάτουλα και τα απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση.
  11. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό και, αν θέλουμε, σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα λίγο ξύσμα λάιμ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 124 φορές

Τα ζώδια την Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025

Η εβδομάδα ξεκινά με μια γεμάτη καρδιά και πίστη, η Σελήνη στους Ιχθύες σχηματίζει τρίγωνο με την Αφροδίτη και τον Δία στον Καρκίνο, και έρχεται σε σύνοδο με τον Βόρειο Δεσμό – όλα μιλούν για συναίσθημα, διαίσθηση, συγχώρεση και προορισμό...

Τα ζώδια το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στον Υδροχόο και οι ανατροπές θα έχουν τη σφραγίδα της ελευθερίας και της ατομικότητας ιδιαίτερα για Ταύρους, Λέοντες, Σκορπιούς και Υδροχόους του 2ου δεκαημέρου!